vodic-za-sejanje-unutra
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak

Proleće je na putu. U mojoj baštici, lukovičasto cveće koje sam jesenas posadila, izviruje iz zemlje i iz saksija. Sad se  visibabama, pridružio i krokus. Ipak, tek je sredina februara i može biti još snežnih iznenađenja do početka proleća. Napolju je još uvek hladno vreme za sejanje i sadnju većine cveća. Kad prođe sredina februara, kod mene kreće uzbuđenje oko sejanja cveća (a možda i ranije). Ovih dana pregledam semenje cveća, crtam, dopisujem beleške, prebrojavam i iščitavam još jednom sve. Ostalo je još nešto od semenja da nabavim, pa počinjem za koji dan sa prvim sejanjem. Ovde sam nam pripremila vodič za sejanje cveća u zatvorenom prostoru da se zajedno pridružimo proleću u najavi.

Zašto da posejete cveće?

Sejanje cveća može se obaviti na dva načina u zavisnosti od vremena kad se obavlja setva. Prvi je setva u zatvorenom prostoru, u posudama za sejanje pred proleće, a drugi, setva direktno na otvorenom, u bašti ili saksiji, napolju, kad prođe opasnost od mraza.

Sejanjem u zatvorenom prostoru tokom februara i marta stičete prednost i pripremate se za dolazak proleća. Ako želite da vam cveće procveta ranije nego ono posejano odmah u zemlju, posejte ga unutra.

Većina cveća koje se seje unutra će se bolje primiti i  sačuvati u početnoj fazi od semena koje se direktno seje napolju (može propasti usled insekata koje će ga pojesti, puževa koji vole mlade sejance, jakih kiša i sličnih nepogoda).

Sejanjem cveća uopšte, unutra ili napolju, sami uzgajate cvetne vrste koje želite i kojih nema kasnije u rasadnicima i na pijacama. Seme je jeftinije nego kupovina rasada.

Seju se sve vrste cveća, jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje vrste. Najviše se seju jednogodišnje i višegodišnje cvetnice. Dvogodišnje se obično seju nešto kasnije. Jednogodišnje cveće je najlakše za sejanje, brzo raste, iste godine obilno cveta i ostavlja seme. Potrebno mu je oko 90 dana od sejanja do cvetanja, seje se 4 do 6 nedelja pre poslednjeg mraza (kosmos, cinije). Kod nas, opasnost od poslednjeg jutarnjeg mraza, obično prođe do druge polovine aprila (od tog vremena sejete napolju). Uvek pratite vremenske prilike.

Ja svoje sejem unutra od kraja februara, tokom marta do aprila u zavisnosti od vrste. Napolju ih direktno sejem i presađujem sejance koje sam ranije unutra bila posejala od druge polovine aprila (od 20. aprila, pa nadalje). Možete ih i posejati tokom aprila i maja u posude/saksije koje ćete držati napolju, sve dok ne porastu  za presađivanje u zemlju, jer na taj način će ojačati bez smetnji i biti odmah prilagođeni spoljnim uslovima.

Za višegodišnje cveće, kojem treba malo duže vremena da proklija i razvije se, preporučuje se sejanje 10 do 12 nedelja pre očekivanog vremena prolaska poslednjeg mraza.

Ključne stvari prilikom sejanja

Kvalitetno seme

Da bi seme klijalo, potrebno je da ima svetlost, toplotu i vlažnu zemlju. Seme treba da je kvalitetno i sveže, da nije stajalo dugo. Trajanje klijavosti zavisi od semena do semena, ako se pravilno čuva, zadržava se klijavost, u proseku, od dve do tri godine. Najbolje je da je sveže seme od prethodne godine. O skupljanju i čuvanju semena sam pisala, pa ako vam treba, možete pročitati više o tome ovde https://floradela.com/skupljanje-semena-cuvanje/

Pojedine cvetnice vole da prođu proces stratifikacije, tj. da imaju hladan period pre sejanja kako bi pravilno klijale, pa se drži seme neko vreme u frižideru oponašajući na taj način prirodne uslove spolja kako bi se podstaklo klijanje (ljubičica, fuksija, fizostegija, vrbena, rudbekija…). Ja sam, npr. rudbekiju sejala prošle godine bez stratifikacije i nikla je brzo.

Pratiti uputstva

Za svako seme posebno proveriti, kada se seje, da li možda klija u mraku ili na svetlosti po površini, da li mu je potrebna hladna faza (stratifikacija), neko seme treba potopiti veče pre… Radi što boljeg rezultata, čitajte uvek šta piše na kesicama iza, u uputstvima.

