cvece-koje-se-samorasejava
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Cveće koje se samorasejava u bašti

Biljke koje se same rasejavaju mogu biti sjajan dodatak bašti. One po precvetavanju i pretvaranju u seme, umesto vas obave posao razmnožavanja, tako ne morate da skupljate seme i sejete ih ponovo. Jednom ih posejete i one dalje nastavljaju same. U cveće koje se samorasejava spadaju na prvom mestu jednogodišnje ili dvogodišnje vrste, ali i perene.

Kod samorasejavajućeg cveća životna priča ide ovako. Kad je seme zrelo, pada oko njih ili se raznosi okolo po bašti i dvorištu, klija čim su uslovi za to odgovarajući i dalje raste i cveta da bi opet odlazilo u seme i sve ispočetka. Morate ih držati na oku, jer ove biljke su svojeglave i rade po svom. Pojavljuju se gde hoće i često na mestima koje vam se čine nemogućim. Tamo gde vam ne odgovara da budu samo ih uklonite, presadite ili poklonite nekom. Još jedna stvar u vezi sa njima je da mogu menjati boju, tu onda imamo taj efekat iznenađenja sa njima svake godine.

Sve ovo gore u vezi sa samorasejavanjem važi pod uslovom da im odgovara stanište. Ako su srećni u vašoj bašti, onda će se rado širiti. Dajte im slobodu i učiniće da bašta izgleda prirodnije i pomalo divlje.

Lista jednogodišnjeg i dvogodišnjeg  cveća koje se samorasejava:

Zevalica ili Antirinum

Alisum (Lobularia maritima)

samorasejava- cvece
Beli i roze alisum sa belo-žutom nemesijom.

Prkos

prkos
Prkos

Iberis

Boranija (Borago officinalis)

Eringijum

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica)

Različak (Centaurea cyanus)

Digitalis (Digitalis purpurea)

cvece-koje -se -samorasejava
Digitalis purpurea ili Naprstak koji je počeo da se otvara. Seme sam pokupila da se obezbedim pošto u njegovom slučaju bolje sejati u saksije pa presaditi. A nešto je i samo niklo u baštici.

Lunarija ili Mesečarka (Lunaria annua)

Nasturtium ili Dragoljub (Tropaeolum majus)

Nezaboravak (Mysotis sylvatica)

Opijumski mak (Papaver somniferum)

Neven (Calendula officinalis)

Suncokret (Helianthus annuus)

Stipa teneussima-ukrasna trava

Verbena brazilska (Verbena bonariensis)

Kosmos  (Cosmos bipinnatus)

Perene koje se samorasejavaju

Najbolje za samorasejavanje su jednogodišnje cvetnice ili dvogodišnje koje rastu brzo i cvetaju obilno već sledeće godine. Dok višegodišnjim cvetnicama koje se samorasejavaju treba više vremena, u proseku dve do tri godine dok se dobro ukorene i krenu sa cvetanjem. Takođe, višegodišnje cveće se manje samorasejava od jednogodišnjih. U perene koje se samorasejavaju spadaju: zvončići (Campanula spp.), devojačko srce ili dicentra, kandilica, kukurek, virak ili alhemila (Alchemilla mollis -višegodišnja).

Saveti za negu samorasejavajućeg cveća

  • Posejati ih prvi put na mesto koje odgovara cveću koje ste odabrali, da li je za sunčan ili polusenovit položaj, obratite pažnju na visinu i biljke okolo.
  •  Označite mesto gde ste ih posejali kako biste znali kad krenu sa nicanjem da ih prepoznate i razlikujete od korova.
  •  Kontrolišite da nisu pregusto nikli ili krenuli da se šire ka susednim biljkama. Višak sejanaca samo pažljivo povadite i presadite negde drugde ili poklonite.

Sve što treba da uradite…

Da biste imali ove pomoćnike u bašti, trebate prvo da nabavite takvo cveće, drugo, kad procveta ostavite nekoliko da se osuši da bi stvorilo seme i pod tri-  to je to. Ovo dođe kao automatizacija bašte ako ćemo biznis jezikom :). Uz to što samo radi umesto vas i daje prirodniji izgled bašti, ne traži negu ili vrlo malo, raste i na mestima gde druge biljke ne mogu, njih vole i oprašivači. Sve bolje do boljeg. Ako se baš opuste i krenu u osvajački pohod po bašti, samo isčupajte tamo gde smetaju.

Kad sadite, odaberite cveće koje vam se baš dopada, pa i ako se širi previše, možete mu ,,pogledati kroz prste”.

U mojoj baštici najviše se samorasejava kandilica, ljubičasti zvončići, starinske petunija, ladolež i peruanski noćurak. Uvela bih i poneku divlju vrstu da se slobodno samorasejava po bašti. Ako su vam se dopada ideja o baštovanskim pomoćnicima u vidu ovih ,,cvetnih divljaka”, znate šta vam je činiti. Sow once, enjoy forever!

Update 2021- Od kako sam prvi put sejala kosmos, ova jednogodišnja cvetnica je ubedljivo najbolja kad je u pitanju samorasejavanje. Nema gde je nema i morate je premeštati ako je ima previše ili na mestima gde je niste planirali. Uz nju, divlja šargarepa takođe se uspešno i obilno samorasejava, delfinijum stare i nove vrste, najgela ili mačkov brk, suncokret isto (njega uklonite ako negde smeta ili zaklanja drugo niže cveće što pre dok se ne razjača).

Preporuke za čitanje u vezi sa sejanjem i semenom:

U slučaju da želite da seme sačuvate, pa sami posejete gde hoćete na proleće ili jesen, možete pogledati ove tekstove o sejanju cveća: Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak,  Sejanje cveća na otvorenom u proleće  . O sakupljanju i čuvanju semena, pisala sam ovde Skupljanje semena i čuvanje

Hvala na čitanju!

Pišite dole šta se samorasejava u vašoj bašti, baš me zanima.

Šaljem veliki pozdrav 🙂

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!