divlja-sargarepa-dara
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara)

Čipkasta i vazdušasta cvetnica, savršena za pomalo divlji izgled bašte nalik cvetnom polju. Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara) divlja je forma kultivisane šargarepe koja se uzgaja zbog cveta i lišća. Za razliku od drugih srodnika koji su cvetova bele boje, Dara se javlja u raznim nijansama bordo boje.

Pripada rodu Daucus carote (divlje šargarepe) koje rastu u Evropi i jugozapadnoj Aziji. Rod je u okviru familije Apiaceae. Na engleskom jeziku je poznata i kao Wild carott ili False Queen Anne’s Lace.

divlja-sargarepa-dara

Opis Daucus carote Dare

Daucus carote su zeljaste, uglavnom dvogodišnje, biljke koje su visine od 30 do 60 cm, dok je Dara je visine oko 90- 120 cm. Ima razgranate, izdužene i tanke listove na uspravnim stabljikama. Cvetovi su skupljeni u ravne cvasti u bordo nijansama koje se prelivaju od svetlije ka tamnije od cveta do cveta, od bele do tamno bordo.

Cveta tokom leta, od juna do jeseni u zavisnosti kada se seje. Dužina cvetanja je oko 4-5 nedelja. Ako želite da imate duže u cvetu Daru, onda bi trebalo da je sejete u nekoliko krugova (tzv. sukcesivno sejanje) kako biste produžili sezonu (sejanje u rano proleće pa sredinom proleća ponovo).

divlja-sargarepa-dara

Položaj

Voli da je na suncu i uspeva na različitim tipovima zemljišta, dobro propusnim. Ako želite da je gajite na balkonu ili u dvorištu u saksijama, birajte pozicije okrenute ka jugu i zapadu.

Sadnja i razmnožavanje

Dara se razmnožava iz semena.

Seje se od jeseni do ranog proleća. U pitanju je otporna cvetnica tako da se seje tokom zime i početkom proleća (od februara i marta, a može i na proleće u aprilu) ili na jesen (avgust, septembar). Prezimljuje napolju pošto je otporna na hladnoću. Zvanično se vodi kao dvogodišnja, ali se tretira kao otporna jednogodišnja cvetnica (hardy annual).

Prve godine kad se seje na jesen formira samo lisnu rozetu pri zemlji, prezimljuje i cveta druge godine od kraja proleća. Jesenje sejana divlja šargarepa Dara bude veća i sa više cvetova nego prolećno sejana, pošto joj odgovara ,,prolazak” kroz hladan period. Na jesen ih možete sejati u posudice koje držite napolju, pa sejance prebacite čim malo porastu u bašti ili ih možete odmah direktno sejati u baštu na stalno mesto krajem jeseni. Prezimljuju napolju uspešno (izuzev veoma niskih temperatura kada je bolje zaštititi ih, npr. materijalom za zaštitu od mraza koji se prebaci preko) i od proleća kreću sa daljim rastom.

divlja-sargarepa-dara
Daucus carota Dara u februaru 2020, posejana početkom jeseni i pred zimu presađena u baštu.

Dara se može sejati i na proleće za cvetanje istog leta. Ako je sejete u rano proleće (već od februara), onda seme ide u posudice koje se drže na zaštićenom mestu do presađivanja u baštu. Kada sejete Daru u posudice, seme samo rasporedite po posudicama i ne prekrivate zemljom. Seme je sitno i lagano i potrebna mu je svetlost da klija. Održavajte zemlju umereno vlažnom, naročito dok niču sejanci.

Za sejanje napolju direktno ili presađivanje sejanaca, odabrati sunčano mesto (bar oko 6h direktnog sunca), prekopati zemlju i rasporediti seme ili sadnice u redovima ili rasporedu po vašoj želji. Zalivajte redovno dok niču (pazite da mlaz vode nije prejak da se seme ne bi raspršilo ili sabilo u zemlju, najbolje prskalicom dok klijaju i ne ojačaju malo). Prilikom sadnje, ostaviti razmak od oko 30 cm između biljaka.

Ako su posejane u januaru/februaru onda će cvetati od maja, dok će posejane u martu/aprilu/maju direktno napolju cvetati tokom leta i jeseni.

divlja-sargarepa-dara

Seme Dare koje sam dobila na poklon od Maje https://bashcha.com/ prvi put sam posejala na proleće u martu u posudicama za sejanje (držala sam ih u verandi gde je svetlo i hladno) i prebacila ih sredinom maja u baštu. Pre presađivanja napolje, posudu sa sejancima nedelju dana sam držala u dvorištu da se priviknu na spoljnu temperaturu (obavezan korak kada sejance držane unutra treba prebaciti u baštu). Sejanci u početku sporije napreduju da bi negde krajem proleća ubrzali sa rastom i cvetali su od kraja jula. Obilno je cvetala 4 do 5 nedelja. Mali deo semena sam posejala i krajem leta, pa sam ih kad su malo porasli krajem jeseni prebacila u baštu da prezime.

Seme koje sam skupila u avgustu od prvih cvetova sam odmah posadila u posudice i ostavila tokom zime napolju na zaštićenom mestu od padavina. Takođe, od cvetova koje sam ostavila u bašti da se samoraseju (uz moju malu pomoć da seme iz skupljenih cvasti protresem okolo), niklo je puno biljčica koje posle samo rasporedim.

daucus-carota-dara

Branje i primena

Kada počne sa cvetanjem, berite redovno kako bi cvetala duže. Cvet se bere kada je potpuno otvoren i ravan. Veoma je dekorativnog izgleda kako zbog cveta tako i zbog listova. Odlična za rezan cvet pošto dugu traje u vazi.

Floristi savetuju da se pre stavljanja u vazu, kraj drške potopi ili stavi pod mlaz vrele vode na 20 sekundi nakon čega u vazu sa hladnom vodom pre aranžiranja radi dužeg trajanja.

Nakon cvetanja, cvasti se skupljaju na gore i suše pune semena. Samorasejava se tako da je i to bonus kod Dare.

Vole je pčele, leptiri i drugi oprašivači kao i ptice zbog semena.

Lako se uzgaja, otporna je na hladnoću, sušu i nametnike. Divan je dodatak bašti za romantičan i ,,livadski” izgled. Odlična je u vazi samostalno i u kombinaciji sa drugim letnjim cvetnicama.

Predlozi tekstova na temu sejanja i izbora cveća:

Srećno planiranje i početak sejanja!

Hvala na čitanju!

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!