Ne sejte sve odjednom

Nemojte svo seme posejati odjednom, uvek ostavite rezervu u slučaju da vam prvi put ne uspe iz raznih razloga. Može se desiti da rasad, kad se presadi u baštu, propadne zbog puževa, obilnih padavina ili drugih faktora. Isto važi i za sejanje direktno na otvorenom, pa, ne bacajte svo seme u isto vreme. Dodala bih da ostavite i još jednu malu zlatnu rezervu u slučaju da cveće bude pogođeno sušom, polomljeno usred letnjih oluja i slično, a da nije stiglo da formira seme za sledeću godinu. Ako imate višak semena, poklonite nekome, pa se možete posle opet menjati, ako zatreba. Ovo pišem iz ličnog iskustva, jer seme kleome nisam sigurna da sam sačuvala skroz zrelo ove godine (pošto je mraz već bio naišao), zato srećom imam sačuvano malo semena i od pretprošle godine.

Pričekajte malo sa sejanjem

Znam da svi jedva čekaju da počnu sa setvom, ali najmudrije je pričekati. Jedno od najvažnijih pravila je da se ne seje prerano seme, nego u pravo vreme. Bolje malo kasnije, nego poraniti, da ne budu sejanci spremni za sadnju, a napolju još nije vreme za direktnu sadnju pošto vremenske prilike ne dozvoljavaju (nije prošla opasnost od poslednjeg mraza i slično). Ako se to desi, trebate da ih presadite u veću saksijicu, pa kad se steknu uslovi, pravo u baštu (neko cveće ne voli da se koren ,,uzmemirava”, presađuje više puta).

Sledi vodič za sejanje korak po korak koji sam napravila za lakši i uspešniji proces sejanja cveća.

Sejanje cveća- korak po korak

1. Priprema

Za sejanje vam je potrebno uz seme cveća, najpre zemlja (voditi računa da bude kvalitetna, tj. kupite zemlju baš za sejanje, izbegavajte zemlju iz bašte), posude za sejanje (plastične, kartonske, zemljane, saksije, da budu sa više otvora dole za odvod vode, možete upotrebiti i posude od jogurta/pavlake (izbušiti rupe za odvod vode)), obeleživači i prskalica.

Odmah odlučite gde ćete držati posude sa sejancima. Potrebno im je svetlo i toplo mesto.

Dobro oprati posude za sejanje pogotovo ako su starije i korišćene ranije.

sejanje-cveca

Sačuvajte i plastične posudice sa rasadom kad kupujete. Imam sačuvano baš puno tih saksija raznih veličina i koristim ih stalno za sejanje i presađivanje. One se mogu koristiti više puta kako biste izbegli korišćenje i gomilanje plastike bez preke potrebe.

2. Sipajte zemlju za sejanje

Napuniti posude za sadnju zemljom. Kod zemlje za sejanje je važno da bude što sitnija, ako ima grumenja, vi ih usitnite. Možete izmešati zemlju sa pirlitom (to su ovi beli kamenčići na zemlji dole na fotografiji), ako ga već nema u mešavini.  Zemlju utapkajte lagano da nema vazdušnih džepova radi kasnijeg presađivanja, bolje je za koren da ima ,,grupisanu” zemlju okolo.

Sejanja cveca

3. Pokvasite zemlju pre sejanja, ne natapati.

Preporučuje se da se zemlja u posudama ili kontejnerima za rasad zalije od dole ili isprska malo pre stavljanja semena. Ovo se radi kako se ne bi razlilo seme po krajevima, po posudi ili jako utisnulo u zemlju prilikom zalivanja kasnije.

4. Ispišite nazive cveća i vreme sejanja

Odmah napišite nazive cveća i datum sadnje da biste bili sigurni. Ja sam prvi put na nekim kartončićima privremeno napisala nazive i vreme sejanja, posle sam kupila namenske obeleživače po kojima se piše markerom i mogu da se koriste dugo. U tu svrhu koristiće i drvene drške od sladoleda ili drveni štapići sa nalepljenim kartončićem gore ili nešto slično.

5. Napravite rupu za sejanje

U svakoj pregradi u kontejnerima (saćima) za rasad ili saksijama, napravite rupe za seme prstom ili olovkom. Dubina treba da je duplo veća od semena.  Ako seme klija na svetlosti, onda ne treba, već samo blago utisnete seme u supstrat i ne prekrivate ga.

6. Seme

Ubaciti jedno do dva semena ako su manje pregrade, tj. ćelije za sadnju. Ako sejete u veću posudu ili u saksiji, onda možete više da posete pa posle pikirajte kad malo porastu (presadite u veće posude kako bi imali mesta, ako im je gusto, a nije još vreme za sadnju napolje).

