zimske-cvetne-preporuke
Baštovanstvo,  Cvetna inspiracija,  Filmovi,  Književnost

Zimske cvetne preporuke

Već je druga polovina januara i zima uveliko u toku. Dok priroda ,,miruje”, vreme je da se cvetni snovi snivaju i planiraju. Ovo je sezona kada se planovi prave za prolećnu sadnju i leto, crtaju, popisuju cvetne vrste, beleže ideje. Snovi su veliki, a prostori i veličine, kako koji. Samo nek su snovi veliki kao i volja, način se već nađe! Ako imate velike snove, a mali prostor, onda imam i TV-predlog za vas da pogledate. Spremila sam tri zimske cvetne preporuke za čitanje i gledanje dok uživamo u zimi i čekamo proleće.

1. Film

“Dare to be Wild” (2016)

Britanski “Dare to be Wild”  je filmski cvetni predlog. Veoma inspirativan, lirski ispričan i podsticajan film. Preporučila mi ga je divna Bojana koju sam upoznala preko Instagrama (hvala!). Gledala sam tokom praznika i imala u planu da ga preporučim negde na proleće, u vreme održavanje Čelsi cvetne izložbe. Ali, film mi se toliko dopao da sam odlučila da ga odmah podelim sa vama i baš zato što je zima.

Najlepša stvar kod ovog filma je što je snimljen po istinitoj priči. Film prati Meri Rejnolds, pejzažnu arhitektkinju iz Irske, njen razvoj i uspon do osvajanja zlatne medalje na najprestižnijem cvetnom takmičenju na svetu, Čelsi cvetnoj izložbi 2002. godine. Ta Čelsi cvetna izložba je zabeležena kao istorijska, jer je Meri Rejnolds, sa tadašnjih 27 godina, bila najmlađi dobitnik Zlatne medalje za dizajn u oblasti pejzažne arhitekture. Pravo iznenađenje i senzacija u Čelsi baštovanskim krugovima, koji su vrlo takmičarski nastrojeni, gde se veliki novac ulaže, a učesnici su većinom iskusniji profesionalci, a jedan od učesnika je i sam princ Čarls.

zimske preporuke

Meri je pobedila sa svojom baštom ,,Keltsko svetilište”, koja je ostvarenje ideje za koju se zalaže o povratku prirodi. Ona smatra da treba da negujemo divlju stranu prirode i da sarađujemo sa njom. Sve je u prirodi jedno i sve je povezano. Keltska bašta je deo njene keltske tradicije i nasleđa, eho davnih vremena kada su ljudi bili više povezani sa prirodom. U toj njenoj bašti ima dugovečnih vrsta drveća, divljeg cveća kao i kamenja i kamenih struktura koje su gradili negdašnji stanovnici kao deo prirode. Detinjstvo koje je provela jureći okolnim cvetnim poljima i šumama, osluškujući glasove prirode, kako sama priča, uticali su na nju i izbor njene životne misije.

Mlada, neiskusna i bez novca, ali sa jakom vizijom i ljubavlju prema onim što radi, Meri se prijavljuje za učešće na najvećoj svetskoj izložbi baštovanskog dizajna. Da vam ne bih otkrivala dalje, pogledajte film kako joj je pošlo za rukom da ostvari ceo projekat od pronalaska sponzora do transporta svega iz Irske što je zamislila, uz paralelnu ljubavnu priču koja se odvijala u to vreme.  Važne teme, divno filmski snimljene.

Meri Rejnolds danas ima 44 godine, radi kao pejzažni arhitekta, nastavlja sa svojom misijom koju je otpočela tada i smatra se jednim od najuticanijih britanskih dizajnera današnjice. Napisala je knjigu The Garden Awakening, koja obrađuje teme kako da slušate biljke i uvedete prirodniju i pomalo divlju atmosferu u vašu baštu. Sarađuje na raznim projektima sa glavim muškim likom iz filma, tj . života (stajem ovde :)).

U filmu, Ema Grinvel glumi Meri i Tom Hjuz glumi Kristi Kolarda (Hjuz glumi princa Alberta u Viktoriji), a režiser je Vivijen de Kursi. Meri je dizajnirala baštu Vivijen de Kursi u Dablinu, sprijateljile su se i Vivijen se toliko dopala Merina priča da je odlučila da snimi film o tome.

