ruzicnjaci
Cvetna inspiracija,  Putovanja

13 najlepših ružičnjaka u svetu i 3 u Srbiji

Ruža svojom lepotom, šarmom i mirisom je davno osvojila srca ljudi. Pojavila se pre više od 35 miliona godina na planeti i uzgaja se sa pojavom prvih civilizacija, bar koliko znamo na osnovu najstarijih pisanih pomena ruža. Zahvaljujući njenoj bogatoj istoriji i omiljenosti tokom vremena, ruža i dalje nosi titulu kraljice cveća i najprepoznatljiviji je cvet u baštama i cvećarama širom sveta. Danas postoje brojne prelepe bašte u kojima se uzgajaju samo ruže, zvane ružičnjaci.

Veliki ljubitelji ruža i posvećenici stvarali su i stvaraju vrtove sa brojnim ružama raznih vrsta, negujući ih strastveno i razmnožavajući. Neki od ovih ružičnjaka su nastali pre sto i više godina, a većina je ,,novija”. Preteča ovih današnjih ružičnjaka u Evropi je ružičnjak francuske carice Žozefine Boarne, žene Napoleona Bonaparte. Žozefina je bila veliki ljubitelj ruža i na svom imanju Malmezon uzgajala je početkom XIX veka najveću i najbolju kolekciju ruža tada uz stručnjake i lovce na biljke koji su radili za nju.

ružičnjaci pergole
Photo by Karsten Madsen on Pixabay

Postoje čuvene dinastije uzgajivača ruža koji se vekovima bave ružama, generacijama ih skupljanju, čuvanju,uzgajaju i razvijaju nove varijetete. Ima i ružičnjaka novijih datuma, javnih i privatnih, koji su početkom ovog veka zasađeni i već nose titule najlepših u svetu.

Ružičnjaci su uglavnom otvoreni za posetu samo u mesecima kad su ruže u cvetu, obično maj i jun u zavisnosti od regije, poneki i na jesen. Ukoliko su uz ruže cvetni vrtovi bogati i drugim cvećem ili rasadnicima onda su otvoreni tokom godine. Postoji veliki broj ružičnjaka od zemlje do zemlje, ja sam ovde napravila izbor od desetak pretežno evropskih uz par u ostatku sveta i tri u Srbiji.

Najlepši ružičnjaci u svetu (izbor)

1. Roseraie du Val-de-Marne (Francuska)

U blizini Pariza nalazi se ovaj istorijski ružičnjak u mestu L’Hay-les-Roses nastao 90tih godina XIX veka. Ružičnjak je delo Žila Gravereoa, poznatog kao upravnika čuvene robne kuće Le Bon Marche u Parizu. U ovom ružičnjaku se neguju razne vrste ruža od penjačica, puzavica, žbunova, čajevki… U okviru ružičnjaka postoji i međunarodni Centar za istraživanja roda ruža. Ružičnjak je podeljen na 13 vrtova u kojima se uzgaja 3177 vrsta ruža. Ovaj ružičnjak važi za najstariji koji i dalje postoji i najveći u Francuskoj.

https://roseraie.valdemarne.fr/

2. Park Bagatel u Parizu (Park de Bagatelle, Francuska)

U centru Bulonjske šume, smešten je ružičnjak ispred XVIII vekovnog zamka u kom rastu ruže hibridne čajevke. Tamo se održavaju česte izložbe ruža tokom juna meseca kao i muzički festival posvećen Šopenu. Park i zamak su nastali kao opklada između kraljice Marije Antoanete i njenog devera, grofa Artoa 1775 godine, podignuti u roku od samo 64 dana! Park je danas jedan od četiri botaničke bašte grada Pariza. Ružičnjak je nastao prvih godina XX veka, u formalnom stilu i danas se tamo može uživati u pogledu i u mirisu 10000 ruža u vreme cvetanja.

http://parisinfo.com

3. David Austin Rose Garden  (Velika Britanija)

Bašta ruža čuvenog svetskog uzgajivača Engleza Dejvida Ostina u Šropšajru. Cvetna zemlja čuda sa 700 vrsta prekrasnih i mirišljavih vrsta koje je Ostin tokom decenija prikupljao, ukrštao i uzgajao. Uz baštu je i rasadnik kao i prodajni centar gde se mogu kupiti sadnice ovih čuvenih Dejvid Ostin ruža. Bašta se sastoji iz nekoliko celina kao što su Duga bašta sa puzavicama i penjačicama pergolama od kojih su većinom stare istorijske ruže, viktorijanska ograđena bašta sa ružinim žbunovima, renesansna bašta posvećena engleskim ružama, lavlja bašta gde se uz ruže nalaze i perene, dvorišni deo sa ružama u terakota saksijama i bašta sa divljim ružama. Bašta je otvorena svaki dan i ulaz je slobodan.

https://www.davidaustinroses.co.uk/plant-centre-and-gardens

4. Mottisfont Abbey Rose Garden (Velika Britanija)

vrt ruža
Photo by Ukgardenphotos on Flickr https://www.flickr.com/photos/ukgardenphotos/6813990669

