digitalis
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Digitalis (Digitalis purpurea), neodoljivi ukras bašte

Digitalis (latinski Digitalis purpurea, engleski foxglove), poznat u prevodu i kao naprstak zbog oblika cvetova. Jedna od omiljenih i tradicionalnih cvetnica engleske seoske bašte. Cvet koji se iz šumaraka i sa seoskih prilaza uvukao u bašte i postao nezamenljiv ukras zbog lepote svoje gotovo arhitektonske forme u vis i purpurnih cvetova. Pripada porodici Plantaginaceae (bokvice) koja ima preko dvadeset vrsta digitalisa. Poreklom je iz Evrope, raste slobodno u prirodi u šumama, proplancima i livadama.

 

digitalis
Digitalisi iz baštice, jun 2021. Većini njih je treća godina.

Opis digitalisa

Digitalis je dvogodišnja biljka koja se može ponašati i kao perena kratkog trajanja. Prve godine sejanja formira prizemnu lisnu rozetu, a druge godine izbacuje visoku uspravnu dršku sa cvetovima nalik zvončićima. Listovi su ovalnog oblika prekriveni sitnim dlačicama. Cvetovi su okrenuti ka jednoj strani i najčešće su ružičaste i purpurne boje uz novije vrste belih ili bež cvetova sa pegama sa unutrašnje strane. Od dole na gore se otvaraju cvetovi. Visina cvetne drške je od 1m do oko 1,5 m – 2m. Veoma privlači oprašivače kao što su pčele, bumbari i leptiri. Cveta od kraja proleća, početkom ili tokom leta u zavisnosti od vrste ( uglavnom druga polovina maja i jun mesec).

Jako otrovna biljka, svi njeni delovi. Sadrži otrovnu supstancu poznatu kao digitoksin (digoksin). Lekovita dejstva digitalisa su poznata još od XVIII veka. Koristi se u medicini za izradu lekova za srce. Strogo držati podalje od male dece i ljubimaca.

Sadnja i razmnožavanje

Digitalis uspeva najbolje u polusenci, a može i na suncu. Odgovaraju mu gotovo svi tipovi zemljišta. Voli vlažno tlo koje je dobro drenirano (tj.da se voda ne zadržava). Kad precveta, stvara se čaura sa sitnim semenom. Kad čaura postane smeđe boje i suva, otvara se i slobodno samorasejava.  Seme se seje krajem proleća i početkom leta, može čim se sakupi  (u junu i julu). Najbolje sejati prvo u saksijice ili posudice jer su veće šanse za uspeh. Kad sejanci malo narastu presaditi ih u baštu na stalno mesto krajem leta, tokom jeseni ili sačekati sledeće proleća pa presaditi. Bolje je presaditi ih prve godine pre zime da se do proleća dobro ukorene.

digitalisa
Lisna rozeta digitalisa pred formiranje drške

Seme možete i sačuvati, pa u rano proleće posejati u saksije u zatvorenom prostoru koje ćete kasnije prebaciti u baštu.

Digitalis se može sejati i direktno u bašti u proleće čim prođe opasnost od jutarnjeg mraza. Veći broj biljaka se razvije iz semena posejanog u saksijama nego direktno napolju.  Seme je jako sitno i po čauri ga ima baš puno, po jednoj cvetu možete dobiti na stotine i hiljade semena, ali nema veliki postotak klijavosti ako ga ostavite da se samoraseje.

Imam dva glavna saveta po pitanju sejanja jer to je ključno kad je u pitanju digitalis. Prvo, kako je seme jako sitno izbegavajte da ga sejete pregusto, pospite ga slobodno po površini veće saksije ili više manjih samo gledajte da vam ne ispada puno semena odjednom već da su koliko god može ravnomerno raspoređeni. Kad budu nikli i malo ojačali razredite ih i prebacite u zasebne saksije.

Druga stvar je da ih redovno zalivate (svaki dan tokom leta dok su tako mali i dok je toplo ako zalivate prskalicom ili svaki drugi, procenite već sami kad vidite zemljište). Zalivajte ih na početku prskalicom, posle možete i od dole ako imate tacne. Sejanci su u početku spori i čini vam se da ne napreduju ta prva 2 meseca, ali ako izgurate to prvo vreme to će posle biti biljka i po sledeće godine :).

