cvetni-muzeji
Cvetna inspiracija,  Cvetna istorija,  Putovanja

Cvetni muzeji

Oduševim se kad otkrijem muzej posvećen cveću. Cvetni muzeji, zamislite tu poslasticu! Za sve ljubitelje muzeja i cveća postoje mesta koja namenski slave cveće ili samo određeni cvet kroz prošlost, u kulturi i umetnosti kao i odnosu sa ljudima. Savršen spoj. Sastavila sam listu baštovanskih i cvetnih muzeja širom sveta uz par umetničkih muzeja koji imaju prekrasne bašte, a koji su se sasvim prirodno uklopili u ovu grupu.

Pribeležite svoje favorite na listu cvetnih destinacija kada budete negde u blizini. Listu otvaram omiljenim Garden Museum u Londonu.

Garden Museum u Londonu

Muzej koji slavi hortikulturalnu tradiciju Velike Britanije i britanske bašte, Garden Museum, smešten je u nekadašnoj staroj crkvi St.Mary Lambeth istoimenog okruga u Londonu. Muzej je nedavno renoviran i ponovo otvoren za javnost 2017. godine. U ovom muzeju posvećenom britanskom baštovanstvu, uz stalnu postavku sastavljenu od dokumenta, fotografija, knjiga i baštovanskih alatki, može se učestvovati i uživati u raznim aktivnostima koje se tu stalno organizuju.

Muzej je veoma aktivan kao organizator i domaćin raznim kulturnim dešavanja za ljubitelje biljaka. Uz izložbe, predavanja, radionice, razmene biljaka i promovisanje cveća uzgojenog u Velikoj Britaniji, muzej je osnivač i Književnog festivala za baštovane. Za ljubitelje biljaka i čitanja na teme baštovanstva iz različitih uglova, muzej je pokrenuo festival pod nazivom Garden Literary festival koje se održava jednom godišnje na nekom od velelepnih engleskih imanja sa raskošnih vrtom u trajanju od nekoliko dana. San snova. Pratim uvek predavače i virim po IG ko je bio i šta su sve zanimljivo čuli tamo.

Jedna od najzanimljivijih stvari u vezi sa muzejem, jeste da je u dvorištu crkve u kojoj je muzej, sahranjem čuveni baštovanski stručnjak Engleske s kraja XVI i početka XVII veka, Džon Tradeskant (oko 1570 – 1638). Znajući ovaj podatak, supružnici Rozmari i Džon Nikolson kupili su ovaj posed kada je crkva desakralizovana kako bi ga sačuvali. Rešili su da osnuju muzej u njemu što su učili već 1977. godine.

Bilo bi sjajno posetiti ga u vreme nekih od zanimljivih dešavanja koja se organizuju ili u vreme Čelsi cvetne izložbe (Chelsea Flower Show krajem maja) ili Britanske cvetne nedelje (British Flower Week sredinom juna).

https://gardenmuseum.org.uk/

Tulip Museum u Amsterdamu (Amsterdam Tulip Museum)

Naravno da se muzej posvećen lalama nalazi u Amsterdamu u Holandiji kao najvećem uzgajivaču ovog cveta. U ovom malog i šarmantnom muzeju uz jednog od amsterdamskih kanala, prikazana je priča o lali kroz vreme. Kroz šest tematskih postavki, biće vam predstavljena priča o poreklu lala, uzgoju u Osmanskom carstvu, dolasku lale u Evropu od sredine XVI veka, počecima i razvoju uzgoju lala u Holandiji, lalomaniji u XVII veku, kao i uzgoj i trgovina nekad i danas. Standardna ulaznica je 5 eura.

U Holandiji postoji još jedan muzej o ovom lukovičastom cveću u gradu Lise, blizu čuvene bašte Keukenhof i polja lala, koji se zove Muzej crne lale.

Rose Museum u Pekingu

U Pekingu je 2016. godine otvoren muzej posvećen ružama. Zgrada muzeja je izgrađena u savremenom stilu, pretežno od nerđajućeg čelika sa usečenim oblicima ruža po fasadi koja obavija zgradu. Inspiracija za fasadu grupi arhitekata pod nazivom NEXT bila je kineska svila oslikana ružama. Muzej je otvoren taman pred svetsku konvenciju posvećenu ružama koja se 2016. godine održala u Pekingu. Cilj muzeja je da predstavi dugu prošlost koju ruže imaju u Kini još od XI veka pre nove ere uz kulturu uzgajanja svuda u svetu.