U čuvenim vrtovima na imanju Motisfont Opatije čuva se nacionalna kolekcija starih, istorijskih ruža. Kuća sa imanjem je stara 800 godina, prvi objekat su podigli monasi avgustinskog reda oko 1200 godine. Odatle je ostao naziv Opatija (Abbey) u nazivu ovog velelepnog poseda na jugu Engleske. Uz kolekciju ruža u bašti se uzgaja i drugo cveće kao što su digitalis, floks, geranijum, agapantus… Bašte je dizajnirao poznati britanski hortikulturalist Graham Stjuart Tomas.

https://www.nationaltrust.org.uk/mottisfont/features/mottisfonts-rose-garden

5. Roseto Municipale u Rimu (Italija)

Na jednom od istorijskih brežuljaka grada Rima, Aventinu, krije se lep ružičnjak u blizini lokaliteta Cirkus Maximus. U ovom ružičnjaku su ruže poređane hronološki i istorijski kako su se pojavljivale počevši od antičkih divljih do rimskih vrsta ruža i Damask ruže koju su voleli Stari Rimljani do kasnijih evropskih vrsta i novijih hibrida. Lokalitet na kom se nalazi ovaj park je vekovima bio staro jevrejsko groblje zbog čega su staze, poštujući prošlost mesta, postavljene u obliku simbola judaizma kao što je Menora. Park je otvoren za sve u periodu cvetanja (maj-jun) i besplatan je ulaz. U njemu se često organizuju razna kulturna dešavanja kao i godišnji festival ruža takmičarskog karaktera.

Zanimljivo je da se nekada u antici u blizini mesta gde je ovaj ružičnjak, nalazio rimski hram posvećen Flori, boginji proleća i cveća. Cvetne proslave održavaju se i danas u istom kraju kao nekad pre dve hiljade godina u slavu ove cvetne boginje (Floralije).

Ružičnjak je nastao zahvaljujući ideji i naporima jedne Amerikanke, grofice Meri Gejli Seni koja je bila veliki ljubitelj ruža i koja je predložila i dala svoje ruže da se posadi prvi ružičnjak u gradu tokom 20tih i 30tih godina XX veka. Tek sredinom XX veka, ceo prostor na kom se dana nalazi, uz dozvolu Jevrejske zajednice, pretvoren je u park ruža za javnost.

http://turismoroma.it

6. Valleranello Rose Garden u Rimu (Italija)

Jedan od najlepših ružičnjaka u svetu, takođe u Rimu, delo je Mareze del Bufalo zvane kao ,,Kraljica ruža”. Kolekcija sadrži preko 1500 vrsta ruža uzgajanih i prikupljanih od 1955 godine. Bašta je otvorena za javnost od kraja aprila do početka juna.

7. Park Volksgarten u Beču (Austrija)

Park u centru Beča sa divnim ružičnjakom od preko 3000 ruža od 200 vrsta. Nastao je kao privatan park nadvojvode početkom XIX da bi odmah posle par godina, 1825. bio pretvoren u prvi javni park (Volksgarten) carskog Beča. Park je jedno od omiljenih mesta za šetnju u prestonici u raznim sezonama, posebno zbog ruža početkom leta.

8. Ružičnjak Koloma zamka (Coloma Castle, Belgija)

Malo južnije od Brisela, u mestu Sint-Pieters-Leeuw, podignut je ružičnjak sa 60000 ruža od oko 3000 različitih vrsta. U ružičnjaku su sekcije sa svim ružama belgijskog porekla, kolekcije po državama i uzgajivačima uz poseban deo sa kolekcijom istorijskih ruža. Nalazi se na imanju zamka iz XVI veka koji se zove po Karel de Kolomi, visokom činovniku austrijske carice Marije Terezije koji se dobro oženio i tako postao vlasnik imanja. Uz ružičnjak, otvoren je i Muzej ruže u jednom od istorijskih objekata na imanju. Bašta je otvorena od maja do kraja oktobra (sem ponedeljkom).

9. Europa-Rosarium u Sangerhausenu (Nemačka)

Velelepni nemački ružičnjak Europa-Rosarium u gradu Zangerhauzenu u Sakson-Anhaltu osnovalo je nemačko Društvo ljubitelja ruže 1898.godine. Ružičnjak ima oko 2000 unikatnih ruža uz sve ostale starije vrste. Jedna od najvećih kolekcija danas zasnovana na donaciji preko 1100 ruža strastvenog kolekcionara Alberta Hofmana uoči osnovanja. Početkom XX veka dodato je još nekoliko bašti ruža uz konzervatorij, mirisni vrt i informacioni centar o ružama.

10. Valbi Park u Kopenhagenu (Valby Park), Danska

U velikom Valbi parku u glavnom gradu Danske, nalazi se bašta sa ružama koja broji 12000 sadnica. Ruže su organizovane kružno po bojama. U istom parku koji važi za najveći u Kopenhagenu, ima i bašta dalija, začinska bašta kao i Orijentalna bašta Hansa Kristijana Andersena.

