odrzivo-bastovanstvo-plastika
Baštovanstvo

Održivo baštovanstvo-kako smanjiti plastiku u baštovanstvu?

U okviru serijala na temu održivog baštovanstva spremila sam tekst o problemu preterane upotrebe plastike u baštovanskoj industriji i predloge kako svako od nas može smanjiti gomilanje plastike u baštovanstvu. 

Danas je sasvim jasno koliko je plastika štetna po okolinu i sav živi svet. Ogroman problem predstavlja preterana proizvodnja i upotreba plastike koja se svake godine pravi u neverovatnim količinama širom sveta. Za razgradnju plastike potrebne su stotine godina! Ovo znači da je sva plastika proizvedena u svetu još uvek ovde. U okeanima su već zabrinjavajuće količine plastike koja se tokom vremena usitnjava u mikroplastiku trujući usput prirodu i živa bića (u morima preko riba ili na kopnu gde odlazi u zemlju odatle opet putem lanca ishrane dospeva do nas).

Baštovanstvo takođe ima veliki udeo u upotrebi plastike u ogromnim količinama.

Pomislite samo na sve te silne plastične saksije koje se prodaju svake godine na globalnom nivou sa sadnicama koje kupujemo. Plastiku možemo naći svuda u baštovanstvu. Počevši od pomenutih plastičnih saksija za prodaju rasada preko pratećih materijala do raznih omota i bočica za npr. prihranu, obeleživača ili kantica za zalivanje.

Potrebno je da upotrebu plastike smanjimo i izbacimo gde god i kad god je moguće najviše zamenom prirodnih materijala. Smanjenjem upotrebe plastike u baštovanstvu štitimo prirodu, sav živi svet i pravimo manje smeća.

Mi, baštovani, kao ljubitelji cveća i prirode trebamo među prvima voditi više računa o ovome i imati više sluha za ovakve teme.

Spremila sam nam predloge kako možemo da smanjimo upotrebu plastike u baštovanstvu ili izbacimo u nekim delovima.

Predlozi za smanjenje upotrebe plastike u baštovanstvu:

  1. Saksije od prirodnih materijala

Saksije od terakote i keramike, osim što su od prirodnih materijala, dugovečnije su i mogu trajati vekovima (setimo se samo raznih antičkih i još starijih ćupova).  Ovakve saksije duže zadržavaju biljkama vlagu tokom leta (ne isparava voda tako brzo, jer se ne zagreva brzo zemlja kao u plastičnim) i štite koren zimi od smrzavanja.

Ako ste početnik u baštovanstvu uložite i pažljivije birajte saksije od prirodnih materijala umesto plastičnih. Možete ih svuda naći po specijalizovanim prodavnicama, radnjama baštovanske opreme, pijacama i rasadnicima ili čak napraviti sami npr. betonske. Podržite zanatske radionice i male brendove koje prave takve saksije. Ako imate buvljak u svom mestu ili blizini možete naići na korišćene terakota saksije za manji iznos novca što je sjajan ulov. Ako imate kuću na selu ili rodbinu, pogledajte po seoskim dvorištima stare metalne kante, kantice i posude za pranje, tj. iskuvavanje veša. Pogledajte i sajtove kao Kupujem-prodajem.

Pokazaću vam “ulove” iz mog dvorišta u kući na selu i od svekrve. Kod Engleza su jako tražene te stare metalne kante, posude, kantice ili kade odakle su životinje pile vodu, potpuno autentični objekti i sve u stilu engleskih cottage garden.

