cvetne-preporuke
Cvetna inspiracija,  Filmovi,  Književnost

Tri cvetne preporuke za oktobar

Tri cvetne preporuke za oktobar koje sam odabrala su jedan roman koji je preveden na srpski, pa sam ga iz tog razloga najviše izabrala za prvu preporuku (mada će kasnije biti više knjiga na engleskom), jedan film nedavno snimljen i jedna starija baštovanska emisija.

U okviru rubrike Cvetna inspiracija svakog meseca ću predlagati knjige (stručnu literaturu, romane, memoare i sl.), filmove, baštovanske emisije, kao i drugi sadržaj koji je direktno ili indirektno u vezi sa baštovanstvom i cvećem. Nadam se da će to biti prave poslastice za čitanje i gledanje za sve nas ljubitelje cveća, kako u obrazovnom, tako i u inspirativnom smislu.

I, evo ih:

1. Knjiga Francuski baštovan od Sante Montefjore

Francuski baštovan je kod nas prvi put objavljen pre deset godina u izdanju Evro book-a koje ja imam od 2015. godine.  Pročitala sam je u elektronskom obliku, a potom slučajno naišla i kupila knjigu na kiosku. Nekoliko knjiga Sante Montefjore prevedeno je kod nas, ali ja sam čitala samo ovu.

U pitanju je priča o jednoj nemogućoj ljubavi koja se razvija uporedo sa nastankom bašte na kojoj rade glavni likovi. Radnja se odvija u savremeno doba, u Engleskoj u seoskom krajoliku, oko kuće koju kupuje jedan mlađi bračni par iz Londona. Ubrzo se pojavljuje jedan zagonetan Francuz koji se nudi da oživi zapuštenu baštu, a usput se otkrivaju tajne prethodnih vlasnika…

Kako ne bih otkrila previše, ovde ću se zaustaviti. Knjiga je od onih laganih, za jedno ili dva popodne da pročitate. Na sajtu Goodreads-u ocenjena je sa 3,84, tako da je to solidna ocena.

Inače, nedavno sam otkrila da je njen suprug Simon Sebag Montefjore, britanski istoričar, vrlo popularan i nagrađivan  autor knjiga (Jerusalim, Romanovi, Staljin) i emisija. Prevedeno je nekoliko njegovih knjiga u regionu i viđala sam ih po knjižarama po Beogradu.

2. Film This Beautiful Fantastic (2016.)

Jedan lep engleski film za opuštanje tokom jesenjih večeri. Glavni likovi su Tom Vilkinson i Džesika Braun Findli, tj. Sibil iz Dauntonske opatije (Downton Abbey) i Klub ljubitelja knjiga i pite ljuskuše iz Guernseja (The Guernsey  Literary and Potato Peel Pie Society) za sve koji su gledali. Velika preporuka i za film i seriju! Film je o neuobičajenom prijateljstvu pomalo čudnjikave Bele Braun i njenog starijeg mrgudnog sused. Veliku ulogu ima i naravno bašta koju Bela treba da oživi i održava (iako mrzi biljke), kako bi zadržala stan. A kakvu tek baštu (i to gradsku) ima Tom Vilkinson, definitivno omiljena scena u filmu. Baš onako kako ja volim. Malo sam istraživala i našla da je to privatna bašta u severu Londona koja pripada baštovanskom dizajneru Piteru Berdsliju. Divna je, pravougaonog oblika puna raznoraznog visokog cveća i retkih vrsta. Sad, kad ovo pišem, mislim da ću opet pogledati film, bar baštenske scene.

Evo šta je režiser Simon Abud rekao o filmu:

“At its heart this is a story of a man making his way to death and a young woman struggling to make sense of life who find each other and form an unlikely but magical friendship as Alfie teaches Bella about life and love through the metaphor of gardening and Bella reminds Alfie of what it feels like to be alive. “

 

3. Emisija The Victorian Flower Garden

“The Victorian Flower Garden” je divna britanska tv serija koja u finom laganom ritmu prikazuje odnos Viktorijanaca prema cveću i kako su ga uzgajali. Domaćini emisije su Hari Dodson (glavni baštovan) i  Piter Tudej ( pripovedač). Serijal se sastoji od 8 epizoda koje su počele da se prikazuju 1991. godine.  Serijal se bavi temama kao što su egzotične biljke koje su tada počele da se pojavljuju  i sve više pristižu iz svih delova sveta, uzgojem omiljenog rezanog cveća, cvećem za venčanja, pomamom Viktorijanaca za papratima, baštovanskim metodama i alatkama tog vremena, obavezama glavnog baštovana,  aranžiranjem cveća za kuću i cvetne dekoracije prilikom važnih društvenih okupljanja, kako su i koje cveće dame koristile za ukrašavanje kose, haljina i za bukete…

Jedna od najboljih stvari ove emisije je muzika. Skoro nisam čula nešto tako lepo, samo da se udobno smestiš i u miru gledaš, a možda se i uspavaš…Tako prijatno deluje, da sam ja jedno vreme to često puštala dok uspavljujem mlađu ćerkicu.

Uživajte u svom slobodnom vremenu.

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!