Kada ih budete presađivali napolje na direktno mesto razmak između dve biljke neka bude oko 4o cm.

Biljka se može pretvoriti u višegodišnju, tj produžiti joj životni vek od par godina, ako se nakon što precveta odseče cvetna drška. U ovom slučaju, biljka se može razmnožiti i deljenjem. Boja cveta sledeće godine može biti različita od one koju ste imali.

Imala sam slučaj 2020. da neki digitalisi u bašti i saksijama nisu cvetali te druge godine kada su trebali već ove treće godine 2021. kao i da su neki nastavili da cvetaju i posle druge godine, tj. ponašaju se kao trajnice, bar za sada.

Nega

Digitalis nije zahtevan, vrlo otporna vrsta. Samo je potrebno da se zaliva ako je suvlja zemlja i posle precvetavanja, odseći cvetnu dršku ako nećete da ode u seme i samorasejava se.

Popularne vrste digitalisa:

Digitalis purpurea l. (purpurnocrveni cvetovi, cveta leti),

Digitalis purpurea “Alba” (beli cvetovi),

Digitalis grandiflora (žute boje cveta),

Digitalis grandiflora “Carillon”(niža vrsta žutih cvetova),

Digitalis x mertonensis (hibridna vrsta sa dužim periodom cvetanja, roze cvetovi)

digitalis-uzgoj

digitalis purpurea

Digitalis u bašti i kao rezan cvet

U bašti ih saditi, zbog visine, u pozadini nižih biljaka ili uz ivice. Lepo izgleda u grupi i u kombinaciji sa ružama, floksom, ukrasnim slezom, ukrasnim žbunjem i jednogodišnjim cvećem. Može se saditi i u saksijama. Postoje više i niže sorte. Ako mu odgovara stanište, uspešno se samorasejava.

digitalis
Digitalis Apricot Beauty u bledo roze-narandžastoj boji

digitalis foxglove

Saveti za držanje u vazi:

  • Pripremite kofu ili posudu sa vodom kad krenete da berete ako imate više cveća. Odmah po odsecanju cvetne drške stavite u vodu.
  • Skinite listove sa donjeg dela drške. Deo drške u vodi ne sme imati listove kako ne bi trulili i time zagadili vodu i ubrzali sušenje cveća u vazi
  • Ako imate neku ranicu ili posekotinu na rukama ili osetljivu kožu, uzmite rukavice radi predostrožnosti.
  • Svaku dršku zasecite još jednom ukoso da bi imala veću površinu za upijanje vode
  • Menjajte vodu u vazi svakodnevno

Digitalis je veoma lepa i atraktivna cvetnica, pravi ukras za baštu gde god da je stavite privlači poglede svojim dugim cvetnim drškama. Sama ili u kombinaciji sa drugim cvetnicama izgleda jako šarmantno. Obratite samo pažnju da niko ne dira biljku zbog otrovnosti.

digitalis

Digitalis je poznat od ranije i u našim starim baštama. Deda mog supruga je imao digitalis u nekoliko boja. U engleskim baštama je odavno odomaćen, veoma je omiljen sada i na cvetnim izložbama i u uređenim vrtovima. Ja sam ga prvi put posadila pre nekoliko godina u ljubičastoj boji, ali niti se samorasejao, niti sam ja tada sačuvala seme. Merkala sam ga duže vreme i prošle godine sam opet nabavila malecke u rasadu, jedanaest digitalisa.

Update 2021.- Sad ga već sejem treću godinu od svog sačuvanog semena i imam i po bašti i dvorištu i saksijama. Svuda uspešno cveta.

 

 

Dopadaju li se vama digitalisi? Ima li ih neko u bašti?

Na mom Instagram nalogu @floradela_  imam sačuvane priče o digitalisu sa mini video tutorijalima o sejanju i razređivanju. Pišite ako treba pomoć!

Za još letnjih cvetnica možete čitati u tekstvima o ehinacei https://floradela.com/ehinacea/, kleomi https://floradela.com/kleoma-za-ples-sa-vetrom-u-basti/ ili ljiljanima https://floradela.com/ljiljan-vodic-za-sadnju-i-negu/.

Hvala na čitanju.

Šaljem cvetni pozdrav!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!