hortus bulborum
Cvetna istorija,  Putovanja

Hortus Bulborum. Mesto koje čuva cvetno nasleđe Holandije

Pronašla sam sjajno mesto u Holandiji! Oduševljenje traje od tad, kad god pomislim da tako mesto postoji. Pravo mesto sa blagom. Nije toliko poznato, veliko i posećeno kao čuveni holandski vrt Keukenhof koji tokom aprila poseti ogroman broj ljudi iz celog sveta. Ovo čarobno mesto zove se Hortus Bulborum. U pitanju je Bašta lukovica koja nalazi se na severu Holandije, u jednom omanjem mestu, Limenu. Limen se nalazi na 30tak minuta vožnje vozom od Amsterdama. Bašta je smeštena iza stare seoske crkvice iz XIII veka. Posebnost i čar ove bašte je što se u njoj čuvaju i uzgajaju istorijske lukovice koje cvetaju na proleće.

Cvetno nasleđe

Hortus Bulborum stvoren je kao mesto gde se čuva istorijsko nasleđe u vidu lukovica koje se sade na jesen i cvetaju sa proleća. Ovom jedinstvenom baštovanskom kolekcijom upravlja istoimena fondacija. Kolekciju čini oko 4000 istorijskih lukovica lala, zumbula i narcisa, kao i manjeg dela carskih kruna i krokusa. Bašta ima funkciju banke gena. Lukovice se sade tokom jeseni i izlažu sezonski kad cvetaju na proleće u bašti.

Ovo cvetno nasleđe sastoji se od starih, istorijskih lukovica i lukovica koje više nisu u komercijalnoj proizvodnji.  Tu se čuvaju vrste lala koje vode poreklo iz XVI veka, od onih prvih lala koje su iz Turske stigle i zavele Evropu. Poseduju legendarne lale kao što je “Duc van Tol Crvena i Žuta” iz 1595. kao i “Zomerschoon” iz 1620. godine uz lale koje su bile popularne tokom lalomanije u Holandiji. Od narcisa čuvaju sorte stare nekoliko vekova od kojih najstarije vode poreklo od rimskih vrsta narcisa. Tu je i carska kruna pod nazivom “Fritillaria persica” iz 1577. godine. Zamislite sad, putešestvije i avanture svih tih lala kroz protekle vekove, a tek narcisa iz slavnih i burnih rimskih vremena sve do danas! Jasno vam je moje oduševljenje.

blongier
Still life with flowers, Hans Bollongier, 1639, Rijksmuseum

Vizija o očuvanju istorijskih sorti

Baštu je osnovao Pietar Boshman, seoski profesor i direktor škole, 1924. godine. Kao pasionirani baštovan i ljubitelj lukovičastog cveća bio je zabrinut zbog budućnosti starih vrsta lala, narcisa i zumbula koje su sve brže izlazile iz mode, tj. proizvodnje pri pojavi novih vrsta svake godine i menjanja trendova. Kako bi sačuvao od zaborava stare vrste počeo je da prikuplja kolekciju. Sadio ih je u svojoj bašti i školskom dvorištu. Ubrzo se povezao sa još jednim strastvenim ljubiteljem zumbula koji je takođe sakupljao stare sorte ovog cveta. Zajedno su dali naziv svojoj kolekciji-Hortus Bulborum. Svake godine nabavljao je sve više lukovica i širio kolekciju. Lukovice se sade i dan-danas na istom onom mestu iza crkvice, gde se nalazila osnovna škola Pietar Boshmana. Neko vreme su privremeno bilo izmeštene na drugoj lokaciji, ali su ubrzo vraćene u proširenu matičnu baštu.

Danas je bašta pod upravom fondacije Hortus Bulborum koja je potpuno posvećena očuvanju starih istorijskih sorti lukovičastih prolećnih cvetnica. Cilj je da se sačuva, održi i arhivira ova istorijska kolekcija za nasleđe budućim naraštajima. Gotovo 90% ovih lukovica više nije u proizvodnji, ovde se čuvaju od nestanka. Svake godine, uzgajivači izbacuju nove varijetete koji su veći, otporniji, raznovrsnije ponude boja i njima zamenjuju stare vrste. Sve one vrste koje se više ne nalaze na tržištu, ovde su na sigurnom. Ovo je prva organizacija ove vrste, nastala sa ciljem za očuvanje istorijskog nasleđa u vidu cveća. Kako je Holandija najpoznatija po uzgoju lala i kako je to deo njene bogate istorije, očekivano je da su njeni hortikulturalisti i istoričari imali, tj. imaju višu svest o brizi i čuvanju starih i retkih sorti biljaka koje su od istorijske, kulturne i društvene važnosti.

hortus-bulbrum

Hortus Bulborum kao cvetajući muzej na otvorenom

U bašti danas na površini od 1,5 hektara radi jedan glavni baštovan i osam volontera. Na jesen, volonteri sade lukovice, a nakon precvetavanja, beru cvetove, a kad se listovi osuše, vade lukovice iz zemlje. Prvo ih očiste, potom osuše, a onda skladište tokom leta do nove jesenje sadnje.

Hortus Bulborum kao bašta-muzej može se posetiti svakog proleća u periodu od 6.aprila do 16.maja.  U to vreme bašta je u cvetu. Ako dođete početkom aprila dočekaće vas narcisi, potom zumbuli i od sredine meseca cvetaju lale sve do sredine maja kada cvetaju one kasne sorte. Na jednom mestu možete videti omiljene lukovičaste cvetnice tokom istorije (bar ove evropske). Cveće je zasađeno u dugim redovima, u svakom redu kvadrat iza kvadrata, po jedan za svaku sortu. Postoje posebne grupe lukovica iz XVII veka sa slika holandskih majstora,  Rembrantova grupa (dvobojne lale), kao i grupa lukovica Breeders koje su bile popularne u XVIII  i XIX veku, grupa kasnocvetajućih lala. Hortus Bulborum svake godine izbaci ograničenu ponudu pakovanja istorijskih lukovica za zainteresovane ljubitelje.

semper-augustus
Čuvena lala Semper augustus

Očarana sam značenjem i onim što ovo mesto predstavlja. Pravo mesto za sve nas ljubitelje lala i drugih lukovica. Kad budem putovala u Holandiju, a da to bude u proleće, obavezno ću otići da posetim Hortus Bulborum. I naravno, da kupim neku od legendarnih istorijskih lukovica koju ću brižljivo čuvati. A onda, do Keukenhofa po lukovice novih raskošnih lala! Sve već upisano na listu za posetiti. Može i biciklom do tamo iz Amsterdama ili okoline, videla sam mapu za bicikliste. Da li je posetio neko Keukenhof i/ili polja lala u Holandiji?

Jeste li posadili jesenje lukovice? Čim nastupe malo hladniji dani na jesen, početi sadnju lukovica u zemlju, ukoliko vam treba, čeka vas vodič o sadnji jesenjih lukovica u bašte i u saksije u mojim tekstovima https://floradela.com/vodic-za-sadnju-jesenjih-lukovica/ i https://floradela.com/sadnja-lukovica-u-saksije-po-slojevima/ .

*Naslovna fotografija je preuzeta sa https://plus.google.com/photos/114286332509072580754/albums/5878139329387994369 . 

* Fotografija br.3  je objavljena uz dopuštenje sa Fejsbuk stranice Hortus Bulborum-a https://www.facebook.com/hortusbulborum/

Hvala na čitanju!

Šaljem veliki cvetno-istorijski pozdrav!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!