procvat
Cvetna inspiracija,  Umetnost

Procvat radionica na salašu

Prošle godine, negde u septembru, priželjkivala sam, prateći razne cvetne obuke i radionice po svetu, kako bi bilo sjajno kad bi neko kod nas nešto slično organizovao. Kad ono, nije prošla ni nedelja dana, pojavila se objava na društvenim mrežama da se nešto cvetno priprema. Radionica, naravno! Ime joj je “Procvat” i organizuju je udruženi Coka i Maja (Radmila i Marija) iz Studija “Mušmula” i Branko iz “Bloom Design Studio”. Kreativna radionica cvetnog dizajna pod parolom “We believe in sharing”. Bila sam oduševljena čitavom idejom. Ipak, morala sam da pričekam do ove jeseni kako bih pohađala radionicu.

Polazak na radionicu

Bukvalno sam brojala dana do radionice, koliko sam se radovala što idem! Veče pre nisam mogla da zaspim od uzbuđenja. I sve potpuno opravdano, pošto je usledio predivan dan ispunjen učenjem i druženjem sa divnim ljudima. Pre šest ujutru izašla sam iz kuće, po mraku, da se nađem sa Majom i Cokom kod Sava Centra, kako bih sa njima išla na salaš. Iza, u autu, grane bagrema i ja, s osmehom od uva do uva!

procvat

Radionica je održana na Salašu 137 kod Čeneja, blizu Novog Sada. Dan, sunčan, kao iz mašte, oko 26 stepeni. Kad smo nas tri stigle, malo smo prebacivale cveće do objekta gde se održavala radionica, pa sam zatražila od jednog predusretljivog radnika sa salaša baštovanska kolica. To je bilo, em lakše, em brže i zabavnije. I onako, stvarno salaški, a i uživela sam se u ulogu:). Kad su ubrzo stigli Branko i tim, Ivanka je pomislila, kad me je videla onako odomaćenu sa baštovanskim kolicima da vozam naokolo, da sam ja tu sa salaša, pa me je pitala da li ću ostati na radionici :). Onda su one preuzele kolica, pa se vozale, i cveće i sebe u njima, pa i mene jedan krug. Što bi rekla Džuli Endrjuz u Meri Popins: “Dodaj element zabave u sve što radiš!” Tako nekako.

 Procvat zadaci

Oko 10h okupili su se svi učenici kako je i bilo predviđeno. Najviše učesnika je bilo iz Srbije, ali su bile devojke Helena iz Hercegovine i Irma iz Zagreba, koje su putovale satima i celu noć kako bi stigle na radionicu. Najpre smo se svi predstavili, a potom su nam organizatori  objasnili zadatke. Radionica je bila tipa Master class na temu cvetne instalacije i održivo cvećarstvo . Tri zadatka je trebalo da uradimo, prvi da napravimo cvetni luk, drugi, sto sa cvetnim aranžmanima i treći, cvetni luster. Sve je trebalo biti u skladu sa jeseni, bojama, teksturama i uz malo etno stilu s obzirom na mesto održavanja cvetne radionice.

Prvi  Procvat zadatak

Prvi zadatak smo timski radili uz pomoć šefova. Milina jedna, svi radimo, uklapamo zajedno, oni nas malo puštaju, malo usmeravaju kad treba, u pozadini fina muzika, sva staklena vrata otvorena da uđe što više sunca… Rešili smo u početku da bude luk inspirisan kraljevskim venčanjem u Velikoj Britaniji u maju, uz zeleniš i belo cveće, ali posle, ipak dodali još koju boju. Pa smo se sve divili usput i pošto smo ga završili. Zaista je divno ispao!

