cvetni-izvestaj
Baštovanstvo

Cvetni izveštaj za 2022.godinu

Pred početak nove cvetne sezone, tokom zime, uvek spremim cvetni izveštaj za pregled sad već prošle 2022. godine.  Uz pravu cvetnu beležnicu, ovde na blogu je online cvetni godišnji dnevnik kroz fotografije cveća iz dvorišta i cut flower baštice. Glavni utisak za cvetnu 2022. je da mi je ovo sigurno najbolja cvetna godina do sada! U tolikom cvetnom obilju sam uživala od proleća do kraja novembra! U dvorištu su se smenjivale cvetne vrste od ranog proleća do decembra, u cvetnoj leji i saksijama, dok je cut flower baštica iza bila apsolutno čarobna!

Pokušaću da prenesem utiske koliko je moguće preko odabranih fotografija i par pratećih beležaka.

Počeću od proleća.

Sa visibabama koje su najavile cvetnu sezonu u sred zime i narcisima u martu, proleće je bilo krasno počelo. Svaki novi cvet toliko raduje, naročito u rano proleće. Sa lalama u aprilu je otpočela prava prolećna cvetna raskoš. Početkom proleća presađivala sam u baštu sejance koje sam sejala na jesen i držala u saksijama u studiju ili napolju. U aprilu i početkom maja sejala sam poluosetljive i osetljive jednogodišnje cvetnice kao što su cinije i kosmos.

Narcisi u dvorištu sredinom marta.

 

Prve lale iz cvetne baštice u aprilu.

Drugi talas kada cvetaju duple i dvobojne lale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U cvetnoj baštici tzv. cut flower baštici lale su bile u cvetu ceo april i prvih dana maja uz ukrasne žbunove spireu i viburnum u maju, dok je ostatak zeleneo i napredovao. U maju su počeli sa cvetanjem nigela (tekst o uzgoju nigele Nigela ili Mačkov brk da začini vrt ) i digitalis (o uzgoju digitalisa Digitalis (Digitalis purpurea), neodoljivi ukras bašte ) uz jestive ruže, za njima odmah Ammi majus i jednogodišnji delfinijum (o jed.delfinijumu Delfinijum (jednogodišnji)- uzgoj i nega ) u junu koji su bili veličanstven prizor. Kao iz sna. Č-a-r-o-b-n-o.

Digitalis

 

Kandilica zvezdasta bordo “Nora Barlow”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nigela ili Mačkov brk
Roze detelina

Roze detelina mi je u cvetu od proleća do decembra nonstop. Donela sam rasad iz baštice suprugove bake i kupila 4 rasada, tako da je dalje rasađujem jer se brzo širi. Odlična je i za baštice i saksije. Pravo otkrovenje, iako sam je imala i ranije na jednom mestu u dvorištu.

Nigela se svuda naokolo raširila i samorasejala po baštici. Kad vam ona prođe početkom juna, možete je izvaditi i pokupiti seme, pa na tom mestu posejati ili presaditi nešto od letnjih cvetnica.

Čarolija u baštici sa jednogodišnjim delfinijumom u junu. Ne zna se kad je bilo lepše, da li rano ujutru, u podne ili predveče dok sunce zalazi. Predivno. Puno oprašivača i drugih bubica. Isto tako je bilo i kad je kosmos bio u cvetu par meseci posle.
Ammi majus, jedna od omiljenih čipkanih belih cvetnica nalik divljim.
Jednogodišnji delfinijum
Jestive ruže, ubrane za pravljene slatkog od ruža.
Jednogodišnji delfinijum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz jednogodišnji delfinijum i Ammi majus, u junu su u cvetu bili i turski karanfil, ruže, ahilea ili hajdučka trava ( o uzgoju ahilee Ahilea ili Hajdučka trava ) kao i divlja šargarepa Dara (o ukrasnoj divljoj šargarepi Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara). Ehinaceu su mi svu pojeli puževi u tom delu, smišljam strategiju za ovo proleće (o ehinacei u tekstu Ehinacea).

