hortenzije-reznice-razmnozavanje
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Hortenzije- razmnožavanje reznicama

Ako ste ljubitelji hortenzija i voleli biste da ih imate više, evo uputstva kako da ih sami lako razmnožite. Hortenzije se mogu razmnožavati uzimanjem reznica tokom leta (kraj juna, jul i avgust) prilično lako i brzo. Za oko dve do tri godine već imate fino formiranu biljku oko 40 cm visine. Moguće je da cveta već tokom druge godine, najčešće od treće.

Ja već tri-četiri godine tokom letnjih meseci uzimam po nekoliko reznica hortenzija. Gotovo sve reznice se ukorene i sad već uveliko cvetaju prve ožiljene. Na Instagramu sam ranije postavila postupak u fotografijama i to je nešto što ljudi najviše vole probaju i uvek mi šalju kasnije fotografije da se pohvale uspehom.

Sledi odmah dole postupak razmnožavanja reznicama.  Podelila sam u više manjih koraka radi boljeg praćenja.

Uputstvo za uzimanje reznica- korak po korak

Priprema

Pripremite zemlju,  kupovnu za sadnju ili pomešajte kupovnu i zemlju iz bašte (možete dodati i malo peska da bi bila lakša).

1.Korak

Odaberite deo stabljike bez cveta dužine 15 do 20tak cm i isecite ga ispod drugog ili trećeg para listova. Isecite oštrim i čistim makazama ili nožićem. Taj deo stabljike odakle rastu listovi sa obe strane je pun biljnog hormona rasta i odatle će poteći koren kad stavite reznicu u zemlju. Neka reznica ima bar dva para listova.

razmnozavanje-reznicama-hortenzija
Uzimanje reznice

2. Korak

Uklonite donje listove, ostavite jedan par gornjih listova i uklonite vrh reznice. Listovi se uklanjaju kako bi biljka mogla da se usresredi na formiranje korena, a ne na razvoj vrha u početku.

razmnozavanje-reznicama
Reznice ili pelceri
Ostavite jedan gornji par listova.
Vrh ukloniti.

3. Korak

Preostali par listova skratite na pola pošto su veći. Ovo se radi jer su listovi hortenzije krupniji, pa da se ne bi gubilo previše vlage (kako bi se smanjila dehidracija) koja je najpotrebnija za ukorenjivanje reznice.

razmnozavanje-reznicama-hortenzije

4. Korak

Uzmite uvek više reznica nego što vam treba kako bi što više uspelo.

5. Korak

Prethodno pripremljenu saksiju sa zemljom zalijte i onda zabodite reznice po saksiji. Može i više reznica u jednoj saksiji, pazite samo da se ne dodiruju (ove moje su sad u manjoj saksiji, ali gledajte da izaberete malo veću).

6. Korak

Zalijte ih od gore još jednom.

7. Korak

Stavite pripremljene poklopce od gore radi povećanja vlažnosti koja je ključna u početku da bi se razvio koren. Poklopce napravite od plastičnih flaša za vodu ili sokova, samo odsecite gornji deo, sklonite čep i eto reciklaže.

Šta dalje sa reznicama?

Saksije sa reznicama držite u hladu (ključno) opet zbog zadržavanja vlage i da se ne bi brzo isušivala zemlja. Hortenzije su i inače za polusenku.

Redovno zalivajte, tj. svaki dan prskajte ili zalivajte jer je leto i suvo je. Ne preterujte sa zalivanjem da ne bi reznice istrulile od preterane vlage. Možete jednom dnevno podizati poklopac da procirkuliše vazduh i posle vratiti od gore.

Čim vidite nove izdanke listova da se pojavljuju na vrhu sa strane znači da se biljka ukorenila dole i da zato sad može da se razvija opet na gore. Tada skinite poklopac (ne treba vam više).

Držite reznice i dalje u seni i zalivajte redovno (svaki dan ako se isušuje zemlja u toku dana i jako je toplo ili svaki drugi, vidite već po potrebi).

Hortenzije se mogu i na jesen razmnožiti uzimanjem reznica, ali su onda više odrvenele tako da je najlakše u pogledu oživljavanja da ih uzmete tokom leta.

Dodatni saveti za uzimanje reznica (ne samo kod hortenzija):

  1. Uzimajte reznice ujutru (ima više vlage) i zalijte veče pre biljku ako je suvo tih dana.
  2. Ako uzimate reznice dalje od kuće, npr. u gostima ili na putu- uvite ih u papir, novine ili kesu koje isprskate vodom da bi pelceri zadržali vlažnost dok dođete do kuće.

Presađivanje

Tokom jeseni ako su se lepo ukorenile i malo porasle možete ih presaditi u veće zasebne saksije ili u zemlju na stalno mesto. Možete ih presaditi u veće saksije posebno za svaku reznicu i ostaviti preko zime napolju u nekom zaštićenom kutku do proleća kada ih možete zasaditi na stalno mesto.

Ja svoje ostavljam uvek napolju tokom zime u malo većim saksijama. Ako se najavljuju neke jako niske temperature od nekoliko dana onda ih sklonite u nekom ćošku sa drugi saksijama  ili u garaži ili nekom negrejanom hodniku dok ne prođe mraz. One prezimljavaju napolju bez problema, jedino kad su tako mlade, u prvoj godini i pošto su u saksijama sa malo zemlje treba ih zaštititi od jakog mraza, za svaki slučaj. Tokom zime ako ne dobijaju padavine, jer ste ih negde sklonili slobodno ih pomalo zalijte jednom u nedelju ili deset dana ili ih ostavite da pokisnu kad je kiša i sl.

Ovaj postupak uzimanja reznica možete primeniti na gotovo sve reznice mekanog bilja.

Srećno i javljajte ako probate!

 

Hvala na čitanju!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!