Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Jesenja setva cveća-lista predloga

Jesenja setva cveća jedna je od najboljih baštovanskih aktivnosti koju volim da predložim, ako želite da uzgajate više cveća i da uradite domaći zadatak unapred. Ukoliko sejanje obavite u pravo vreme i sa pravim biljkama, na jesen će doneti mnoge prednosti . Obavlja se krajem leta i početkom jeseni, tj. kod nas tokom meseca septembra. U ovom periodu jesenje setve možete sejati otporne cvetnice, najbolje otporno jednogodišnje cveće, ali i višegodišnje cveće koje se lako razmnožava iz semena.

Ako se potrudite sada i posejete cveće u predviđeno vreme umesto na proleće, imaćete biljke koje su do početka proleća već ukorenjene, ojačale (naročito one direktno sejane), koje će biti stabilnije i više u odnosu na prolećno sejane i ranije će početi da cvetaju. Ovo se sve odnosi na otporne jednogodišnje cvetnice (hardy annuals).

Ovi jesenji sejanci zahvaljujući još uvek prijatnim temperaturama preko dana i hladnijim noćima brzo klijaju i do početka zime su već dovoljno razvijeni sa po dva para listova da prezime. Mogu prezimiti napolju direktno u bašti i saksiji ili ih možete držati u saksijama/posudama za sejanje u nekoj negrejanoj svetloj prostoriji gde ćete ih zalivati kad god vidite da je zemlja suva (nemojte ih previše zalivati, već da se održava vlažnost zemljišta).

One koje ste sejali u posudama i ostavili tako da prezime od početka proleća (od marta meseca i početkom aprila) presađujte na stalna mesta u bašti ili većim saksijama ako ih tu želite.

Poseban tekst o jesenjoj setvi, cveću koje se tad može sejati i kako to obaviti imate ovde  Jesenja setva cveća.

Ovde vam dajem predloge jednogodišnjih cvetnica koje ja volim da sejem tokom jesenje setve. Sve su lake i nezahtevne za uzgoj, veoma otporne i obilno cvetaju. Uz sve ovo i uspešno se samorasejavaju. Još jedan razlog zašto su na ovoj listi je jer se mogu direktno sejati napolju. Posle te prve godine sejanja će se i sami samorasejati (vi ipak sačuvajte uvek deo semena za zlatnu rezervu).

 

1. Divlja šargarepa ,,Dara” (Daucus carota “Dara”)

jesenja-setva-cveca- predlozi
Divlja šargarepa ,,Dara”

Divlja šargarepa ,,Dara” je ukrasna varijanta divlje šargarepe sa bordo cvetovima uz originalne bele. Jako otporna, nezahtevna i dovoljno je da je jednom posejete. Oprašivači je mnogo vole. Pisala sam o njoj posebno u ovom tekstu Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara)

Kada sam je sejala prvi put na proleće, lepo je cvetala, ali je bila visine 40 do 50 cm što mi je izgledalo sasvim ok. Međutim, kada sam je sejala iste godine na jesen, ona je sledeće godine bila mnogo jača, bujnija, čak tri do četiri puta viša nego proletnje sejana. Naravno i sa više cvetova.

2. Nigela ili Mačkov brk (Nigella damascena)

jesenja-setva-cveca
Nigela

Još jedna odlična i zanimljiva cvetnica. Laka za uzgoj i otporna, može se takođe sejati početkom jeseni ili početkom proleća (tokom marta). Ostavite deo semena i za proletnju setvu nigele (voli direktnu setvu). Isto se veoma uspešno samorasejava, potrebno je posle na proleće razrediti ako je gusto nikla.

3.Delfinijum jednogodišnji (Delphinium consolida, eng. Larkspur)

delfinijum
Delfinijum

Jednogodišnji delfinijum lat. Delphinium consolida jedna je od najotpornijih jednogodišnjih cvetnica po pitanju mraza i niskih temperatura. Može da izdrži zimske temperature do -20 i -25C. Napolju direktno sejani primerci budu napredniji nego oni iz saksija/posudica koje prezimljavaju u negrejanim prostorijama.

O uzgoju delfinijuma ću uskoro napisati tekst, okačiću i ovde link kad bude gotov.

