zima-bastovani
Baštovanstvo,  Cvetna inspiracija

Zimski predlozi aktivnosti za baštovane

Zimska sezona je već tu, za koji dan i zvanično po kalendaru. Početak decembra je još uvek dobro vreme za sadnju i orezivanje pojedinih grupa drvenastih biljaka i jesenjih lukovica ako su povoljni uslovi napolju. Uskoro će sve niže temperature uvesti bašte i baštovane u fazu mirovanja. Ustvari, ovaj termin mirovanje nije u potpunosti tačan, ni za bašte niti za baštovane.

Zimski period je važan za biljke, jer one tada pod zemljom jačaju svoju otpornost, čuvaju energiju i razvijaju zametke budućih cvetova. U dobre strane zime i niskih temperatura spadaju i uništavanje štetnih bakterija i napasnika od strane mraza, dok sneg deluje kao izolator štiteći biljke od smrzavanja. Tokom zimskih meseci i faze ,,mirovanja” biljke obnavljaju energiju i pripremaju se za novi ciklus.

Photo by Annie Spratt for Unsplash.

A šta je sa nama baštovanima i ljubiteljima cveća? Ovo jeste najmirnija sezona, ali baštovanskih aktivnosti ima i tokom zimskih meseci. Zabava traje, samo sada u low key modu :). A zimi još više volimo i cenimo naše bašte i biljke.

Verujem da ste sredili biljke i baštu za zimu, posejali i posadili šta ste stigli pred prvi mraz i sklonili unutra ili stavili zaštitu od mraza za osetljivije biljke. Napisala sam ovde nekoliko baštovanskih aktivnosti koje možemo obavljati tokom zimskih meseci uz druge korisne i zabavne predloge za unutra na toplom.

Predlozi zimskih zanimacija 

Sadnja

Ako vam nedostaje sadnja i želite da imate cveće unutra tokom januara i februara, nabavite lukovice amarilisa. Za nekih mesec i po do dva meseca biste trebali imati cvet. Ako hoćete cvet odmah bez čekanja, možete kupiti ciklame za unutra/napolje (zavisi od vrste) ili viole da posadite u saksije za prozore napolju. Naravno, tu su uvek i sobne biljke koje mogu biti sjajan poklon za praznike (savet- tražite biljke koji su dobri pročišćivaći vazduha).

Katalozi cveća

Jedna od omiljenih aktivnosti baštovana jeste pregledanje kataloga cveća i semena. Posebno zadovoljstvo kada se gledaju natenane tokom zimskih dana i prave nerealni spiskovi :). Katalozi se sad već uveliko pojavljuju za sledeću sezonu u inostranstvu, kod nas obično od kraja januara.

Ostavljam ovde nekoliko svojih omiljenih sajtova za uživanje u razgledanju ( i naručivanju) ponude britanskih uzgajivača i kompanija kao što su Chiltern Seeds https://www.chilternseeds.co.uk/, Sarah Raven https://www.sarahraven.com/flowers ,  Swan Cottage Garden https://swancottageflowers.co.uk/product-category/shop/ , Thompson-Morgan https://www.thompson-morgan.com/ili iz SAD-a sa farme sjajne Erin iz Floret Flowers https://shop.floretflowers.com/ . Uživajte!

Photo by Rumman Amin for Unsplash.

Čitanje

Čitanje knjiga i časopisa o baštama i cveću su uvek pravo zadovoljstvo. Na svom Instagram profilu @floradela_  često dajem knjiške predloge, a pišem uskoro i novi tekst sa cvetnim preporukama u vidu knjiga. Ovde na blogu odmah možete pogledati predloge u sledećim tekstovima:  Cvetne preporuke (leto 2020), Zimske cvetne preporukeTri cvetne preporuke za oktobarCvetne preporuke za novembar.

Na sajtu Issuu možete gledati besplatno razne časopise, ukucajte samo garden ili gardening. Evo 3 predloga za početak :

https://issuu.com/cristinameizoso/docs/gardeners_world_mag_1603_-_25th_ann
https://issuu.com/jeenny/docs/amateur_gardening_-_11_march_2017 

https://issuu.com/immediatemediaco/docs/gardens_illustrated_sampler

Analiza protekle sezone

Pregledajte i sortirajte fotografije vaše bašte. Po fotografijama ćete najbolje videti i setiti se šta je dobro izgledalo, šta nije, šta razmnožiti ili koju biljku premestiti na bolju poziciju i sl. Na ovaj način pravite analizu sezone da biste znali šta da izbegnete i šta da poboljšate u sledećoj sezoni.

