sejanje cveća na otvorenom
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Sejanje cveća na otvorenom u proleće

Sejanje cveća na otvorenom, tj. direktna setva, najlakši je način sejanja. Posejete seme odmah napolju, u zemlju, sredinom proleća za cveće na leto. Najbolje rešenje, ako ne želite i nemate prostora za sejanje unutra i ranije. Lepo prolećno vreme je tu, uz povremene kiše, idealni uslovi za nicanje biljaka. Sada je i najveći izbor cvetnog semenja u rasadnicima i specijalizovanim prodavnicama, pa možete da birate.

Kad početi sejanje?

Sa sejanjem napolju možete početi čim prođe opasnost od poslednjeg mraza u proleće. U zavisnosti od vremenskih prilika, najbolje je sačekati malo i početi sejanje cveća napolju od druge polovine/krajem aprila. Tada bi trebalo da su prošli poslednji noćni i jutarnji mrazevi, temperatura vazduha se povećala i zemlja ugrejala.

Koje cveće je najbolje sejati direktno?

Cveće koje se seje direktno u ovo vreme, obično je jednogodišnje. Naravno, seje se i višegodišnje kao i gotovo svo ono cveće koje se seje ranije unutra može i sada direktno da se poseje napolju. Jednogodišnje cveće ceo životni ciklus obavlja u toku jedne cvetne sezone, tj. godine-od klicanja semena, cvetanja do pravljenja semena. Brzo raste, većina za oko 12 nedelja od sejanja počinje sa cvetanjem i ima dug period cvetanja.

Postoji više grupa jednogodišnjih cvetnica u zavisnosti kako podnose hladnije temperature. Prve, otpornije ( eng. hardy annuals, skraćeno HA) koje se seju od jeseni i preživljavaju zimu i druge, poluotporne jednogodišnje cvetnice koje se seju kad prođe mraz na proleće ( na eng. half hardy annuals, skraćeno HHA).

Poluotporne cvetnice su više ljubiteljke sunca i raskošnije cvetaju. Seju se napolju od kraja aprila (mogu se sejati i ranije samo unutra), cvetaju tokom leta, obično sve do prvog mraza.

Predlozi cveća koje je najbolje sejati direktno napolju sredinom proleća su:

Kosmos -Cinije –  Kleoma – Ukrasni duvan – Lobelija – Lepa Kata – Lupine – Rudbekije – Dalije – Suncokret – Različak (može i ranije da se seje direktno) – Godecija – Gipsofila – Dragoljub

 

sejanje cveća na otvorenom kosmos
Kosmos (Cosmos bipinnatus)

 

sejanje cveća na otvorenom cinije
Cinije (Zinnia elegans)

 

Sejanje cveća na otvorenom Kleoma
Kleoma (Cleome spinosa)

Korak po korak za sejanje cveća na otvorenom

  • Najpre odredite mesto za sejanje prema tome kakvu poziciju voli cveće koje ste odabrali. Sunčanu, polusenovitu ili u hladu.

 

  • Pripremite zemlju, prekopajte (oko 20 do 30 cm dubine) i usitnite je kako biste što više olakšali semenu klijanje. Izravnajte sve i očistite od korova. Ukoliko je potrebno da malo poboljšate zemlju, dodajte kupljenu baštovansku zemlju za sadnju ili malo peska ako biljka voli peskovito tlo.

 

  • Povucite plitku brazdu za sejanje, ako ih sejete u ravni, rasporedite seme i prekrite sa malo (sitne) zemlje ili samo utisnite seme u zemlju, ako klija na svetlosti. Razmak i dubina biljaka zavisi od vrste do vrste, čitajte uvek na kesicama ili se informišite drugde pre sejanja.

 

  • Pažljivo zalijte kantom ili nekom većom prskalicom kako ne biste većim mlazom sprali seme sa mesta ili nabili u zemlju. Bolji izbor je da zemlju zalijete pre stavljanja semena, pa onda pošto ste ga posuli ili utisnuli, samo još poprskate malo. Održavajti zemlju vlažnom.

 

  • Proredite sejance da imaju mesta, ako ste ih gusto posejali. Višak premestite negde gde imate slobodnog prostora ili praznine.

 

  • Pratite da sejance ne pojedu puževi. Problem može biti i prevelika vlažnost.

 

  • Uklanjajte korov, samo gledajte dobro da ne pomešate sa posejanim.

 

  • Kad počnu sa cvetanjem, berite cveće i redovno uklanjajte precvetale kako bi biljke nastavile sa cvetanjem umesto da odu u seme. Cveće kao što su cinije i kosmos što više berete oni više cvetaju.

Za uspešan ishod sejanja jedan od najvažnijih preduslova je da vam je seme kvalitetno i sveže. Posejte slobodno malo više, pa kad niknu, videćete gde treba da razredite, a gde da ubacite još.

Sejanje cveća je zabavno i nagradiće vas cvetovima na leto. Uz dekorativnu funkciju, dobro je za prirodu i oprašivače kao što su su leptiri, pčele i drugi slični insekti koji ih vole zbog polena i nektara.

Uživaćete sigurno.

sejanje cveča jednogodišnje
Buket jednogodišnjeg cveća koje sam iz semena sejala, leto 2018. Cinije, aster, kosmos i kleoma

 

Za čitanje od koristi vam mogu biti i sledeći tekstovi u vezi sa temom:

 

Šaljem vam majski cvetni pozdrav!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *