dicentra-devojacko-srce
Baštovanstvo

Dicentra (Devojačko srce/Minđušica)

Dicentra je sjajan izbor za polusenovite i senovite delove bašte, dvorišta ili terase, pomalo šumskog i egzotičnog izgleda sa cvetovima u obliku srca. Dicentra ili devojačko srce (lat. Dicentra spectabilis *Lem., fam. Fumariaceae, eng. Bleeding heart) kako je poznata kod nas, višegodišnja je cvetnica, otporna i laka za održavanje. *Nedavno joj je promenjeno zvanično latinsko ime iz Dicentra specabilis u Lamprocapnos spectabilis. U tekstu sam zadržala prvobitni naziv.

Poreklo

Potiče iz Azije (Kine, Koreje, Sibira i Japana). Naziv je dobila od grčkih reči dis –dva i kentron-mamuza. Latinska reč spectabilis znači lepog izgleda, uočljiva, spektakularna. Naš naziv Devojačko srce ili minđušica je opisan zbog srcolikog izgleda cveta.

Vekovima se uzgaja u Istočnoj Aziji, dok je u Evropi sredinom XVIII veka Karl Line prvi opisao dicentru na osnovu crteža. Tek 1740. godine nemački botanista J. G. Gmelin je doneo prvi biljku u Rusiju za botaničku baštu u kojoj je tada radio. Sto godina kasnije, 1840tih škotski botanista, istraživač i lovac na biljke Robert Fortun doneo je nakon svog puta u Kinu (iz jednog rasadnika u Šangaju) u Veliku Britaniju i tako uspešno predstavio Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi od kada se uzgaja. Prvih par godina su je uzgajali u saksijama u staklenim baštama dok nisu uvideli da biljka prezimljava napolju.

Opis

Dicentra je najčešće visine od 40 do 50 cm, može biti i viša. Koren se grana, podnosi niske temperature. Listovi su široki i nalaze se na dugim drškama. Cvetovi su sitni i u obliku srca, vise poređani po uzdignutoj cvasti koja se vrhom povija na dole. Boja cveta je najčešće roza, a ima cvetova sa belim, crvenim i žutim cvetvima. Period cvetanja je tokom aprila i maja, negde i u junu. Cvet traje par nedelja na stabljikama. Posle precvetavanja, listovi se suše i tokom zime, nadzemni deo nestaje da bi sa prolećem počeo ponovo da raste tamnocrvenim izdancima.

Dicentra (Devojačko srce)

Sadnja i uslovi

Devojačko srce se može saditi u bašti i u saksiji. Traži polusenovitu poziciju i umereno vlažno zemljište, dobro drenirano i bogato humusom. Sadi se na proleće, u martu i aprilu ili na jesen. Voli vlažnu zemlju, ne i natopljenu. Redovno i umereno zalivati ako nema padavina, pogotovo tokom toplih letnjih meseci.

dicentra devojačko srce
Izdanci dicentre početkom marta, pored ovog većeg su dva mala tamnocrvena.

Razmnožavanje

Razmnožava se setvom semena, reznicama i deljenjem bokora. Seme se seje u rano proleće, sredinom marta (za klijanje potrebno je da prođe kroz hladan period kao da je bilo napolju, pa se preporučuje prethodna stratifikacija, tj. držite ih u frižideru 6 nedelja, a potom čuvati na hladnom mestu do sejanja). Cveta iste godine. Može se sejati i odmah na jesen (seme je crne boje).

Reznice se zabadaju u zemlju i održavajte vlagu redovnim zalivanjem. Desilo mi se prvi put slučajno da sam odlomila granu dicentre i zabola je u saksiju da isprobam, redovo sam je zalivala i ubrzo se ukorenila. Posle sam isprobala još par puta:). Ona se i sama brzo širi tako da možete vaditi izdanke sa strane.

Ako imate odraslu biljku koja je dosta razgranata, možete deliti bokor u proleće ili kad lišće požuti. Pažljivo ga iskopate i razdelite oštrim predmetom i presadite gde hoćete. Ne saditi mnogo duboko, može se desiti da izostane cvetanje.

Najpopularniji hibridi Devojačkog srca:

Gold heart- svetlozeleni listovi, cvetovi roze-beli i ciklama-beli

Dicentra spectabilis alba- beli cvetovi

Dicentra spectabilis purple- purpurni cvetovi sa belim vrhom, najbliži starim sortama devojačkog srca.

Duchmen’s breeches- hibrid nastao od Dicentra cucullaria, rođake D.spectabilis, belih cvetova sa žutim obodom na vrhu

dicentra-sadnja
Roze i bela dicentra

Primena

Sadi se u baštama i u saksijama. Odlična za senovite položaje, brzo raste. Sadite je pojedinačno ili u grupi sa drugim cvetnicama, pogotovo lukovicama koje cvetaju na proleće.

Može kod osoba sa osetljivom kožom izazvati iritacije zbog prisustva alkaloida, budite pažljivi.

Devojačko srce je jedna od cvetnica koja je uvek bila u baštici moje babe. Uopšte je odomaćena odavno kod nas, pogotovo u seoskim baštama. Kod nas se nalazila ispod stabla jabuke. Na proleće, za Uskrs, ispod nje je mama često ostavljala paketiće od zeke, pošto je Dicentra pomalo žbunastog oblika i ima široke listove, pa može da sakrije. Pre neku godinu je nestala, pa sam odmah zasadila novu na drugom mestu u baštici. I dalje nam je to mesto za sakrivanje uskršnjih paketića. U svojoj bašti u dvorištu, takođe imam nekoliko dicentri, jedna od prvih cvetnica koje sam posadila. Imala sam i belu, mada samo jedne godine, izgleda da sam je iskopala kada sam na jesen nešto drugo sadila na istom mestu.

Dodatan savet

Označite gde vam se nalazi Devojačko srce u bašti da biste znali tačno gde je kad nestane nadzemni deo tokom leta, a spremate se da sadite nešto novo po bašti.

Ako imate hladovinu u bašti, dvorištu ili na terasi posadite dicentru, ulepšaće kutak što listovima, što neobičnim cvetovima.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!