Oko muzeja je posađen ružičnjak sa 2000 vrsta ruža. U zgradi muzeja nalazi se osam odvojenih celina sa temama kao što su ruže u prošlosti, umetnosti, kulturi, nauci i svetu. Sve je propraćeno najmodernijom tehnologijom u vidu interaktivnih sadržaja aktivirajući sva čula posetiocima.

http://english.visitbeijing.com.cn/a1/a-XDI25K068F3CD459EE1D3D

Steinfurth Rose Museum

Muzej takođe posvećen ružama, u malom gradu Štajnfurtu,u Bad Nojhajmu, bavi se kulturnom i umetničkom istorijom ovog cveta. Ovaj muzej važi za najstariji posvećen kraljici cveća. Stanovnici ovog nemačkog gradića kao i okolina najviše se bave uzgojem ruža i poznati su po tome u celoj zemlji već 150 godina. U ovoj regiji se na svake dve godine (parni brojevi) održava festival ruža u julu sa brojnim pratećim aktivnostima od edukacija i parade preko prodajne izložbe i baštenskih obilazaka u okolini.

Muzej agrikulture u Kairu

Egipatski muzej poljoprivrede u Kairu smatra se jednim od najzanimljivijih u svetu po pitanju cveća. Ovaj pomalo zaboravljen muzej pun čudesa, od velikog je značaja za proučavanje egipatske istorije sa više aspekata zahvaljujući raznovrsnim kolekcijama koje pokrivaju više više grana proučavanja od istorije poljoprivrede, ishrane, svakodnevnog života, prirodnjačke istorije i flore do ekonomije i ruralnih prilika Starih Egipćana. Otvoren je kao mesto gde bi se prikazala prirodnjačka istorija kao i razvoj poljoprivrede od vremena faraona do danas.

U Muzeju se čuvaju bogate kolekcije sa velikim brojem cvetnih vrsta. Uz izložbene hale tu su nekada bile i botaničke bašte i staklenici kojima danas nedostaje renoviranje. Muzej je smešten u nekadašnoj palati princeze Fatime, ćerke Kediva Ismaila paše ( osmanski upravnik, tj. vicekralj Egipta), po odluci kralja Fuada i nakon višegodišnjih priprema otvorena kao muzej 1938. godine. Za organizovanje i otvaranje muzeja, Egipćani su u pomoć zvali mađarske eksperte pošto je pre toga u Budimpešti otvoren prvi muzej poljoprivrede u svetu. Takođe, prvi direktor muzeja je bio Mađar.

Zgradu muzeja okružuje park sa baštama punih retkog i egzotičnog cveća. Ovaj muzej se nalazi u predgrađu Kaira koji se zove Doki.

Muzej je, koliko sam videla za sada, u pomalo zapuštenom stanju, a sigurno ima toliko toga da pokaže.

Museum of Flower Culture u Bangkoku

U Bangkoku je 2012. svetski poznati Tai cvetni umetnik Sakul Intakul otvorio muzej posvećen cvetoj kulturi kao i kulturi i umetnosti Taia. Stalna izložbena postavka prikazuje cvetne kulture Dalekog Istoka, iz Indije, Kine, Japana, Indonezije i sa Balija. Muzej je smešten u zgradi staroj sto godina iz vremena kralja Rame VI sa baštom okolo uređenom u Tai stilu.

Osnivač, Sakul Intakul, od inženjera postao je cvetni dizajner i autor. Svojim umećem cvetnog aranžiranja stekao je međunarodnu reputaciju za projekte u raznim svetskim centrima. Kraljevska porodica Tajlanda ga često angažuje za pripremu važnih svečanosti.

Rose Museum u Kazanlaku

Bugarska je čuvena po svojim ružama i jedan od glavnih svetskih proizvođača ružinog ulja. U prestonici pokrajine gde se uzgajaju ruže, Kazanlaku, nalazi se muzej posvećen ovom cvetu. Počeci muzeja i prve postavke datiraju još s kraja 60tih godina XX veka, zvanično je otvoren 1984. i  nedavno je dobio posebnu novu zgradu. U Kazanlaku se održava i Festival ruža koji počinje sredinom maja. Ruža koja se uzgaja u Bugarskoj za dobijanje ulja je ruža damascena.

Ako ste u prolazu do mora ili na skijanju, još bolje u sezoni cvetanja, potražite na mapi Kazanlak.