Baštovanske beleške i cvetni Vision board

Pronalaženje inspiracije i ideja za sledeću cvetnu godinu. Možete uzeti posebnu svesku za ovaj projekat (ja imam cvetnu beležnicu) ili možete napraviti cvetni vision board gde ćete lepiti fotografije cveća, balkona i bašte kakvu biste želeli da imate. Bašta iz snova kao naziv. Ovo će vam doći kao prava cvetna meditacija ovih dana. Pokazaću svoje kako izgledaju:).

Sređivanje semena

Nađite vreme da sortirate seme i prepakujte sve. Obeležite kesice sa potrebnim podacima (tačan naziv, boja, godina sakupljanja, lokacija ili poreklo ako ste ga dobili od nekog). Neka seme bude pregledno i spremno pred sezonu sejanja.

Gledanje filmova i emisija

Gledanje filmova i baštovanskih emisija o baštama, cveću ili u kojima se samo pojavljuju lepe bašte kao deo scena. Imate već na blogu dosta predloga filmova raznih žanrova i emisija u tekstovima Zimske cvetne preporukeFilmske cvetne preporuke (leto)

Od baštovanskih emisija najpre The Gardeners World, Lovac na bilje, Monty Don Around the World in 80 Gardens, Garden Rescue ili Britain’s Best Back Gardens. Sve imate na Youtube. U gotovo svakom newsletteru koji šaljem jednom mesečno uvek dodajem nove predloge ovog tipa.

Photo by Soff Garavano for Unsplash.

Šetnja

Lep izlet bila bi poseta Botaničkoj bašti ako je imate u blizini. Obližnji park ili šuma su uvek dobar izbor za vreme provedeno napolju. Za virtuelne ture britanskim baštama, imam nekoliko adresa za vas:

Uživajte u video snimcima nekih od najlepših privatnih bašti Velike Britanije koje su članovi organizacije National Garden Scheme na ovoj adresi https://ngs.org.uk/virtual-garden-visits/

Za virtuelnu šetnju po botaničkim baštama virnite ovde za predloge https://thespaces.com/take-a-virtual-tour-of-beautiful-botanical-gardens/

Photo by Gemma Evans for Unsplash.

Hranilica za ptice

Možete lako napraviti hranilicu za ptice da im pomognemo tokom zime da dođu do hrane. Ostaviću ovde dva video uputstva za pravljenje sa Youtube https://www.youtube.com/watch?v=WnvHRQwoSxQ i još jednostavniji https://www.youtube.com/watch?v=7yV6V6rtpyc. 

Uživanje u zimskom cveću

Zima ima svoje cvetne predstavnike, mala skupina i nikad jača. U ovim mesecima više obraćamo pažnju na zimzeleno bilje uz koje nas posebno raduje zimsko cveće kao što su ciklame, kukurek, visibabe, hamemelis, krokusi, patuljasti irisi,  amarilisi i forsirani zumbuli unutra.

Možete uneti zumbule u saksijama unutra na toplom da ranije cvetaju. Pred praznike i kao zimski ukras napravite venčić za vrata ili zid od zimzelenog bilja, npr. bršljan izgleda super i samostalno (samo ga obavijete u krug i okačite). Možete dodati i suvo cveće, od krupnijih tu su hortenzije koje lepo izgledaju i u osušenom stanju.

Za baštovanske snove i nove početke

Nadam se da imate dosta ideja i predloga za ove zimske dane. Biće ih još na blogu, a u novom zimskom izdanju newslettera ima dodatno. Pišite vaše predloge dole da dodamo na listu.

Neka ova zima, naročito zbog ove situacije u kojoj se svi nalazimo, bude sezona baštovanskih snova i planova bez zadrške.

Zima nam uvek daje novi prazan list i nadu. Novi početak sa prolećem.

Hvala na čitanju, čuvajte se i šaljem veliki pozdrav,

FloraDela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!