Cvetna inspiracija

Lavanda. Cvetno-slatke priče sa Jelenom sa bloga Začin&Sunce

Radujem se da vam predstavim Cvetno-slatke priče sa divnom Jelenom sa bloga Začin&Sunce. Želimo da vam zajednički kroz priče o jestivom cveću i receptima približimo temu cveća u ishrani. Jelena će biti zadužena za cvetno-slatke recepte, a ja za prateće cvetne istorije da sve lepše zaokružimo na opšte uživanje.

Za prvu cvetno-slatku priču izabrale smo lavandu u skladu sa letnjim mesecom u kom je ona u cvetu. Jelena je ovom prilikom napravila predivan veganski sladoled sa lavandom čiji recept možete potražiti na njenom blogu https://spicesunshine.com/veganski-sladoled-od-lavande-uz-cvetnu-floradela-pricu/  .Na recept se nadovezujem pričom o mirisnoj istoriji lavande i našim vezama sa ovom sjajnom biljkom.

lavanda
Jelenin veganski sladoled sa lavandom i komadićima čokolade.

Cvetna veza koja traje

Lavanda-mirisna ljubičasta lepotica lekovitih svojstava i bogate istorije

Cvetni žbun koji smo kroz vreme uzgajali da nam uvek bude pri ruci. Cvet koji je vekovima asocijacija za čistoću i danas čuvena ljubičasta polja Provanse na jugu Francuske. Lavanda (lat. Lavandula) je poreklom sa Mediterana i juga Evrope. Uzgaja se već hiljadama godina i koristi u različite svrhe od Starih Egipćana, Grka i Rimljana do našeg vremena.

Lekovita svojstva

Zbog svoje lepote, mirisa i lekovitih terapeutskih dejstava, antički lekari koristili su lavandu najviše za tretiranje ujeda i uboda, probleme sa stomakom, opuštanje i druge medicinske namene.

U srednjem veku su je smatrali jako lekovitom za telo i za duh. Za vreme kuge je korišćena da otera bolest i zamaskira smrad. U kasnijim vekovima u Provansi su dame prskale svoje rukavice uljem lavande da se zaštite od raznih zaraza koje su harale u to vreme.

Kako je otriveno da je lavadino ulje dobro kao analgetik i efektivno za tretiranje opekotina, tako je porasla njena potražnja i uzgoj tokom I svetskog rata za negovanje opekotina ranjenika. Miris lavande je doprinosio psihološkom efektu zaceljenja i umirivanja.

Prepisuje se i danas za opuštanje, smirivanje nerava, podizanje duha i nesanicu.

lavanda

Od lavanda pralja do francuskih parfema i starijih dama

Uz lekovita svojstva, lavanda je upotrebljavana u praktične svrhe u domaćinstvima u vezi sa pranjem i čisćenjem odakle i njen naziv. Ove veze lavande i pojma čištoće potiču još iz antike. Naziv lavanda je najverovatnije izveden od latinskog lavare što znači prati. Setimo se odmah i reči lavor i lavabo koji imaju veze sa pranjem.

U srednjovekovnoj literaturi Zapadne Evrope je Lavender bio naziv za pralje, jer se lavanda dugo koristila (i koristi) u sapunima, raznim praškovima i omekšivačima za pranje, kremama i uljima.

U Francuskoj se uzgaja stotinama godina za francuske parfimerije. U XIX veku postaje popularna za pravljenje toaletnih voda i parfema. Koristila se kao dodatak preparatima za kosu, i kupke kao i veoma tražena boja za haljine i modne dodatke.

Dugo se upotrebljava kao osveživač kuća. Ljudi su je posipali po podu i držali uz prozor uz drugo aromatično bilje ili u ormarima uz odeću i posteljinu da tera moljce i druge nepoželjne insekte. Danas isto koristimo vrećice sa cvetovima lavande u ormarima ili za osveženje prostora.

U XIX veku, osim pomenutih namena, lavandu su čak koristili i kao duvan.