Za kraj, dodaću jednu anegdotu o susretu princa Čarlsa i Meri tokom izložbe. Jednog dana, tokom postavke bašti, princ Čarls je greškom ušao u Merinu baštu, pošto se njegova nalazila pored (tema njegove bašte tada je bila The Healing Graden). Pošto mu je rečeno da je pogrešio,  pohvalio je njenu i izašao. Dan nakon proglašenja pobednika, princ je opet svratio u Merinu baštu, gde mu se ona obratila u svom neformalnom stilu sa : ,, Kako ide, Čarls, my man?” i ponudila mu je da sedne na jedan od tronova napravljenih starim tehnikama stoletnog kamenja donetog iz Irske. On je, kaže, malo oklevao, na šta mu je ona dodala : ,, Bolje da sedneš na jedan od ovih mojih kamenih tronova pošto ne izgleda da ćeš sesti na pravi u skorije vreme!” Evo, valjam se od smeha!! :).  Princ je na ovaj neuobičajen i slobodan Merin pristup odgovorio smehom (što je bilo potpuno neočekivano za njega) i seo, nakon toga su se fino ispričali.

Meri Rejnolds je očito vrlo duhovita i nepristupačna, uz druge kvalitete. Od srca preporučujem film.

https://www.imdb.com/title/tt2989350/

2. Knjiga

,,Zaboravljeni vrt”, Kejt Morton

Ako volite knjige sa zaboravljenim porodičnim tajnama i starim kućama, paralelnim pričama o junakinjama iz sadašnjeg  i davno prošlog vremena, onda je ovo za vas. Kejt Morton odlično piše knjige ovakve tematike. Pročitala sam gotovo sve njene prevedene knjige. Prva je bila upravo “Zaboravljeni vrt” (The Forgotten Garden) i omiljena mi je.

Radnja ,,Zaboravljenog vrta ” se dešava većinom u Engleskoj, na obalama Kornvola, prati devojku iz Australije koja je u potrazi za svojim korenima, priču o skrivenim osećanjima i tajnama, izgubljenoj devojčici na brodu za Australiju i spisateljici mračnih viktorijanskih bajki. I jedan zaboravljeni vrt koji tajnu čuva. Priča je živopisno istkana, bogata detaljima, uvlači vas sve više i više kao lavirint u bašti. Atmosfera u knjizi je pomalo gotska (autorka je imala na umu ,,Orkanske visove” i ,,Džej Ejr” uz druge knjige slične atmosfere). Ako vam se tako nešto dopada, preporučujem i njenu knjigu ,,Davni sati”.

Kejt je delom o zaboravljenom vrtu bila inspirisana čuvenom knjigom Frensis Hodžson Barnet ,,Tajni vrt”. Čak se autorka Frensis pojavljuje na jednoj baštovanskoj zabavi u knjizi. ,,Tajni vrt” je mnogima jedna od omiljenih knjiga (pisaću tekst posebno o ovoj knjizi).

Uz “Zaboravljeni vrt” i “Davne sate”, prevedene su i “Čuvar tajni” (isto veoma zanimljiva) i skoro prevedena “Kuća na jezeru” (ovu jedino nisam čitala). Njena najnovija knjiga je “Časovničareva kći”, nadam se da će se i ona naći u prevodu. Knjige su u izdanju Lagune.

3. Baštovanska emisija

“Big Dreams, Small Spaces”

zimske preporuke

Baštovanska emisija ,,Big Dreams, Small Spaces” već vam iz naziva govori o čemu se radi. Monti Don je domaćin emisije u kojoj pomaže ljudima da ostvare svoje baštovanske snove na malom prostoru. U svakoj epizodi on posećuje dve bašte tri puta u ulozi stručnog savetnika. Na početku dolazi da pogleda šta su zamislili vlasnici i da li je to ostvarljivo, daje im savete i upućuje da pogledaju neke poznate bašte kao inspiraciju za njihovu. Obilazi ih još dok su radovi u toku, da proveri napredak i da li su uvažili njegove sugestije i na kraju dolazi na svečano otvaranje kad je bašta završena. Korisne savete i ideje možete dobiti pogotovo ako imate mali prostor koji biste da sredite ili možda slične ideje za uređenje bašti. Snimljene su tri sezone po šest epizoda (mada sam samo prve dve viđala).

***

Nadam se da ćete uživati u predlozima i da će vam biti od koristi. Papir i olovka neka su vam pri ruci za cvetne beleške! Ukoliko niste do sada, možete pogledati prethodne preporuke za čitanje i gledanje https://floradela.com/tri-cvetne-preporuke-za-oktobar/ i Cvetne preporuke za novembar.

Pišite mi svoje preporuke u vidu knjiga, filmova, emisija ili šta vam drugo padne na pamet u trenutku, a da je u vezi sa temom.

Hvala na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!