Cvetna baštica je ,,mirovala” nakon juna i početkom jula kada su prošli delfinijum i Ammi. Ostavila sam da se cveće koje je završilo sa cvetanjem osuši, pokupila seme i povadila sve da bih napravila prostor za sejance kosmosa i cinija koji su čekali svoj red za presađivanje i cvetnu sezonu. Dok su se oni ukorenjivali i rasli bilo je malo zatišje tokom leta, uz sušan period i stalno zalivanje, da bi od sredine septembra započela nova cvetna priča sa kosmosom kao glavnim (o uzgoju kosmosa Kosmos za cvetno obilje u bašti ). 

Beli floks kao novi dodatak roze i ljubičastim floksovima u dvorištu.
Neven i kalifornijski mak. Kalifornijski mak je cvetao u narandžastoj i ovoj prelepoj bež boji.
Ehinacea iz dela gde ih nisu dirali puževi i gde su odlično cvetale.
Divlja šargarepa, ehinacea, ukrasni luk i ahilea.

 

Letnji sejanci početkom septembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosmos fantazija u oktobru! Malo pre toga imala sam radionicu uživo krajem septembra kad je počinjao sa raskošnije da cveta. U oktobru su mi u zvaničnoj poseti bili i ćerkini drugari sa vrtićem da vide bašticu i da im malo pričam o cveću.

Kosmos i cinije su bili u cvetu sve do kraja novembra kada sam ih povadila. Svo seme je sada spremljeno i čeka proleće.

Od cveća kojem nije bila sezona ova 2022. su ljiljani i hemerokalis. Trebala bih da izvadim preostale lukovice i rasadim. Ehinecee i dalije u cutflower baštici su mi puževi uništili. Dalije su napadali dan-noć i jeli i pored inspekcije, sačuvala sam gomolje tako da ću ih ove godine saditi na neko drugo mesto. Takođe, deo lala u saksijama i to baš moje omiljene nisu nikle kako treba i ispostavilo se da su pogrešne, tj. prodali su potpuno druge pod tim imenom. Sve ostalo je lepo napredovalo u bašti i u saksijama.

Sejala sam tokom cele godine u više talasa razno cveće, mnogo uživam u tome. Početkom proleća posejala sam nekoliko otpornih jednogodišnjih cvetnica (npr.neven i kalifornijski mak) kao dodatak mnogo većoj jesenjoj setvi, dok sam sredinom proleća sejala najviše kosmos i cinije (malo kasnije nego inače). Preko leta je bila setva dvogodišnjeg cveća kao što je turski karanfil, digitalis, kandilica, noviteti kao zvončići Kenterberijski, još raznih kandilica i lunariju/mesečnicu za 2023. U jesenjoj setvi posejala ponovo sam nigelu, Ammi majus, jednogodišnji delfinijum, divlju šargarepu, ehinaceu, ahileu, floks (o uzgoju visokog floksa Floks (Phlox paniculata) .

Razmnožavala sam dosta, pored semena, reznicama i deobom korena.