Može se sejati direktno napolju sada (početkom jeseni), može i u posudama sada i tokom zime (potrebna mu je zima da bi proklijao, tj. seme se probudilo iz sna). Početak februara bi bio poslednji period za njegovu setvu i to bi verovatno bilo sa malo uspeha (sve zavisi kakvo je vreme napolju).

Meni se pokazala kao najbolja direktna setva u sred leta (otprilike kraj jula) čim ode u seme nakon cvetanja. Za nekih mesec i po od tada pojavljuju se klijanci delfinijuma. Naravno, većina se samo raseje i bez vaše intervencije. Isto tako, delfinijum sejan na jesen mi je bio 4x veći nego sejan u februaru, o sjajnom stepenu klijavosti da ne pišem pogotovo što je seme tada na jesen bilo moje i najsvežije moguće.

4. Ammi majus

Ammi majus

Ammi majus spada u one prelepe bele čipkane cvetnice divljeg livadskog izgleda nalik divljoj šargarepi. Kod nas nije poznat zbog čega koristim ovaj zvaničan lat. naziv dok je kod npr. Engleza gde se dosta uzgaja poznat narodski kao Queen Anne’s Lace ili Bishops Lace/Weed.

Spada u otporne jednogodišnje cveće za direktnu setvu  s tim da preporučujem da većinu posejete u posude za setvu, jer nije baš toliko tolerantan na niske temperature kao nrp. cveće koje sam predložila iznad. Meni se prošle godine pola sejanaca samrzlo tokom par dana nižih temperatura, tj. jačeg mraza sredinom februara kada nisam bila kod kuće. Da predupredite ovakav slučaj ako imate deo direktno sejan napolju pripremite zaštitnu foliju za takve noći i jutra i pratite prognozu da delujete unapred. Sve zavisi kakva je zima.

Ja deo posejem u posude, a deo ostavim direktno.

5. Različak (Centaurea cyanus)

jesenja-setva-cveca
Različak

Još jedna odlična cvetnica koja je poznata hiljadama godina još ih Starog Egipta (pisaću i tome). Raste slobodno u divljini. Za bašte imamo i ove posebno uzgajane sorte u raznim bojama i duplih cvetova. Tradicionalna boja različka je plava. Može se sejati sada ili početkom proleća direktno napolju.

Moja cut flower baštica sredinom juna. U prednjem delu se vidi Ammi majus dok je iza njega delfinijum.

Cvetnice koje sam navela uvek sejem direktno plus puštam da se samoraseju i deo sejem u posuduce. Uvek imam i zlatne rezerve semena za proleće ako zatreba.

Sve cvetaju početkom leta, tokom juna meseca i početkom jula (zavisi kakvo je proleće), divlja šargarepa u julu i kasnije. Ako ih sejete na proleće onda će kasnije cvetati npr. u julu ili avgustu. Prolećno sejanje preporučujem iz tog razloga da biste uz jesenje i dodatnim prolećnim sejanjem produžili sezonu cvetanja ovih cvetova ako to želite.

Takođe, odabrala sam baš ove cvetnice i iz razloga što su odlične kao rezan cvet i zbog toga se često uzgajaju.

Osim ovih otpornih jednogodišnjih vrsta, samo da kratko pomenem da možete sejati i višegodišnje kao što su ehinacea, ahilea (hajduča trava) ili dvogodišnje kao kandilica, viole, možete i dalje da pokušate sa setvom digitalisa.

Srećna jesenja setva cveća i pišite kako napredujete!

P.S. Sada je već početak oktobra, ja ću još ponešto sejati danas i sutra direktno i u saksijama tako da ako imate seme (pogledajte ceo spisak u tekstu o jesenjoj setvi) posejte deo odmah ako niste do sada.

Hvala na čitanju!

 

2 Comments

    • floradela

      Zdravo Jano!
      Sada nemam sveže seme Kleome, a za druge je sad već malo kasno, možda bolje početkom proleća. Za koji dan ću skupljati još semena i razvrstavati ono koje sam već skupila, ako odlučim da ponudim višak ja uvek to javljam na svom Instagram profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!