sejanja-cveca-na-otvorenom
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Sejanje cveća na otvorenom u proleće

Sejanje cveća na otvorenom, tj. direktna setva, najlakši je način sejanja. Posejete seme odmah napolju, u zemlju, sredinom proleća za cveće na leto. Najbolje rešenje, ako ne želite i nemate prostora za sejanje unutra i ranije. Lepo prolećno vreme je tu, uz povremene kiše, idealni uslovi za nicanje biljaka. Sada je i najveći izbor cvetnog semenja u rasadnicima i specijalizovanim prodavnicama, pa možete da birate.

Kad početi sejanje?

Sa sejanjem napolju možete početi čim prođe opasnost od poslednjeg mraza u proleće. U zavisnosti od vremenskih prilika, najbolje je sačekati malo i početi sejanje cveća napolju od druge polovine/krajem aprila. Tada bi trebalo da su prošli poslednji noćni i jutarnji mrazevi, temperatura vazduha se povećala i zemlja ugrejala.

Koje cveće je najbolje sejati direktno?

Cveće koje se seje direktno u ovo vreme, obično je jednogodišnje. Naravno, seje se i višegodišnje kao i gotovo svo ono cveće koje se seje ranije unutra može i sada direktno da se poseje napolju. Jednogodišnje cveće ceo životni ciklus obavlja u toku jedne cvetne sezone, tj. godine-od klicanja semena, cvetanja do pravljenja semena. Brzo raste, većina za oko 12 nedelja od sejanja počinje sa cvetanjem i ima dug period cvetanja.

Postoji više grupa jednogodišnjih cvetnica u zavisnosti kako podnose hladnije temperature. Prve, otpornije ( eng. hardy annuals, skraćeno HA) koje se seju od jeseni i preživljavaju zimu i druge, poluotporne jednogodišnje cvetnice koje se seju kad prođe mraz na proleće ( na eng. half hardy annuals, skraćeno HHA).

Poluotporne cvetnice su više ljubiteljke sunca i raskošnije cvetaju. Seju se napolju od kraja aprila (mogu se sejati i ranije samo unutra), cvetaju tokom leta, obično sve do prvog mraza.

Predlozi cveća koje je najbolje sejati direktno napolju sredinom proleća su:

Kosmos -Cinije –  Kleoma – Ukrasni duvan – Lobelija – Lepa Kata – Lupine – Rudbekije – Dalije – Suncokret – Različak (može i ranije da se seje direktno) – Godecija – Gipsofila – Dragoljub

sejanje cveća na otvorenom kosmos
Kosmos (Cosmos bipinnatus)
sejanje-cveca-na-otvorenom
Cinije
Sejanje cveća na otvorenom Kleoma
Kleoma (Cleome spinosa)

Korak po korak za sejanje cveća na otvorenom

  • Najpre odredite mesto za sejanje prema tome kakvu poziciju voli cveće koje ste odabrali. Sunčanu, polusenovitu ili u hladu.

 

  • Pripremite zemlju, prekopajte (oko 20 do 30 cm dubine) i usitnite je kako biste što više olakšali semenu klijanje. Izravnajte sve i očistite od korova. Ukoliko je potrebno da malo poboljšate zemlju, dodajte kupljenu baštovansku zemlju za sadnju ili malo peska ako biljka voli peskovito tlo.

 

  • Povucite plitku brazdu za sejanje, ako ih sejete u ravni, rasporedite seme i prekrite sa malo (sitne) zemlje ili samo utisnite seme u zemlju, ako klija na svetlosti. Razmak i dubina biljaka zavisi od vrste do vrste, čitajte uvek na kesicama ili se informišite drugde pre sejanja.

 

  • Pažljivo zalijte kantom ili nekom većom prskalicom kako ne biste većim mlazom sprali seme sa mesta ili nabili u zemlju. Bolji izbor je da zemlju zalijete pre stavljanja semena, pa onda pošto ste ga posuli ili utisnuli, samo još poprskate malo. Održavajte zemlju vlažnom.

 

  • Proredite sejance da imaju mesta, ako ste ih gusto posejali. Višak premestite negde gde imate slobodnog prostora ili praznine.

 

  • Pratite da sejance ne pojedu puževi. Problem može biti i prevelika vlažnost.

 

  • Uklanjajte korov, samo gledajte dobro da ne pomešate sa posejanim.

 

  • Kad počnu sa cvetanjem, berite cveće i redovno uklanjajte precvetale kako bi biljke nastavile sa cvetanjem umesto da odu u seme. Cveće kao što su cinije i kosmos što više berete oni više cvetaju.

Za uspešan ishod sejanja jedan od najvažnijih preduslova je da vam je seme kvalitetno i sveže. Posejte slobodno malo više, pa kad niknu, videćete gde treba da razredite, a gde da ubacite još.

Sejanje cveća je zabavno i nagradiće vas cvetovima na leto. Uz dekorativnu funkciju, dobro je za prirodu i oprašivače kao što su su leptiri, pčele i drugi slični insekti koji ih vole zbog polena i nektara.

Uživaćete sigurno.

sejanje cveča jednogodišnje
Buket jednogodišnjeg cveća koje sam iz semena sejala, leto 2018. Cinije, aster, kosmos i kleoma

Za čitanje od koristi vam mogu biti i sledeći tekstovi u vezi sa temom:

 

Šaljem vam cvetni pozdrav!

 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!