cvetne-preporuke-za-novembar
Cvetna inspiracija,  Filmovi,  Književnost

Cvetne preporuke za novembar

Novembar je mesec koji označava kraj baštovanske cvetne sezone i u kojem cveće i baštu pripremamo za zimu. Još uvek je lepo vreme koje treba iskoristiti za sadnju cveća, voćki i drveća pre nego što nastupe mrazevi. Pripremila sam tri cvetne preporuke za dodatno uživanje u novembru u hladnijim danima.

Knjiga- Izgubljeni cvetovi Alis Hart, Holi Ringland

Holi Ringland napisala je divnu knjigu pod nazivom ,,Izgubljeni cvetovi Alis Hart” koja je objavljena marta ove godine. Knjiga se odmah dopala, kako svetskim izdavačima, tako i čitateljima. Odatle i ovo brzo pojavljivanje izdanja na srpskom jeziku (hvala Vulkan izdavaštvu i prevodiocu). Autorka je poreklom iz Australije, danas živi u Engleskoj.

izgubljeni-cvetovi-alis-hart

Radnja knjige ,,Izgubljeni cvetovi Alis Hart” prati Alis, prvo kao devojčicu koja je doživela zlostavljanje u porodici i traumu, potom njenom odrastanju sa bakom na cvetnoj farmi i najzad, Alis kao mladu ženu u potrazi za sobom i svojim životnim putem. Holi je ispričala priču o pričama koje mi stvaramo i uticaju priča koje smo nasledili. Sve se prepliće sa pričama o domaćem cveću Australije, koje pomaže Alis i drugim ženskim likovima da se izraze i idu napred. Po jedan primerak australijskog cveća vodi i obeležava svako poglavlje u Alisinom životu i knjizi. Baveći se istraživanjem trauma kod dece i selektivnom gubitku govora, autorka, kojoj je ovo prvi roman, naišla je na cvetni jezik ili jezik cveća (floriografija) koji je bio naročito popularan kod Engleza u viktorijanskom periodu. Sva ta saznanja uz upoznavanje domaćeg cveća Australije i njegovog značenja kod starog stanovništa ukoponovala je u ovu knjigu.

Pomenuću samo neko od cveća sa njihovim značenjem koje se pominje u knjizi, Žuti zvončići su za dobrodošlicu neznancu, vanila ljiljan simboliše ambasadora ljubavi, rečni ljiljan je za skrivenu ljubav dok pustinjski grašak poručuje budi hrabra.

Cveće i porodične priče o njemu okružuju i prate Alis od roditeljskog doma na obali mora preko cvetne farme njene bake do pustinje i nazad. Komunikacija jezikom cveća. Priče iz prošlosti koje nas prate i suočavanju sa njima. Razbijanju starih šablona i pronalaženja snage u sebi i svog puta kroz život. Javlja se i zanimljiva ideja o ,,pejzažu kao sudbini”, kako i koliko pejzaž određuje našu sudbinu kao i potrebi da se vežemo, pustimo korene negde…

Za svaku preporuku za sve knjigoljupce, a posebno ljubitelje cveća. Divna i topla knjiga koja ostavlja utisak. Cveće i da ne spominjem.

*Veliki uticaj na nju i pisanje delova ove knjige imala je knjiga doktorke Klarise Pinkola Este Žene koje trče sa vukovima” (Mitovi i priče o arhetipu divlje žene).

Izložba- “Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures”

Upravo je otvorena fenomenalna izložba. Opet u Beču! Nema veze sa cvećem. Dve reči, Ves Andreson u muzeju. Već na sam naslov članka sam se oduševila, nešto u stilu Ves Anderson “Goes Wild in a Museum”. Uprava Kunsthistorisches muzeja u Beču došla je na sjajnu ideju i dala Vesu Andresonu (Wes Anderson), mom omiljenom filmskom magu i njegovoj partnerki, piscu i ilustratorki, Juman Maluf (Juman Malouf), ulogu kustosa i slobodu da pripreme izložbu po svom ukusu od eksponata iz muzeja. Oh, my my! Meni ovo deluje kao san snova, tj. kombinacija iz sna. Ima li ljubitelja Andersona ovde? Da organizujemo jedan izlet u Beč?

