sadnja-lukovica-u-saksije
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Sadnja lukovica u saksije po slojevima

Dok je jesen u toku, htela bih da vas privolim da zasadite još koji cvet. Pogotovo, ako imate samo terasu ili vrlo malo prostora u dvorištu, a voleli biste da imate cveće. Pa, onda odmah da vas obradujem da postoji rešenje! Odlično rešenje za prolećne cvetne snove i mali prostor zove se “Lazanja stil” ili sadnja lukovica u saksije po slojevima. Ovo je sjajan način da imate puno cveća na ograničenom prostoru i to još cveća koje će cvetati jedna po jedna vrsta tokom celog proleća.

U pitanju je sadnja jesenjih lukovica koje cvetaju na proleće, kao što su lale, zumbuli, narcisi i krokusi. Svi oni mogu da stanu u jednu malo veću saksiju i slažu se po slojevima. U prvom sloju se sade lukovice lale, u sloju iznad slažu se lukovice narcisa ili zumbula i u trećem sloju gotovo pri vrhu sade se krokusi. Početkom proleća, prvo se pojavljuju krokusi, potom ih zamenjuju narcisi i/ili zumbuli, a na kraju, cvetaju lale. To je fenomenalna stvar kod lukovica, razne vrste u jednoj saksiji sade se na različitim dubinama u tri ili četiri sloja. Možda vam se čini da je gužvanjac u saksiji i pitate se kako će cvetati kad se iznad njih nalazi još lukovica.  Svima je cilj da cvetaju, niko nikome ne smeta, već samo zaobilaze lukovice u slojevima iznad sebe.  Svi pronađu svoj put do vrha kako bi procvetali. Može se štošta naučiti iz ovog principa i primeniti u životu nas ljudi. Al’ hajdemo sad na pripremu i sadnju!

Priprema za sadnju

Biće vam potrebna malo veća saksija. U zavisnosti od broja lukovica i vrsta lukovičastog cveća zavisi veličina potrebne saksije. Smislite koliko biste želeli saksija i kakve kombinacije da zasadite. Divno će izgledati na terasama i u dvorištima uz kuću, pogotovo ulaz u kuću ili na stepeništu. Manje vrste, kao što su zumbuli i krokusi, možete i na prozor da stavite.

Kupite odgovarajuću baštensku zemlju za sadnju u saksijama, koju imate, kako u specijalizovanim radnjama za sadnju, tako i u poljoprivrednim apotekama, na pijaci i u raznim marketima. Za donji drenažni sloj na dnu saksije nabavite malo peska, kamenčića ili delova polomljene zemljane saksije ili posude.

Kada kupujete lukovice, vodite računa da su čvrste, da nisu isušene i lagane pogotovo one veće.

Sadnja lukovica u saksije po slojevima

      1.korak

Na dno saksije stavite drenažni sloj (pesak sa kamenčićima,  šljunak, krhotine zemljanih saksija i sličnih posuda). Možete videti da li ima u blizini neko gradilište, pa pitajte da vam daju malo peska/kamenčića. Ovaj sloj je važan kako zemlja ne bi zapušila otvor za vodu, već da slobodno može oticati višak, ako ga ima. Lukovice ne vole preteranu vlagu i postoji mogućnost da istrule. Saksija bi zato trebalo da ima više od jedne rupe na dnu.  Moje prve dve saksije su zemljane i imaju samo jednu rupu za otok vode. Preko drenažnog sloja sipajte zemlju za sadnju do otprilike malo manje ispod polovine visine saksije.

sadnja-lukvica-u-saksije-po-slojevima
Drenažni sloj na dnu saksije

2. korak

Sad je vreme za slaganje prvog sloja lukovica, a to su lale. U prvom sloju su uvek vrste koje cvetaju najkasnije. Rasporedite ih u krug i u sredinu stavite po koju, sve u zavisnosti od saksije. Neka bude razmak između njih otprilike dva prsta između, da se ne dodiruju i da ne dodiruju zid saksije. Ja sam stavila u prvom sloju osam lala, pet belih i tri roze. Lagano ih utisnite i prekrite novim slojem zemlje i istapkajte je malo.

  sadnja-lukvica-u-saksije-po-slojevima

3. korak

U drugom sloju, na visini otprilike malo ispod dve trećine saksije, poređajte narcise i/ili zumbule. Možete narcise i zumbule u posebnim slojevima samo uzmite dublju saksiju. Pazite da se lukovice ne dodiruju, da imaju bar dva prsta razmaka između. Potom, opet sloj zemlje preko.

Ja sam stavila različite vrste narcisa u ovom sloju, a zumbule ću zasaditi u druge manje saksije.

4.korak

Treći sloj je rezervisan za najmanje lukovičaste vrste koje prve cvetaju u proleće, već od februara, u zavisnosti od spoljnih temperatura. Možete zasaditi krokus/šafran, patuljasti iris (Iris reticulata) i muskari. Ili mini narcise i visibabe. Kod mene su raznobojni krokusi i nekoliko plavih irisa Alida. Prebacite zemlju preko njih i utapkajte blago odozgo. Nemojte napuniti do samog vrha, već ostavite malo zbog zalivanja da se ne preliva preko, iako će se zemlja malo spustiti sama. Zalijte saksiju.

sadnja-lukvica-u-saksije-po-slojevima

 Čuvanje preko zime

Stavite saksiju na hladno, ali zaštićeno mesto od padavina do početka proleća. Samo ih uzdignite malo od poda. Ja ih držim uza zid u jednom uglu i postavim ih na cigle kad krene mraz i sneg. Možete ih držati i u podrumu, garaži ili verandi. Ne smeju biti na toplom, a ako bude baš hladna zima, a one su napolju, obložite ih nekom tkaninom, džakom, najlonom ili nekim drugim materijalom kako bi se napravila izolacija i zaštitile od mraza. Od gore možete staviti grančice. Zalivajte samo u prvih par nedelja kada vidite da se zemlja isušila. Nakon zime, kada krene proleće i temperature počnu da rastu, iznesite ih napolje i stavite negde gde ima sunca, najbolje uza zid.

Možete napraviti raznorazne kombinacije poštujući samo koje vrste idu u koji sloj, zbog perioda cvetanja. U dva sloja, npr. stavite lale i krokuse ili narcise i zumbule. Isto tako, od gore možete zasaditi dan i noć ili nešto slično od sitnijeg cveća koje cveta sada, pa do proleća. Na taj način i preko zime te saksije mogu biti u cvetu.

Dolaskom proleća, pa sve do početka maja, imate cveće u saksijama, a da vam ni ne treba bašta za to. Pogotovo, ako ih ima više, izgledaju vrlo dekorativno i radosno. Pogledajte malo po internetu da vidite kako to izgleda i da dobijete ideje šta vam se najviše dopada. Možete i na mom Pinterest profilu videti folder sa idejama za sadnju lukovica u saksije https://www.pinterest.com/FloraDela_/ . I požurite sa kupovinom lukovica!

Za sadnju lukovičastog cveća u baštama pričekajte da budu malo niže temperature. Pročitajte više o sadnji jesenjih lukovica u mom tekstu https://floradela.com/vodic-za-sadnju-jesenjih-lukovica/

Srećna sadnja!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!