bastovanski-poslovi
Baštovanstvo

Baštovanski poslovi na jesen

Ukoliko imate želju da se okružite cvećem sledećeg proleća ili leta, sada je vreme da “posadite” te želje. Omiljeni baštovanski poslovi na jesen su upravo sadnja prolećnih cvetnica, ali i letnjih trajnica kao što su ruže, ehinacea ili ljiljani.

Već sa približavanjem jeseni, baštovani planiraju cvetne snove za sledeću godinu, iako je cvetna sezona još u toku. Jesenji katalozi lukovica, rasada i semena su stigli, ja često oblećem oko sajtova čim počne septembar da vidim da li su izbačene jesenje ponude. U rasadnicima i po specijalizovanim prodavnicama i poljoprivrednim apotekama je takođe stigao novi asortiman.

Volim taj proces kad smišljam šta bih volela da zasadim za sledeću godinu, pa natenane razgledam kataloge, sajtove, popisujem svoje seme koje ću sačuvati i sve se radujem usput. Ima i onaj deo kad računam koliki mi je budžet za sve to što sam smislila, pa šta koliko čega uzeti , da li 20 ili trideset lukovica, te i te lale, ili mi treba neka nova nijansa. I gde sve to saditi na malom prostoru? Da li dodati još koju saksiju (svake godine dodajem sve više )? I treba požuriti sa kupovinom, pošto je na početku najbolja ponuda za sadnju.

Tokom septembra i oktobra ima najviše posla, kako po pitanju održavanja  bašte i cveća koje je u fazi cvetanja, tako i priprema za jesenju sadnju, kupovina cveća i sama sadnja. Uz to treba i pripremiti baštu i cveće za prezimljavanje.

Napravila sam sezonsku listu za sledeće baštovanske poslove ove jeseni kako bismo se lakše snašli:

Sadnja cveća

 • Septembar je najbolji mesec za sadnju otpornijih vrsta jednogodišnjeg cveća (hardy annuals) koje će cvetati sledećeg proleća i leta. Može se saditi i u proleće, ali biće otpornije i ranije će cvetati, ako se posade sada. U ovo cveće spadaju neven (Calendula officinalis), različak (Centaures cyanus) i ukrasni mak.
 • Najzanimljiviji baštovanski poslovi na jesen su planiranje proleća i sadnja lukovica. Najbolje vreme za sadnju lukovica cveća koje cveta na proleće (lale, narcisi, zumbuli, muskari, krokusi, carska kruna, fritilarija) je tokom oktobra uz praćenje vremenskih prilika. Lukovice ukrasnog luka i carske krune bilo bi dobro da zasadite već početkom jeseni, odmah u septembru, mada sam ja svoje zasadila u oktobru pre koju godinu i cvetale su fino.
 • Možete zasaditi mini prolećne lukovice u saksije i držati na mestu sličnih uslova kao staklenik radi cvetanja u rano proleće. Isto važi i za Amarilis. Posadite lukovice ljiljana u baštu ili saksiju i stavite na suvom mestu, zaklonjeno od padavina. Ljiljani se mogu saditi sada i na proleće.
 • Vreme je i sadnju ruža (jesenja sadnja ruža).
 • A kako bi odmah uživali u cveću ove jeseni kupite i posadite jesenje cvetnice u bašti ili po saksijama, npr. hrizanteme, ukrasne trave, ciklame,  dan i noć.

Razmnožavanje

 • Početak jeseni, naročito septembar je odličan period za uzimanje reznica muškatla i minđušica, lavande, ukrasna žalfije i verbene.

Kako biste umnožili one koje vam se dopale, vaše ili neke koje ste spazili kod familije/komšinice/prijateljice ili po kraju… Odsecati primerke da budu dole, već malo odrveneli, a vrh da je mekan.

 • Sad je pravo vreme  za deljenje i sadnju perunika i afričkih ljiljana.

Priprema bašte i cveća za zimu

 • redovno uklanjajte precvetale cvetove i osušene listove po bašti i saksijama- sakupljati seme cveće koje hoćemo sačuvati za sledeću godinu (ono koje je pri kraju sa cvetanjem)
 • sobne i tropske biljke uneti u kuću, u zavisnosti od temperatura
 • uneti citrusno voće unutra na hladnom mestu gde nema mraza
 •  redovno zalivajte tek posađene sadnice ukoliko je topao i suv septembar
 •  u zavisnosti od spoljnih temperatura pripremiti muškatle (pelargonije) za prezimljavanje
 • uklanjati redovno opalo lišće i ostavljati ga za kompost
 •  tokom ili krajem meseca u zavisnosti od početka prvih mrazeva. Kad se pojavi prvi mraz ili pre najave, izvaditi pažljivo gomolje dalija, gladiola i kana.
 • srediti i očistiti baštovanski alat

Razmislite šta biste voleli, isplanirajte, pa krenite u nabavku/naručivanje lukovica i ostalog sadnog materijala, i na posao! Možete pročitati više o sadnji jesenjih lukovica u mom tekstu https://floradela.com/saveti-za-sadnju-jesenjih-lukovica/ .

Želim vam uspešnu, radnu i cvetnu jesen!

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!