Ves Andreson i Juman Maluf su odabrali sve što je njima zanimljivo i napravili izložbu u vidu Kabineta retkosti. Objekti su starine u rasponu od 5000 godina ljudske istorije. Iz kolekcija koje su carevi dinastije Habzburg brižljivo skupljali od srednjeg veka. U osam prostorija su rasporedili te eksponate, onako kako se njima dopada bez ustaljenih muzejskih pravila izlaganja. U jednoj sobi su samo zelene stvari (rimska vaza iz III veka, dragi kamen, haljina iz XX veka sa snimanja čuvenog filma), sledeća prostorija puna je istorijskih portreta dece postavljenih na zidovima od poda do plafona, u trećoj životinje od rimskih skulptura, feniks i mumija rovca iz Egipta iz III veka pre n.e, po kome se zove izložba. Izložba se može videti skoro do kraja aprila 2019. godine.

Čim je ovakav tandem umešan, onda je to sigurno uzbudljiv prikaz muzejskih tajni i istorije uz malo ekstravagancije u duhu Andersonovog stvaralaštva. Saradnja i ideja za svaku pohvalu i nadam se da će ih biti još. Deo ove izložbe će biti kasnije izložen u Milanu , bar tako planiraju. Tako da, eto prilika za zanimljivu i neobičajenu muzejsku turu!

Link za izložbu :   https://www.khm.at/en/visit/exhibitions/wesandersonandjumanmalouf2018/ 

Baštovanska emisija Around the World in 80 Gardens

Krajem oktobra završila se ovogodišnja sezona najgledanije britanske baštovanske emisije The Gardeners World, u aprilu sledeće godine počinje nova.  Ako volite Monti Dona, imam drugu cvetnu preporuku za gledanje. Baštovanski serijal u 10 epizoda pod nazivom Oko sveta u 80 bašti. Poznati baštovan i voditelj, Monti Don, vodi vas kroz najlepše bašte sveta. U svakoj epizodi Monti je posetio slavne bašte jednog po jednog dela sveta. Predstavljene su bašte Kube i Meksika, Južne Amerike, Sjedinjenih Država, Mediterana, Severne Evrope, Južne Afrike, Kine i Japana, jugoistočne Azije, Indije i Australije sa Novim Zelandom. Neverovatno putovanje kroz dizajn i istoriju najraznovrsnijih bašti celog sveta. Serijal su snimali godinu i po dana, a naziv dali po Žil Vernovom delu ,,Oko sveta za 80 dana”. Uživajte u gledanju, prikupljanju ideja za uređenje bašti i zabeležite negde bašte koje biste posetili.

Link za gledanje https://www.youtube.com/watch?v=VUpuRntovIw

Nadam se da vam se dopadaju cvetne preporuke za ovaj mesec. Pišite utiske. Možete pogledati, ukoliko niste, predloge za oktobar https://floradela.com/tri-cvetne-preporuke-za-oktobar/

Šaljem cvetni pozdrav!

2 Comments

  • Goga

    Naravno da mi se dopadaju preporuke. Retko gde danas moze i da se naidje na nesto kvalitetno i zanimljivo. A nije samo sto delimo ista interesivanja prema cvecu, knjizevnosti i istoriji. Sve o cemu govoris su univerzalne teme lepote, etike, i kulture zivljenja koje bi svako trebalo da neguje. Radujem se svakoj novoj objavi. 💜

    • floradela

      Hvala na divnom komentaru, Gogo.Baš mi je drago da čujem sve ovo!Ja se radujem i sa velikom ljubavlju pišem i smišljam šta bih podelila od tema, a da bude i praktičnih i ovih edukativno-zabavnih, da to tako kategorišem.Uskoro stižu tvoji Englezi:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!