vodic-za-sadnju-jesenjih-lukovica
Baštovanstvo

Vodič za sadnju jesenjih lukovica

Ko voli lale na proleće?  Narcise i mirišljave zumbule?  Sanjate li da odete u Holandiju tokom perioda kad su polja lala u cvetu? A ako imate svoje, onda im se radujete pred proleće i proveravate svaki čas dal su nikli izdanci, to ja radim skoro svakodnevno dok niču i navijam.  A onda kad počnu da cvetaju, uživate u pogledu i uberete ih u bašti ili na balkonu iz saksija. Sada je idealno vreme za sadnju jesenjih lukovica. Obavezno ih posadite proleće ispunjeno cvećem.

jesenja-sadnja-lukovica

Lukovičasto cveće

Lukovičaste vrste spadaju u jedne od najlepših cvetnica. Sve je jasno ako spomenem samo par najomiljenijih primeraka širom planete, kao što su lale, narcisi, zumbuli, ljiljani, dalije, gladiole, kane i amarilisi. U zavisnosti od vrsta cvetaju od ranog proleća do kasne jeseni. Neke vrste cvetaju tokom proleća, a druge tokom leta i/ili jeseni sve do prvih mrazeva. Lukovičasto cveće se deli na jesenje lukovice i prolećne lukovice prema vremenu sadnje.

Jesenje lukovice se sade sad na jesen, uspešno prezimljavaju u zemlji i cvetaju na proleće.  Sve lukovice su višegodišnje biljke i imaju zadebljane podzemne delove.  U podzemnim delovima se čuvaju hranjive materije i voda neophodni za rast i razvoj biljke. Lukovičasto cveće se razlikuje po građi  zadebljanog podzemnog dela i deli se u tri grupe: lukovice (lale, narcisi, krokusi, zumbuli, ukrasni luk, amarilis, ljiljan), gomolji (dalije, gladiole) i rizomi (kane).

Ukoliko želite da na proleće imate cveće, sad treba da posadite jesenje lukovice u koje spadaju lale, narcisi, krokusi, zumbuli, ukrasni luk, muskari. Sve se mogu saditi i u bašti i u saksijama.

Vreme za sadnju jesenjih lukovica

Sadnju jesenjih lukovica obavite u periodu od kraja septembra pa sve do sredine novembra. Za lale je najbolje tokom oktobra i početkom novembra (narcisima odgovara i tokom septembra), sve dok se zemlja ne smrzne. Potrebno je da se noćne temperature spuste  i ustale na oko 5 do 10 stepeni za sadnju. Pratiti vremensku prognozu i bolje pričekati sa sadnjom nego zasaditi ranije, dok su još visoke temperature napolju. Lukovicama je potrebno da kada se posade budu ustaljene niske temperature kako bi prošle kroz tamnu, hladnu i vlažnu fazu. Ova faza im je potrebna kako bi pravilno razvile koren i formirale cvetni pupoljak.

sadnja-jesenjih-lukovica
Lukovice zumbula

Priprema zemljišta

Kada kupite lukovice držite ih do sadnje na tamnom, suvom i prohladnom mestu. Izaberite sunčano do polusenovito mesto za sadnju ili za smeštanje saksija.  Prvo pripremite zemljište tako što  treba najpre ukloniti sav korov, prekopati zemlju na dubinu oko 30 do 40 cm, usitniti i izravnati teren. Vrlo je važno da zemlja bude dobro drenirana i izravnana. Ne sme nigde da se zadržava voda, pošto bi lukovice mogle istruliti usled prevelike vlage. Možete dodati zemlju za sadnju cveća ili kompost ako imate pripremljen. Razmak između lukovica mođe biti manji od onog propisanog na pakovanjima, pogotovo kada su lale u pitanju.

Sadnja

Uz pomoć ručnog ašova-lopatice ili sadilice za lukovice iskopati rupu (ili rov, ako sadite više njih u redovima) za sadnju lukovice. Jedno od najvažnijih pravila sadnje je da dubina rupe mora biti bar dvostruko (dva do tri puta ) veća od visine lukovice. Isto tako, ukoliko je zemljište peskovito, onda sadite nešto dublje, a u težoj, glinovitoj zemlji pliće.

