moja-basta-2021
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Moja bašta u cvetnoj 2021. godini

Kako je već januar pri kraju, red je da zabeležim cvetni izveštaj za proteklu 2021. Svake godine pišem baštovanske beleške o prošloj cvetnoj sezoni obično krajem godine ili kao sad, početkom nove ( Letnji izveštaj iz moje bašte. , Moja bašta leto&jesen 2020 ). Ovi izveštaji mi dođu kao online cvetni dnevnici uz one standardne zapise koje pišem tokom godine u svojoj beležnici šta kada sadim i sejem, želje, šta je dobro, šta treba menjati i sl. Zima i januar su savršeni za baštovanske analize i planiranja.

Glavni utisak za proteklu sezonu je da sve što sam posejala i posadila jesen pre (jesenja setva 2020) bilo je odlično, dok sa druge strane, većina cveća koje sam sejala na proleće zbog kasnog mraza u aprilu, pomerila je celu sezonu, tako da je sve kasnilo posle sa sadnjom i cvetanjem.

Da krenem sa prolećem. Lale su naravno bile glavne. Cvetale su odlično drugu godinu na istom mestu u baštici (sad sam ih presadila na jesen) kao i one posađene po saksijama u dvorištu. Imala sam razne duple i dvobojne čak i posebne nove lale sa po 5-7 cvetova na jednoj dršci koje menjaju boje (ima u videima na IG). Narcisi i zumbuli su isto bili divni. Fotografije same govore:).

Prve lale u baštici.

Jesenji sejanci koji su bili tokom zime u posudama u cvetnom studiju svi su se dobro držali (digitalis, Ammi majus, kandilice, ahilea, delfinijum), ali su oni napolju direktno posejani krajem leta ili početkom jeseni 2020. bili bar 3x veći i jači. U cvetnom studiju su mi se tokom februara, tj.jednog  hladnijeg vikenda od -15C smrzli samo ranunkulusi. Napolju, u vreme tog istog mraza ( tokom kog nisam bila kod kuće tih dana), stradalo je samo nekoliko sejanaca Ammi majusa dok digitalisu nije bilo ništa. Digitalis (jednogodišnji) je jako otporan i toleriše mraz i do -20 čak i -25C. Ammi majus ili morač je već osetljiviji, tako da je najbolje pola sejanaca držati unutra negde na hladnom, a ostatak napolju. Ja sve držim tako pola -pola, sigurnije je. Nikad se ne zna kakva zima može biti. Možete staviti i zaštitu za te sejance napolju unapred kad najave takve minuse. Postoje prostirke koje štite od mraza koje prebacite preko (ako nije neki preteran minus danima) ili karton i sl. bar preko noći.

Uglavnom, sve su to cvetne vrste otporne na mraz koje prezimljuju, tako da su prevazišle sebe kada su krenule sa cvetanjem početkom leta i pokazale još jednom da je jesenja setva višestruko dobra. O jesenjoj setvi, razlozima, uputstvima i predlozima pisala sam u ovim tekstovima Jesenja setva cvećaJesenja setva cveća-lista predloga , na mom instagram profilu je i nekoliko videa na tu temu.

Početkom i sredinom aprila bilo je neuobičajeno hladno i mraz, tako da sam odložila prolećnu setvu (koju inače počinjem sredinom ili krajem marta) cvetnica koje su osetljive na mraz kao što su cinije, kosmos kao i sadnju dalija. Sve ovo je dalje pomerilo njihovo presađivanje u baštu više od mesec dana kasnije nego inače.