7. Prekrijte od gore zemljom po potrebi

Seme posuti sa malo sitne zemlje od gore, seme koje klija na svetlosti ne prekrivati.

8. Zalijte

Ako se zaliva iz tacne, sipati malo vode. Ili prskalicom blago poprskati od gore. Održavati zemlju vlažnom da se ne isuši potpuno, nikako natopljenom, da ne bi istrulilo seme ili se pojavili nepoželjni nametnici od vlage. Najbolje je zalivati odozdo u tacnama. Ja kombinujem za sada prskalicom i zalivanjem odozdo, pošto nemam dovoljno velikih tacni.

9. Postavite na odgovarajuće mesto

Stavite posude u sunčani i topli deo kuće ili već neku takvu prostoriju. Potrebna temperatura je oko 20 stepeni. Možete posude pokriti, dok ne proklija seme, plastičnim poklopcem. Plastični poklopac, uz već kupljene, možete i sami da napravite od izrezane plastične providne flaše koju samo stavite od gore. Povremeno podižite radi luftiranja. Čim seme proklija, sklonite poklopac.

Sejanje cveca

Ja svoje posude sa sejancima držim u verandi koja je tokom dana baš topla i puna svetlosti, ali ih unosim noću unutra tokom hladnijih noći u martu.

10. Redovno ih proveravati i zalivati

Svaki dan, bar dvaput ih proveravati i zalivati umereno čim vidite da je zemlja suva (odozdo ili prskalicom).

sejanje cveca

11. Prilagođavanje napolju pre presađivanja

Kad sejanci prerastu svoje posude, presaditi ih direktno na stalno mesto u bašti ili u veću saksiju. Presađivanje se vrši samo nakon perioda prilagođavanja na spoljne uslove. Nekoliko dana (npr. pet do sedam dana) pre presađivanja, iznosite ih napolje preko dana da se priviknu na spoljne uslove i temperaturne razlike. Držite ih negde u polusenci, u zaklonjenom delu. Preko noći ih unosite unutra. Svakog dana ih ostavljajte sve duže napolju i na kraju presadite.

Ja sam svoje prošle godine imala epizodu zvanu ,,Propast mladih sejanaca”, ostavila sam ih jedan dan, možda i dva, duže na suncu prilikom prilagođavanja i veliki broj sejanaca mi se osušio. Posle sam morala opet da sejem neke vrste, imala sam planski sačuvano još semenja.

Dodatni savet– Negde sam pročitala da je dobro da se malo prodrmaju saksijice sa sejancima kako bi razvile jači koren, na taj način oponašate prirodne uslove spolja kao što je vetar.

Još jedan dodatni savet– Kako se ne bi sejanci prilkom rasta naginjali ka jednoj strani, odakle dobijaju svetlost ili se izdužili, uzmite parče kartona i obložite ga aluminijumskom folijom i stavite uz posudu sa obrnute strane od one odakle dolazi svetlost. Na taj način će sejanci imati dovoljno svetlosti sa svih strana i napredovaće pravo.

To bi bilo sve o sejanju unutra. Sejanje napolju je lakše od sejanja u zatvorenom prostoru, ali je neizvesnijiji rezultat. Za sejanje unutra pripremite se dobro i obavite ga kako treba, potom samo održavajte zemljište vlažnim do presađivanja. U prednosti ste vremenski u odnosu na direktno sejanje i još važnije, sigurniji u ishod (nema insekata koji će pojesti seme, mačaka, obilnih padavina ili vetra). Lakše je nego što se možda čini na prvi pogled, podelila sam na manje korake kako bi proces bio pregledniji i jasniji.

                                                                                                          ***

Sejanje cveća je poseban doživljaj, donosi toliko radosti od samog čina sejanja do krajnjeg rezultata kad vam za tri meseca cveće počne da cveta. Sejanjem i mi učestvujemo u magiji koju priroda izvodi svakog proleća u zemlji. A deo te magije, verujem, prelazi i na nas.

Nabavite seme, malo zemlje i posude, pa na posao.

Ako želite, javite da li vam je koristan ovaj tekst i obavezno šta planirate da sejete ili ste već posejali. U drugoj polovini aprila, prateći vreme, presadite ih na stalno mesto, i to je to… Zalivajte po potrebi i pratite korov okolo i jurite puževe, da ih ne zaboravim, slučajno! 🙂

Želim vam srećno i uspešno sejanje u predsezoni!

 

 

 

16 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!