Iz ovog perioda je ostala asocijacija na vezu između starijih dama i kesice lavande (i naravno čipke). Ovu vezu možemo naći u raznim književnim i filmskim delima, pomenuću dve knjige “Lavender and Old lace” (novela iz 1902.) i filmovana “Arsenic and Old Lace” (pogledajte crno-belu verziju filma iz 1943. sa Kerijem Grantom  ili popularnu pozorišnu predstavu po ovom delu). Ima i noviji film sa sjajnim dvojcem Megi Smit i Džud Denč pod nazivom “Ladies in Lavender”.  Sposobnost lavande da zadrži boju i miris dugo godinama čini je pravim simbolom za otpor i dugovečnost.

Naišla sam i pominjanje lepog običaja iz srednjovekovne Evrope gde se buket lavande davao majkama prilikom porođaja da im da snagu i hrabrost. Ili običaj držanja lavande između posteljine supružnika za dobar brak ili držanje buketića lavande svuda po kući za dobro zdravlje i zaštitu od zlih duhova. Naravno, iza su sve praktični razlozi i dokazane višestruke blagodeti ove biljke.

Lavanda u baštama

U sred cvetne bašte pune cveća lavanda je jedna od prvih koju ćete sigurno primetiti.

Cvet se tradicionalno uzgaja u baštama od antike preko srednovekovnih manastirskih bašti do engleskih elizabetanskih knot gardens do cvetnih leja ispred velikih plemićkih kuća, seoskih bašti i dizajnerskih bašti danas.

Uvek sjajan dodatak baštama i terasama. Tradicionalna i moderna. Praktična i dekorativna. Lekovita i jestiva. Mirišljava. Obožavaju je pčele i drugi oprašivači.

Engleska baštovanka i pejz.dizajner Gertruda Džekil (Gertrude Jekyll) je za lavandu rekla da je ona specijalna zona „where pleasure garden meets working garden“.

Za uzgoj, lavandi odaberite sunčano mesto, najbolje južna pozicija.  Odgovara joj suvo tlo, dobro drenirano, tj.gde nema zadržavanja vode. Možete je uzgajati u bašti ili u saksiji. Od nege jedino imate redovno orezivanje nakon precvetavanja (da ne bi odrvenela i da održite formu). Postoji veliki izbor lavandi od kojih možete birati za uslove u kojima vi uzgajate (npr. koliko je otporna ili koliko se širi).

Obradovaće vas cvetanjem u junu i julu, a suvim cvetovima još dugo dugo.

I obavezno za ljubitelje je poseta prelepim poljima lavande u Francuskoj, Engleskoj, Istri ili dalekoj Tasmaniji i još bolje u našoj zemlji  Kod nas se u raznim delovima zemlje takođe lepo uzgaja lavanda, kao u poljima na obroncima Fruške gore (poseta uz dozvolu vlasnika). Jedno od najčarobnijih iskustava mi je bila poseta polju lavande na Fruškoj Gori početkom jula 2018. u predvečerje. Taj miris lavande u vazduhu svuda naokolo, mir i tišina pred zalazak sunca su nezaboravni.

Magično.

lavanda
Polje lavande na Fruškoj gori, jul 2018.
Fotografije sladoleda su sa Jeleninog bloga Začin i Sunce.

Nadam se da vam se dopadaju i da ćete uživati u ovim našim cvetnim gastronomskim pričama sa istorijatima. Ovim putem ćemo upoznati neke od naših omiljenih cvetnica iz bašte iz drugog ugla, tj.ukusa u kuhinji. Ako imate i možete da nabavite malo lavande, isprobajte recept za ovu savršenu letnju poslasticu. Topla preporuka za Jelenin blog i Instagram profil za zdravije i lepše izbore kako u kuhinji, tako i u životu.

Za dodatne priče i cvetno-slatke razgovore, vidimo se na Instagramu. Javljajte nam utiske!

Hvala na čitanju i šaljem slatko-cvetne pozdrave!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!