11. Sakura Ružičnjak (Japan)

Ružičnjak novijeg datuma, napravljen s početka ovog veka, smeštan je u blizini Tokija (30 min od aerodroma Narita). U ružičnjaku se uzgaja preko 1000 starih i istorijskih vrsta ruža, od kojih je oko 200 retkih i azijskih vrsta koje je donirao poznati uzgajivač ruža Seizo Suzuki zvani Gospodin Ruža. Ružičnjak je osnovao Kulturni institut za ruže koji se bavi proučavanjem, sakupljanjem i uzgojem starih vrsta ruža.

http://kusabueroses.jp

12.Elizabeth Park Rose Garden (SAD)

Najstariji ružičnjak u Sjedinjenim američkim državama nalazi se u Hartfordu u Konektikatu. Vrt je ispunjen pergolama i lukovima isprepletenih ružama uz leje raznobojnih vrsta. U ovom vrtu cveta 15000 sadnica ruža u 800 vrsta modernih i nešto manje istorijskih ruža. Ovde se testiraju nove hibridne vrste pre izlaska na tržište. Zemlja na kojoj je podignut ružičnjak je dobijena zaostavštinom da se na njoj park napravi.

13. Rosedal de Palermo, Buenos Aires (Argentina)

Ružičnjak El Rosedal de Palermo ili Paseo del Rosedal deo je velikog parka u delu grada znanom kao Palermo u Buenos Airesu. Ružičnjak je posađen 1914. godine, broji oko 18000 ruža. Park je jedna od omiljenih zelenih oaza u gradu.

Ružičnjaci u Srbiji

Ružičnjak u Vrčinu

Veliki ljubitelj i poznavalac ruža, gospodin Radoslav Petrović je u Vrčinu, blizu Beograda, napravio divan ružičnjak i rasadnik Petrovic Roses. Ovaj ružičnjak je jedinstven po čuvanju i uzgoju starih (istorijskih) vrsta ruža koje je vlasnik i uzgajivač skupljao godinama. U ružičnjaku ima 2600 vrsta ruža od kojih veliki deo čine ruže iz XIX veka. U bogatoj ponudi su istorijske vrste ruža (Alba, Gallica, Damask, Burbon, Čajevke, Hibridne Musk ruže, kineske ruže, Polijante, Sentifolija…), engleske David Ostin ruže, srpske ruže, Warner ruže… Sjajan izbor prekrasnih i mirišljavih ruža za svačiji ukus.

http://www.petrovicroses.rs/

Farma ruža Pheno Geno Roses

Pheno Geno Roses je kompanija koja ima polja ruža u blizini Novog Sada. Kompanija se bavi uzgojem ruža i istraživačko-oplemenjivačkim radom na ružama, a proizišla je iz jednog malog holandskog rasadnika sa tradicijom od pola veka. Udruženim snagama sa novosadskom Lejom NS, bave se i prodajom sadnica ruža. U svojoj raznovrsnoj kolekciji imaju u ponudi i jestive ruže od kojih možete praviti razne poslastice od latica i plodova kao što su čaj, slatkiše, sosove kao i džem i mermelade.

https://phenogenoroses.com/

Festival “Lipolist” kraj Šapca

Festival posvećen ružama ,,Ruže Lipolista” održava se svake godine u selu Lipolist u blizini Šapca u junu mesecu. Ovaj cvetni festival se organizuje skoro trideset godina i okuplja ljubitelje ruža, uzgajivače, umetnike, pesnike…Manifestacija je turističkog i privrednog karaktera sa ciljem afirmisanja proizvodnje ruža. U selu Lipolist se dvadesetak porodica bavi uzgojem ruža od kojih je najveći rasadnik Topalović.

https://sabacturizam.org/?p=2107

ružinjaci
Photo by Daphne by Frenchie on Unsplash

Ovo je za sada samo malecki izbor od velikog broja ružičnjaka širom sveta. Ako vas put nanese u vreme cvetanja ruža u blizini ovih destinacija, a ljubitelj ste, posetite ih i uživajte svim čulima u tom ružičastom zadovoljstvu.

Za kraj, ostavljam da poslušate pesmu Rose Garden koju je pre skoro pedeset godina prvi put izvela kantri pevačica Lin Anderson pod punim nazivom ” (I Never Promised You A) Rose Garden”.

“I beg your pardon, I never promise you a rose garden

Along with the sunshine, there’s gotta be a little rain

some time…”

Evo pesme  https://www.youtube.com/watch?v=2-eclUz-RYI

Obećanje je u svakoj latici i svakom mirisu koji omami naša čula. Uživajte i nek vam ruže cvetaju!

O istoriji ruža u antici možete pročitati u ovom tekstu https://floradela.com/ruza-anticka-istorija-cveta-nad-cvetovima/

Hvala na čitanju, dragi moji!

Ružičasti pozdrav od mene:)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!