cvetni-izvestaj-2023
Baštovanstvo

Cvetni izveštaj iz bašte za 2023.godinu

Dok lagano smišljam, sanjam i planiram novu cvetnu sezonu, evo pregleda cvetne 2023. god. kroz fotografije iz mog telefona. Uz beleške i fotografije, ovaj online godišnji pregled na blogu mi je uvek dobar podsetnik, a i zabavan za napraviti. Uživala sam u cvetnom obilju od proleća do skoro početka zime, čak me je par cvetova sačekalo i za Novu godinu i Božić usled blažih temperatura.

Cveće i bašte su uvek izvor beskrajne radosti i ljubavi.

Krećem odmah pregled sezone sa visibabama u januaru koje su mi zapravo procvetale već u decembru prethodne godine (2022.) opet usled blagih vremenskih prilika za početak zime. Prvi put da sam videla visibabe u cvetu tako rano.

cvetni-izvestaj-2023

U periodu tokom februara i marta sejala sam još malo otpornih i startovala poluotporne cvetnice u posudicama za sejanje i držala ih u studiju (od novih sam dodala različak i skabiozu od kupljenog semena, ostalo je sve moje seme). Ranije tokom jeseni sam posejala većinu otpornih jednogodišnjih cvetnica (nigela/mačkov brk koji se samorasejao, Ammi majus, delfinijum jednogodišnji, divlja šargarepa Dara…), deo direktno u baštu i deo po ovim saksijicama/setovima za sejanje u studiju. Takođe, u letnjim mesecima sam sejala novu turu dvogodišnjeg cveća kao što su digitalis, kandilice, lunariju i turski karanfil. Sve sam ih posle presađivala tokom proleća.

Rasad digitalisa koji sam sejala tokom leta (u julu).

Proleće je bilo u znaku lala, prvo u saksijama i potom u baštici gde su se smenjivale u talasima. Gotovo sve sam ih ostavila u zemlji nakon precvetavanja, jer je većina od dugotrajnih vrsta, samo sam jednu manju leju sa lukovicama iskopala početkom juna, jer sam htela te lukovice da posadim u baštu na selu kod mojih.

lale

Dok su napolju lale bile u cvetu, u studiju/radionici sam sejala osetljivo jednogodišnje cveće (osetljivo na mraz, ljubitelji sunca i zagrejane zemlje) kao što su kosmos i cinije. Dosta kasno sam ih presadila u baštu/cut flower garden, jer sam čekala da Ammi majus, nigela i delfinijum završe sa cvetanjem da bih izvršila smenu cveća za letnji i jesenju sezonu :).

Sejanci cinija, kosmosa i paradajza.

Od sredine maja i tokom juna su za cvetnu divotu bili zaduženi nigela, digitalis, Ammi, turski karanfil, delfinijum i ruže. Jednogodišnjeg delfinijuma je bilo manje nego prošle godine kada je bio fenomenalan, jer sam na tom mestu sejala više Ammi majus-a.

cvetni-izvestaj-2023
Nigela
Digitalis
Ammi majus
Digitalis

Divlja šargarepa Dara mi je imala najviše bordo cvetova do sada (u odnosu na bele originalne), od kako je uzgajam već nekih pet godina. Gotovo 70% i više cvetova su bili u toj bordo boji. Za razliku od Dare koja je bujala, nekom cveću ovo nije bila dobra godina kod mene iz različitih razloga- ljiljani su podbacili (preporuka za njih je da se vade i presađuju/razrede na oko 4 godine), mladom ehinaceom i različkom su se gostili puževi, lunarija slabo napredovala gotovo ništa od nje (ali se spremam za novu sezonu) dok su se dalije izvukle na kraju iako su jako kasnile sa cvetanjem.

Leto i jesen su bili u znaku ruža, ahilee/hajdučke trave, floksa (u dvorištu, cut flower baštici i saksijama), ehinacee(uspela sam da spasem par primeraka od puževa), ukrasnih detelina po saksijama, kosmosa i cinija… Cinije i kosmos su krenuli sa cvetanjem sredinom leta i cvetali do sredine novembra. Neke lepe primerke cinija su mi one julske oluje polomile, imali smo haos po dvorištu i dosta oštećenih saksija. Ostalo se oporavilo taman za cvetno obilje na jesen.

Ehinacea

Dva nova dodatka u bašti u vidu sapunjače/saponarije i skabioze su me potpuno oduševili. Rasad saponarije sam donela od tetke iz seoske baštice i prelepo miriše  (preneću je i na druga mesta). Skabioza mi je neumorno cvetala celo leto i jesen do skoro prvog mraza, najviše u svetloljubičastoj boji, ali mi se ova bordo na fotografiji ispod posebno sviđa. Sejem je ove godine još više, tj.deo sam već jesenas posejala i deo dodajem u martu. Nadam se i drugim bojama. Takođe, kad sam kod ovih starijih baštenskih vrsta kao što je saponarija, nabavila sam seme šeboja od jedne starije baštovanke u mom delu Zemuna, jedva čekam da cvetaju (radim i na njihovoj istoriji za knjigu).

Saponarija/Sapunjača
Čaure sa semenom šeboja koje mi je ljubazno dala jedna baštovanka kad sam je pitala vraćajući se iz šetnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cvetna baštica je na jesen opet bila u punom sjaju, tj.cvetu nakon oporavka od vrelim letnjih dana. Kosmos je bio najlepši i najraznovrsnijih cvetova do sada. Puno prelepih buketa. Divota jedna.

Na jesen sam imala i cvetne radionice o uzgoju cveća uživo i online, a u oktobru cvetnu čajanku u engleskom stilu o kojoj sam pisala ovde Cvetna FloraDela slavljenička čajanka.

Visoki floks
Cinije
Kutak u cvetom studiju pred cvetnu radionicu u septembru.
Prekrasna dalija Cafe royal od Majinih gomolja (Maja bashcha) za završetak sezone.
Skupljanje semena kosmosa jesenas.

Uživanje je osvrnuti se ovako kroz nekoliko fotografija na cvetnu godinu za nama (ako želite da pogledate neki od ranijih izveštaja Cvetni izveštaj za 2022.godinu    ili Moja bašta u cvetnoj 2021. godini ). Da se pripremite za sejanje počnite od ovog teksta Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak ili za uzgoj npr. floksa  Floks (Phlox paniculata) ili nigele  Nigela ili Mačkov brk da začini vrt  .

Prezahvalna za svaki cvet, oprašivači& co i ja zajedno. Uživam u planiranju ove cvetne godine i mnogo se radujem novim cvetnim avanturama.

Za zajedničke cvetne avanture i za vas koji želite da naučite da uspešno uzgajate cveće i uživate još više u cvetnom obilju, pratite newsletter ili objave na mom Instagramu profilu za najavu prolećne sezone cvetnih edukacija-radionica. Vidimo se!

 

Hvala na čitanju i srećna nam nova cvetna godina!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!