Ovaj zadatak je bio najzahtevniji, pa smo ga najduže i radili, a vreme je baš proletelo. Verujem da treba puno posla kad je dvoje, troje ljudi i kad morate brzo to raditi, kad pravite tako nešto na dan venčanja ili nekog dešavanja.procvat

procvat-radionica

Drugi Procvat zadatak

Mala pauza za ručak u dvorištu salaša, pa opet na drugi zadatak! Pisala sam na Instagramu kako je prava RADionica bila, stvarno smo radili onako bez žurbe, ali si sve vreme na nogama. Drugi zadatak je bio pravljenje cvetnih aranžmana za svečani sto za svadbu, svako je pravio po dva. Hani se bavi uzgojem dalija i ona je to jutro donela more dalija. Toliko dalija na jednom mestu nikad nisam videla, a tek kakve su, prelepe, apsolutno čarobne! Nisam mogla da ih se nagledam i naslikam. Čudesno, zaista! To je dupliralo moj osećaj zadovoljstva , definitivno. Hvala Hani i Procvatovcima.

Skoro sve dalije smo doneli na sto. Jedva sam napravila izbor i pri tom ih stalno zagledala, pa sam odugovlačila malo. Uglavnom, napravila sam jedan veliki buket rozih nijansi, dodala malo lišća i bobica. Fino je ispao za početak. Savet za ubuduće, više zelenila dodavati! Onaj drugi, narandžastih tonova, trebao je biti malo više u srazmeri sa posudom. Divne bukete su devojke napravile, kad smo ih stavile sve zajedno na sto sa nekim ružičastim materijalom i svećnjacima sjajno je zaista izgledalo. Baš smo bili ponosni na obavljene zadatke.

procvat-radionica

Fotografisala sam Hanine dalije do besvesti 🙂

procvat

Treći Procvat zadatak i torta za kraj

Na kraju, treći zadatak , cvetni luster. Prvo smo kačili i ispravljali konstrukciju, a potom uplitali grane, lišće i cveće. Pa, šef Branko kaže ne tako, nego ovako, pa hajde opet skraćuj i premeštaj, sve to treba skladno da izgleda! Bilo je dosta posla i oko te viseće instalacije, a torta koju je donela Ana počela već da mami sa stola. Torta, još sa zvezdicama kao ukras koje vise sa neke grančice! I luster ispao još bolje nego što sam mislila da će biti. Baš je efektno izgledao. Nakon torte i završenog posla, dobili smo sertifikate o pohađanju kursa.

procvat

Stvarno smo mnogo naučili i uradili. Procvatovci su profesionalni i dragi. Bilo mi je zadovoljstvo što sam bila deo ovakovog cvetnog skupa, divne energije i što su nam preneli ono što su rekli i pustili nas da sami radimo. Kad smo pošle kući, ponela sam toliko cveća koliko god sam mogla. To sve od onog mog velikog roze buketa, a i onaj mali narandžasti i još tri plava delfinijuma. Pune ruke, jedva sam držala sve to tokom vožnje, ali ta sreća…! Preplavila me je lepota! I tako, stigla sam kući, opet po mraku, kao i kad sam izašla tog jutra i kao što sam napisala na Instagramu “punog srca i punih ruku cveća!”

Potpuno nestvarne. Ja fotkala.

I kako Procvat tim kaže, a ja se u potpunosti slažem i zalažem za to: ,,Verujemo da se fantastične stvari dešavaju kada imaš petlju da slušaš svoje srce i živiš svoju strast.” Zahvaljujem od srca timu Procvata i divnim učesnicama na sjajnom danu. I nazdravljam za nova cvetna druženja.

Ana je mene fotkala u bezbroj verzija sa dalija, da ne preterujem ovde mnogo 🙂

Prelepe fotografije napravili su dragi Katarina i Danilo (sem onih za koje sam napisala da smo Ana ili ja), svetski nagrađivani fotografski duo sa kojima se poznajem sa jednog drugog sjajnog druženja od pre koju godinu, Gozbe. Njihov rad možete pogledati na  https://daniloandsharon.com/.

Više o Procvat radionicama možete saznati na:

http://procvat.rs/ 

http://studiomusmula.rs

http://www.bloomdesign.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!