Tokom proleća i početkom leta održala sam 4 cvetne radionice o uzgoju cveća i baštovanstvu gde smo mnogo učili i sjajno se družili. Više o radionicama i vebinarima u okviru FloraDela Cvetne škole možete pratiti na mom Ig profilu @floradela_ , na newsletteru i u ovom tekstu Radionice o uzgoju cveća (FloraDela Cvetna škola)

U junu i početkom leta digitalis i delfinijum bili su apsolutno prekrasni. Delfinijum je nadmašio sva moja očekivanja. Toliko je obilno cvetao, tj. zapravo je niklo neverovatno puno sejanaca koji su napravili pravi šou u bašti u junu. Veličanstveno je bilo! Uživala sam u pogledu i divljenju svakodnevno.

moja-basta
Delfinijum jednogodišnji u junu. Biće o njemu poseban tekst i više fotografija od semena do cveta.

Nigela ili mačkov brk je isto bila odlična i puno je cvetala. Još više se samorasejala jesenas kao i delfinijum.

U dvorištu su mi ruže i digitalis bili odlična kombinacija uz božure. Ehinacea mi je ovog leta bila manje u cvetu. Puževi su je tokom aprila i maja napali prvi put (inače ne diraju ehinaceu) od kako ih ja uzgajam ima već 5 godina. Tri biljke su potpuno uništili, belu ehinaceu i mini Butterfly kisses uz jednu običnu Echinacea purpurea. Ostale su bile u redu.

Ljiljani su bili nikakvi, ustvari skoro uopšte nisu cvetali ni u bašti ni u saksijama. Loša godina za njih, bar kod mene, a nekima je i vreme da ih presadim.

Floks je prelep, sve vrste. Cvetao je celo leto i jesen. Zasadila sam nekoliko novih vrsta roze i svetloljubičasto-bež, ovaj drugi tek treba prvi put da cveta.

Ruža David Austin “Geoff Hamilton”
Hajdučka trava u svetlo lavanda nijansi i dole svetloroze.

Ahilea ili hajdučka trava je isto bila sjajna uz nove boje. Dosta sam je i sejala. Cvet za svaku preporuku!

Da ne zaboravim da pomenem ukrasni luk Allium sphaerocephalon koji cveta u julu mesecu i koji sam opet ove jeseni sadila.

Cinije i kosmos počeli su sa cvetanjem tek krajem avgusta, posle su cvetali regularno do kraja novembra. Jesen su obeležili i cvetni vebinari na različite baštovanske teme, po jedan mesečno sam održala da se polako pripremamo za nove cvetne akcije. Nastavljamo od proleća sa vebinarima i radionicama, nakon ove zimske pauze.

moja-basta-2021
Cinije u oktobru.

Dalije preterale sa late to the party taman da zatvore ove cvetnu sezonu. Procvetale su tek krajem oktobra i početkom novembra u velikom stilu i tako se opravdale za toliko čekanje:). Nisu sve procvetale, ali one koje jesu su bile za 10 i mnogo su me obradovale.

Uz dalije, kosmos i cinije je lepo zaokružena ova cvetna godina.

Uživala sam u svakom trenutku ovih cvetnih avantura. Beskrajno zahvalna i ponosna na svaki cvet i cvetić koji mi je cvetao. I još važnije, koliko se samo pčelica i drugih insekata tu okuplja. Leti kada tokom popodneva uđem u cut flower bašticu ili cvetu bašticu za rezano cveće tu sve zuji od života ili kada obilazim u letnje predvečerje kada pčele i razni tvrdokrilci spavaju opijeni i ušuškani na cvetovima kao što su divlja šargarepa i ahilea…

Toliko za ovaj pregled glavnih dešavanja iz moje bašte iz 2021. godine. Nadam se da vam može poslužiti kao inspiracija za odabir nekog cveta ili dalji podsticaj (imate tekstove koje sam pisala o uzgoju digitalisa Digitalis (Digitalis purpurea), neodoljivi ukras bašte , ahileje  Ahilea ili Hajdučka trava , floksa  Floks (Phlox paniculata) , kosmosa  Kosmos za cvetno obilje u bašti  , cinija  cinije , ljiljana Ljiljan- vodič za sadnju i negu , divlje šargarepe Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara) …).

Radujem se već novoj cvetnoj sezoni!

Hvala na pažnji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!