digitalis
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Digitalis (Digitalis purpurea), neodoljivi ukras bašte

Digitalis (latinski Digitalis purpurea, engleski foxglove), poznat u prevodu i kao naprstak zbog oblika cvetova. Jedna od omiljenih i tradicionalnih cvetnica engleske seoske bašte. Cvet koji se iz šumaraka i sa seoskih prilaza uvukao u bašte i postao nezamenljiv ukras zbog lepote svoje gotovo arhitektonske forme u vis i purpurnih cvetova. Pripada porodici Plantaginaceae (bokvice) koja ima preko dvadeset vrsta digitalisa. Poreklom je iz Evrope, raste slobodno u prirodi u šumama, proplancima i livadama.

Opis digitalisa

Digitalis je dvogodišnja biljka koja se može ponašati i kao perena kratkog trajanja. Prve godine sejanja formira prizemnu lisnu rozetu, a druge godine izbacuje visoku uspravnu dršku sa cvetovima nalik zvončićima. Listovi su ovalnog oblika prekriveni sitnim dlačicama. Cvetovi su okrenuti ka jednoj strani i najčešće su ružičaste i purpurne boje uz novije vrste belih ili bež cvetova sa pegama sa unutrašnje strane. Od dole na gore se otvaraju cvetovi. Visina cvetne drške je od 1m do oko 1,5 m – 2m. Veoma privlači oprašivače kao što su pčele, bumbari i leptiri. Cveta od kraja proleća, početkom ili tokom leta u zavisnosti od vrste.

Jako otrovna biljka, svi njeni delovi. Sadrži otrovnu supstancu poznatu kao digitoksin (digoksin). Lekovita dejstva digitalisa su poznata još od XVIII veka. Koristi se u medicini za izradu lekova za srce. Strogo držati podalje od male dece i ljubimaca.

Sadnja i razmnožavanje

Digitalis uspeva najbolje u polusenci, a može i na suncu. Odgovaraju mu gotovo svi tipovi zemljišta. Voli vlažno tlo koje je dobro drenirano (tj.da se voda ne zadržava). Kad precveta, stvara se čaura sa sitnim semenom. Kad čaura postane smeđe boje i suva, otvara se i slobodno samorasejava. Seme se seje krajem proleća i početkom leta, može čim se sakupi  (u junu i julu). Najbolje sejati u saksijice ili posudice, kad malo narastu presaditi ih u baštu na stalno mesto krajem leta ili sačekati sledeće proleća pa presaditi.

digitalisa
Lisna rozeta digitalisa pred formiranje drške

Seme možete i sačuvati, pa u rano proleće posejati u saksije u zatvorenom prostoru koje ćete kasnije prebaciti u baštu.

Digitalis se može sejati i direktno u bašti u proleće čim prođe opasnost od jutarnjeg mraza. Veći broj biljaka se razvije iz semena posejanog u zatvorenom prostoru nego direktno napolju. Razmak između biljaka ostaviti oko 45 cm.

Biljka se može pretvoriti u višegodišnju, tj produžiti joj životni vek od par godina, ako se nakon što precveta odseče cvetna drška. U ovom slučaju, biljka se razmnožava deljenjem. Boja cveta sledeće godine može biti različita od one koju ste imali.

Nega

Digitalis nije zahtevan, vrlo otporna vrsta. Samo je potrebno da se zaliva ako je suvlja zemlja i posle precvetavanja, odseći cvetnu dršku ako nećete da ode u seme i samorasejava se.

digitalis purpurea

Popularne vrste digitalisa:

Digitalis purpurea l. (purpurnocrveni cvetovi, cveta leti),

Digitalis purpurea “Alba” (beli cvetovi),

Digitalis grandiflora (žute boje cveta),

Digitalis grandiflora “Carillon”(niža vrsta žutih cvetova),

Digitalis x mertonensis (hibridna vrsta sa dužim periodom cvetanja, roze cvetovi)

digitalis purpurea

Digitalis u bašti i kao rezan cvet

U bašti ih saditi, zbog visine, u pozadini nižih biljaka ili uz ivice. Lepo izgleda u grupi i u kombinaciji sa ružama, floksom, ukrasnim slezom, ukrasnim žbunjem i jednogodišnjim cvećem. Može se saditi i u saksijama. Postoje više i niže sorte. Ako mu odgovara stanište, uspešno se samorasejava.

digitalis
Digitalis Apricot Beauty u bledo roze-narandžastoj boji

digitalis foxglove

Saveti za držanje u vazi:

  • Pripremite kofu ili posudu sa vodom kad krenete da berete ako imate više cveća. Odmah po odsecanju cvetne drške stavite u vodu.
  • Skinite listove sa donjeg dela drške. Deo drške u vodi ne sme imati listove kako ne bi trulili i time zagadili vodu i ubrzali sušenje cveća u vazi
  • Svaku dršku zasecite još jednom ukoso da bi imala veću površinu za upijanje vode
  • Menjajte vodu u vazi svakodnevno

Digitalis je veoma lepa i atraktivna cvetnica, pravi ukras za baštu gde god da je stavite privlači poglede svojim dugim cvetnim drškama. Sama ili u kombinaciji sa drugim cvetnicama izgleda jako šarmantno. Obratite samo pažnju da niko ne dira biljku zbog otrovnosti.

Digitalis je poznat od ranije i u našim starim baštama. Deda mog supruga je imao digitalis u nekoliko boja. U engleskim baštama je odavno odomaćen, veoma je omiljen sada i na cvetnim izložbama i u uređenim vrtovima. Ja sam ga prvi put posadila pre nekoliko godina u ljubičastoj boji, ali niti se samorasejao, niti sam ja tada sačuvala seme. Merkala sam ga duže vreme i prošle godine sam opet nabavila malecke u rasadu, jedanaest digitalisa.

digitalis

Posadila sam ih letos prvo u baštu gde im je bilo previše toplo i sunčano, pa mi se pet osušilo. Nakon toga, presadila sam ih na mesto u polusenci i tu su baš lepo napredovali i sada su u cvetu. Imam digitalise u dve boje, purpurno-ljubičastoj i beloj sa pegicama. Prekrasni su i zaista raduju kad ih vidite. Za razliku od onog prvog koji sam imala, ovi ovogodišnji imaju baš krupne cvetove. Sigurno ću ostaviti par za seme i deo ću ubrati za vazu i da probam da ga pretvorim u perenu da cveta opet sledeće godine. Javljam ishod.

Dopadaju li se vama digitalisi? Ima li ih neko u bašti?

Za još letnjih cvetnica možete čitati u tekstvima o ehinacei https://floradela.com/ehinacea/, kleomi https://floradela.com/kleoma-za-ples-sa-vetrom-u-basti/ ili ljiljanima https://floradela.com/ljiljan-vodic-za-sadnju-i-negu/.

Hvala na čitanju.

Šaljem cvetni pozdrav!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!