U rupu prvo dodajte malo peska zbog izbegavanja zadržavanje vode kod korena. Lukovicu potom spustite dole tako da špicast, uži deo bude okrenut na gore, a dole ravniji, odakle će krenuti koren. Kad prekrijete zemljom i izravnate sve, zalijte samo tada, pošto će do proleća dobiti dovoljno vlage.

Raspored sadnje

Možete ih saditi pojedinačno i u grupama u sadnim jamama ili u redovima. Najlepše izgledaju kada su grupisane. Zasadite više lala iste boje zajedno kako bi došle do izražaja i sa lalama i lukovičastim cvećem drugih boja. Niske i patuljaste vrste jesenjih lukovica, kao što su patuljaste lale, zumbule, patuljaste irise, muskari i krokuse sadite pri ivicama staze ili u  saksije. Oni ljupko izgledaju u malim saksijama na prozorima.

sadnja-jesenjih-lukovica
Moje lale proleća 2019.

Lukovičasti epilog ili šta posle precvetavanja

Kada prođe cvetanje, odsecite drške do dole, a lišće lukovica ostavite da prirodno požuti. Ovo je isto veoma važan korak da biste imali cvetove sledeće sezone. Kad je lišće postalo potpuno žuto, od početka juna otprilike možete da ih pažljivo izvadite iz bašte i saksija. Očistite ih od zemlje i ostavite dan, dva da se prosuše na suvom mestu negde u hladovini.  Nakon toga ih odložite u gajbice ili na papiru, pa u kutiju i ostaviti do jeseni na tamnom, suvom i prohladnom mestu do sadnje.

Možete ih i ostaviti u bašti, ali se sa godinama smanjuju cvetovi, bar iz mog iskustva sa ovim novijim vrstama, npr. lala. Cvetaju mi dve godine i treće ih više nema, sa polovinom lala mi se to desilo. Za razliku od onih starih lala, pretežno mislim na crvene i žute, one ostaju u zemlji i cvetaju godinama. Moja tetka, koja je bila velika ljubiteljka cveća, uvek je ostavljala lale da prezime u zemlji.  I svakog proleća su joj cvetale i dan danas. Lale generalno u našoj klimatskoj zoni svi ostavljaju da prezimljuju. Ipak ukoliko hoćete da budete sigurni da ćete ih imati  sledećeg proleća, onda bolje na svake dve godine da ih vadite iz zemlje. Tokom perioda koji provode u zemlji lukovice se razmnožavaju, pa se vađenjem mogu deliti i tako umnožavati. A tako možete menjati raspored sadnje po bašti ili saksijama.

Ja sam ovog leta prvi put izvadila sve te nove vrste lala, narcisa i zumbula koje sam zasadila prošle jeseni  i čuvala ih u garaži tokom leta. Zumbuli samo prve godine cvetaju onako raskošno sa puno cvetova, a već sledeće to bude dosta skromnije, vraćaju se brzo svojim divljim korenima. Tako da bi i njih trebalo vaditi svake godine. Dok narcise slobodno ostavite u zemlji, oni se šire i umnožavaju svake godine sve više ukoliko imaju prostora.

Bonus savet– Prilikom kupovine lukovičastog cveća voditi računa da su u pitanju zdrave i čvrste lukovice, da nisu isušene.

Srećna sadnja!

A sad samo da odaberete koje vam se dopadaju i bacite se na sadnju jesenjih lukovica. Sigurna sam da će vam na proleće sada zasađeno cveće pričiniti veliko zadovoljstvo. Obradovaće vas svaki izdanak i cvetić koji proviri iz zemlje posle zime i procveta, sa sobom unese boje i živost okolo i u kući. I nauči nas dodatnom strpljenju i radosti iščekivanja cvetanja.

Za dodatne baštovanske poslove tokom jeseni možete pročitati u tekstu https://floradela.com/bastovanski-poslovi-ove-jeseni/

Onda ostaje samo da uživate do proleća.

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!