Muzeji sa prelepim baštama

Moneova bašta u Živerniju

Bašta francuskog slikara Kloda Monea u mestu Živerni na severu Francuske važi za jednu od najlepših u svetu. Mone je bio veliki ljubitelj cveća i baštovanstva, strastveno je stvarao godinama i negovao svoj vrt u Živerniju. Na svojim slikama ovekovečio je sad već čuvene lokvanje u jezeru iz bašte kao i japanski most uz druge cvetne momente. Bašta u Živerniju prava je slika bašte kao inspiracije i mesta stvaranja umetnika. Obavezno mesto za ljubitelje cveća, na oko sat vremena udaljeno od Pariza.

O bašti Kloda Monea pisaću poseban tekst.

The Isabelle Stewart Gardner Museum u Bostonu

Izabela Stjuart Gardner (1840- 1924), velika kolekcionarka umetničkih dela iz Bostona svoju je palatu zaveštala kao muzej za ljubitelje umetnosti. Palata je izgrađena u stilu venecijanskih renesansnih palata sa predivnim unutrašnjim dvorištem. Dama je bila strastveni ljubitelj umetnosti, priređivala je često koncerte za svoje prijatelje među vodećim intelektualcima i umetnicima tog vremena. U kolekciji se nalaze dela Rafeala, Rembranta, Vermera, Manea, Sargenta od kojih su neka marta 1990. ukradena i čitav slučaj se vodi i dalje kao najveća krađa umetnina u američkoj istoriji.

Unutrašnje dvorište muzeja veoma privlači pažnju posetioca svojim cvetnim postavkama. Prema želji osnivačice, posvećuje mu se posebna pažnja u vidu sadnje svežeg cveća koje se kompletno menja nekoliko puta (9 postavki) u toku godine kako bi uvek bilo u cvetu kao i zbog uslova u samom prostoru. Muzej poseduje i svoje staklenike za uzgoj potrebnog cveća za dekor ne samo u dvorištu na zemlji već i za cveće koje visi sa terasa okrenutih ka dvorištu kao i za ukrašavanje unutrašnjosti u vazama. Izazov sa kojim se susreće glavni baštovan su uslovi u kojima se čuvaju umetnička dela, a koja ne odgovaraju cveću zbog različitih zahteva pretežno u pogledu temperature, vlažnosti vazduha i  direktne sunčeve svetlosti.

Omiljeno cveće Izabel Stjuart Gardner bile su hrizanteme koje se često mogu videti u dvorištu, ali samo u kratkom periodu koliko traje cvet.

Van Gogov muzej u Amsterdamu

U Van Gogogovom muzeju u Amsterdamu možete videti 200 slika ovog umetnika postimpresionizma koji važi danas za jednog od najvećih majstora slikarstva. Uz slike tu su i njegovi brojni crteži i još više pisama koje je umetnik pisao i razmenjivao tokom života. Njegovo najpopularnije delo, Suncokreti iz 1889. godine, inspirisalo je upravu muzeja da osmisli prilaz zgradi kao cvetni omaž Van Gogu i suncokretima. Prilaz je sačinjen od suncokreta u formi lavirinta do ulaza u muzej i postavljen 2015. godine. Ovaj suncokretasti lavirint čini 125000 sadnica ove biljke.

Kad sam kod Holandije, pisala sam već o jednom posebnom mestu, muzeju na otvorenom koje čuva stare sorte lukovičastog cveća, zove se Hortus Bulborum. Ako vas interesuje, možete pročitati ovde Hortus Bulborum. Mesto koje čuva cvetno nasleđe Holandije

Šaljite razglednice

Nadam se da sam vas zainteresovala i dala fine predloge za neka od sledećih putovanja po Evropi i svetu. Naučnici kažu da posete muzejima blagotvorno utiču na zdravlje ljudi i produžavaju nam život, a tek u kombinaciji sa baštama i cvećem, dupla dobrobit. Izaberite po vašim željama posete muzejima, ne mora biti cvetni muzej, pa nakon toga izađete u baštu ili prošetate do nekog parka na cvetnu uživanciju.

Imam još predloga na ovu temu kao i posebno za bašte muzeja/kulturnih institucija, ali ostavljam za neki drugi tekst. Volela bih da čujem i vaše predloge, pišite dole u komentarima.

Hvala na čitanju, dragi ljubitelji cveća i muzeja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!