Baštovanstvo,  Cvetna inspiracija,  Putovanja,  Vrtovi

Cvetni obilazak – Lejlina bašta

Početkom juna 2021. godine bila sam u poseti prekrasnoj Lejlinoj bašti na severu Vojvodine. Lejla Randovics je na svom porodičnom imanju stvorila pravi pravcati vrt nalik onim koje viđamo po inostranstvu i na internetu. Bašta se prostire na nešto preko 1 hektra. Osnovana je 2012. godina uz dodavanje biljaka tokom godina i formiranja šume iza bašte. Lejla i njena porodica imaju i firmu u kojoj se bave pravljenjem prihrane za cveće  i raznih organskih dodataka za uzgoj.

Fotografije Lejline bašte videla sam godinu ili dve ranije kod Maje na blogu sa njene posete ovoj prelepoj bašti. Pogledajte obavezno Majin intervju sa Lejlom uz njene profesionale fotografije i obilazak iz jula sa drugačijom cvetnom scenom za dodatno uživanje https://bashcha.com/post/186628255776/lejlajul . Lejla otvara vrt samo par puta godišnje za posetioce u organizovanim vođenjima tako da za datume (obično je to dan u junu ili julu) morate da proverite njenu FB stranicu https://www.facebook.com/randovics.lejla.9.

Ja sam pred tu divnu junsku subotu bila tako uzbuđena i radosna zbog posete! Setila sam se par dana pre posete da proverim njen profil da vidim da li ima najavljenih poseta bašti i videla da je zakazana tura za taj vikend, odmah sam joj se javila da se prijavim. Išli smo svi porodično na pravi garden tour :). Trebalo nam je 4h od Beograda do Lejlinog mesta Trešnjevac kod Kanjiže. Dočekale su nas Lejla i njena majka koje su jako fine. Kada se okupila cela grupa krenuli smo zajedno u šetnju vrtom. Lejla je sve vreme objašnjavala dok nam je pokazivala, jedino što je vođenje bilo na mađarskom jeziku, jer su svi osim nas govorili mađarski. Njena majka nam je prevodila ključne stvari u početku, pa smo se snašli koliko-toliko.

Ostavljam vam fotografije dole da pogledate vrt jer će one više reći. Ja sam bila oduševljena. Toliko je sve znalački uklopljeno. Biljke se u talasima nadovezuju jedna na drugu. Neverovatan broj biljaka se tu nalazi i možete zamisliti koliko je tu posla uloženo samo u sadnju. Gotovo sve biljke su višegodišnje tako da jednom posađene dalje se samo održavaju i dopunjuju. Bašta se sastoji iz više delova od kojih je srce vrta dugačka cvetna leja nalik onim engleskim herbacious border sa morem ukrasnog cveća uz  deo sa divljim cvećem i šumom iznad.

Meni je posebno oduševljenje bio ružičnjak uz kuću koji smo obišli na kraju. Kako je bio jun, ruže su bile u punoj lepoti i taj deo mi je bio čaroban.

Ostavljam vas da uživate…

I ružičnjak…

Nadam se da vam se dopao ovaj cvetni obilazak ili garden tour. Ogromna preporuka od mene za posetu ovom vrtu. Toliko mi je drago da ima takvih baštovanskih lepota za posetiti kod nas. Hvala puno Lejli, najpre, što je stvorila ovako nešto i  drugo što ga otvara i za druge ljubitelje.

Pravi užitak za sve ljubitelje cveća i bašti.

Hvala na pažnji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!