Za sejanje kad god možete upotrebite biorazgradive saksije (prave se od ostataka drveta, bambusa i sl) ili kartonske rolne i sl. Možete ponovo upotrebiti i kartonske čaše za proslave, isperete ih, napravite rupu na dnu i ostavite za sejanje.

saksije

Ako sada imate dosta plastičnih saksija i promenili biste ih za saksije od prirodnih materijala,  uradite to kad vam dotrajaju ove stare plastične. Kad krenu plastične da pucaju, onda menjajte jednu po jednu ili više.  Da ne biste bacali odjednom više i stvarali dodatan otpad, naročito ako su još upotrebljive. Isto tako, stare saksije koje vam se ne dopadaju možete iskoristiti za sejanje ili reznice.

Ovo mi je od suprugove bake, stara posuda za iskuvavanje veša.

2. Ponovna upotreba plastičnih saksija

Plastične saksije koje dobijete uz kupljene sadnice upotrebite više puta za sejanje i presađivanje. Kada ih skladištite, dok nisu u upotrebi, držite ih van direktne svetlosti da vam duže traju.

Ipak, poenta je da smanjimo upotrebu i izbacimo plastiku gde god možemo i koliko god.

U inostranstvu postoji mogućnost da višak plastičnih saksija u kojima ste kupili biljku i potom presadili, možete da odneste na reciklažu određenu baš za plastične saksije ili vratite rasadniku. Možete se raspitati kod obližnjeg rasadnika da li im možete odneti višak plastičnih saksija.

3. Nabavljajte biljke bez saksija

Od rodbine, prijatelja, komšija ili preko razmena, umesto saksije možete umotati rasad u običan papir koji malo poprskate vodom da zadržite vlagu tokom prenosa. Na ovaj način ćete ne samo izbeći plastiku već i dobiti biljke koje nisu prskane svim i svačim.

4. Pravite svoju prihranu

Smanjite bočice prihrane tako što ćete praviti svoj kompost ili prihranu od biljaka kao što je npr. kopriva, gavez ili od ljuski od jajeta ili kore banane ili dr. korisnih kuhinjskih sastojaka za rast biljaka.

5. Alat i oprema bez plastike

Kad god možete uzimajte alat i pribor od prirodnih materijala, tj. bez plastičnih delova. Rukavice, ručne ašove sa drvenim drškama i metalne kante za zalivanje.

Koristite kanape za vezivanje biljaka od prirodnih materijala umesto plastičnih.

Meni su prskalice za sejance izazov, jer se stalno kvare i sve su plastične. Videla sam u Ikei neke lepe metalne koje su više za osvežavanje sobnih biljaka.

Moja čuvena roze kantica za zalivanje i držanje cveća. To je stara kantica iz mog dvorišta na selu. Bila je ranije u plavoj boji, pre neku godinu sam je prefarbala u roze.

6.  Pomagala za cveće 

Birajte obeleživače za nazive biljaka od drveta, metala ili npr. ispišite na štapićima za sladoled, kamenčićima, delovima polomljene keramike i dr. DIY ideje sa Pinteresta.

7. Uzgajajte iz semena kad god možete

Mnogo je razloga za uzgoj cveća iz semena, između ostalog i manje plastike u procesu uzgoja. Ostaviću vam nekoliko linkova do tekstova o sejanju Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korakSejanje cveća na otvorenom u proleće, 

Jesenja setva cveća-lista predloga.

 

Nadam se da je koristan tekst i da će podstaći što više nas da pravimo bolje izbore u našim baštama i na terasama, za bolji i lepši svet za sve.

Javljate predloge i ideje na ovu temu kako još možemo smanjiti upotrebu plastike, šta vi praktikujete i ako znate za neku bolju prskalicu :).

Za informacije o terminima i temama novih radionica i vebinara o uzgoju cveća prijavite se na FloraDela newsletter ili zapratite moj nalog na Instagramu @floradela_ .   Newsletter FloraDela cvetne novosti šaljem vam jednom mesečno početkom meseca sa spiskom poslova za taj mesec, savetima i predlozima za baštovansko učenje i inspiraciju, često uz poklon vodiče kao što su Bašta na balkonu i Cveće za pčele.

Hvala na pažnju, šaljem cvetni pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!