Od novosti u baštici koje sam dodala je pomenuta roze detelina, nove kandilice, skabioza (i divlju sam posejala) i još ponešto za šta moram proveriti beleške. Na poklon od cvetnih drugara dobila sam najpre hortenziju Ajšu koju mi je draga Maja Bashcha (IG @bashcha.majapetric) poslala na poklon (nadam se da će preživeti), od još jedne cvetne drugarice Korane stigle su mi dve vrste ukrasne žalfije (crvena Hot lips mi je cvetala, plava je malecka), a Gordana me je obradovala bebom baštenskim božurom Roki (ili Roksi) kad sam joj bila u cvetnoj poseti. Drugari Mima i Saša koji imaju rasadnik Mama’s garden (@mamas_garden.zp) su mi svratili na cvetno druženje krajem juna i doneli mi punu korpu sezonskog cveća. Dok sam od drugih drugara koji takođe imaju rasadnik Momsmagicgarden (@momsmagicgarden) na poklon dobila buket lizijantusa kad smo se sreli na slavi kod moje sestre (hvala Jeleni). Stiglo mi je i seme lunarije od jedne fine Marije kao znak zahvalnosti. Suprug moje drugarice Rose spremio je nekoliko čuvarkuća na poklon za mene i moje drugarice kad smo išle letos kod njih na babine i baš nas obradovao. Draga Dana (@danasbloom) mi je poslala punu kesu rasada baštenskog karanfila. Dobila sam i desetak muškatli sad pred zimu od Milenčeta (zaove) kao i posebnu ljubičastu koju mi sprema moja Staška. Od mojih teta uvek donesem nešto novo i ja njima nosim rasad. Takođe, komšije mi često donose rasad cveća iz svojih baštica ili da udomim neku biljku. Hvala najlepše svima još jednom!

Ja naravno stalno nosim neko seme, rasad na poklon ili buket cveća (uz knjige) kad se viđam sa dragim ljudima, obavezno za moje divne učesnike radionica i kad mi neko dolazi na druženje.

Cveće uvek donosi toliko radosti!

I za kraj ovog izveštaja, planovi i pripreme za novu cvetnu 2023. Tokom jeseni presadila sam neke ruže u cut flower bašticu uz ogradu i još nekoliko koje nisu imale dovoljno sunca. Deo lala sam isto vadila i presađivala na novo mesto u novembru. Donela sam još rasada roze deteline iz “bajkine” baštice (suprugova baka) i posadila po dvorištu i saksijama. Još nekoliko novih lala sam dodala u saksije uz svoje lukovice od ranije. Većina lala mi je u zemlji od pre, izvadila sam samo neke novije vrste dok su ostale gotovo sve otpornije i dugovečnije vrste. Donela sam rasad jagorčevine i sapunjače od tetke i presadila ih u novembru. Tokom letnje i jesenje setve posejala sam gorepomenuto cveće za ovo leto i na proleće dodajem još par novih cvetnica uz sejanje letnjih cvetnica.

Prezadovoljna sam proteklom sezonom i jedva čekam ovu novu u 2023. godini. Radujem se uveliko i novim radionicama i novostima koje nam pripremam za još više cvetnih radosti. Za informacije o terminima i temama nove sezone radionica i vebinara o uzgoju cveća na proleće prijavite se na FloraDela newsletter ili zapratite moj nalog na Instagramu @floradela_ .   Newsletter FloraDela cvetne novosti šaljem vam jednom mesečno početkom meseca sa spiskom poslova za taj mesec, savetima i predlozima za baštovansko učenje i inspiraciju, često uz poklon vodiče kao što su Bašta na balkonu i Cveće za pčele. Pred proleće stižu i neke novosti!

Nadam se da vam se izveštaj dopao kao vid motivacije i inspiracije, meni ovi izveštaji služe i kao foto cvetni dnevnik. Možete pogledati iz prethodnih godina Moja bašta- prolećni izveštaj 2020. ,  Letnji izveštaj iz moje bašte , Moja bašta u cvetnoj 2021. godini, Moja bašta leto&jesen 2020.

Pišite kakva je bila sezona sa cvećem kod vas i kakvi su vam cvetni planovi za novu sezonu.

Hvala na pažnji, šaljem veliki cvetni pozdrav!

2 Comments

  • Maja

    I ja imam bastensku svesku koja ove godine slavi 10. rodjendan 😀 mada vec sam zapocela drugi tom. Puno mi znaci da se podsetim kad sta sam radila. Nadam se da ce Ajsa bolje rasti u tvojoj bastici!

    • floradela

      Ja isto volim da vodim evidencije i pratim :). Ajša se baš mućila letos tamo u baštici, videću ove godine, samo da krene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!