nigela- mackov-brk
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Nigela ili Mačkov brk da začini vrt

Šarmatan cvet zvaničnog latinskog naziva Nigella damascena, kod nas poznata kao Mačkov brk, negde i kao Devojka u zelenom, dok je kod engleskom znana i kao Love-in-a-mist. Nigela je cvetnica zanimljivog ,,vazdušastog” izgleda koja se lako uzgaja i brzo raste. Otporna i nezahtevna, jednom je posejate i imate godinama. Može se sejati direktno napolju na jesen ili početkom proleća. Uspešno se samorasejava.

nigela-mackov-brk

Opis

Nigela je jednogodišnja cvetnica iz familije Ranunculaceae. Poreklom je iz južne Evrope, severne Afrike i iz jugoistočne Azije. Naziv Nigella vodi od latinske reči niger zbog njenog crnog semena, dok damascena ukazuje na grad Damask kao lokaciju gde je rasla prirodno. Nigela je cvet poznat hiljadama godina na Bliskom Istoku i južnoj Evropi, dok je u zapadnoj Evropi zabeležen u baštama kao ukrasna biljka npr. u Engleskoj sredinom XVI veka. Noviji radovi na osnovu istraživanja pri ostacima rudnika u centralnim Alpima pokazuju da pronađeno karbonizovano semena nigele sa tog lokaliteta potiče iz perioda Bronzanog doba.

Uspravna žbunasta cvetnica visine 50 cm tankih lancetastih listova paperjastog izgleda sa cvetovima u plavoj boji (originalno) ili kod novih varijanti u raznim nijansama plave, beloj, ljubičastoj i roze boji. Kad se cvet osuši formira se veća čaura sa semenom crne boje.

Period cvetanja je kraj proleća i početak leta, u junu mesecu. U cvetu je oko 3 nedelje.

niela mačkov brk

Sadnja i razmnožavanje

Za nigelu odaberite sunčano mesto za uzgoj ili bar negde gde je pola dana na suncu.

Nigela se uzgaja iz semena. Možete je sejati direktno napolju na jesen (jesenja setva Jesenja setva cveća) i početkom proleća ( Sejanje cveća na otvorenom u proleće).

Za setvu, pripremite zemlju na mestu gde je želite uzgajati, prekopajte i očistitite od korova. Nema naročitih zahteva po pitanju tipa zemljišta, uspeva gotovo svuda, više joj odgovara siromašnije zemljište. Nakon toga, izravnajte sve i zalijte (ako je zemlja suva). Seme pospite ili u redovima ili kako već hoćete, nemojte samo pregusto. Možete i ne morate da prebacite preko semena tanak sloj usitnjene zemlje, lagano utapkate rukom i ponovo isprskajte sve prskalicom (ne sme jak mlaz da ne bi sprao seme sa strane ili utabao).

nigela
Seme i čaure nigele

Prskajte zemlju da održavate zemljište vlažnim za klijanje, ako nema kiše. Sejanci će klijati za oko dve-tri  nedelje. Ako budu gusto nikli, možete ih razrediti na razmak između sejanaca oko 15 cm. Za nju se uvek navodi da ne voli da se presađuje, tj. koren ne reaguje najbolje na pomeranja zbog čega je najbolje da je direktno sejete na stalno mesto. Ako ih i presađujete onda pažljivije oko korena. Evo ja moram da presađujem sad na proleće sve sejance koji su se samorasejali po stazi u cvetnoj baštici.

Sejanci samorasejane nigele.

Možete ih sejati u dva navrata kako biste imali nigelu u cvetu u različito vreme tokom leta. Npr. sejate na jesen za cvetanje početkom leta (jun mesec) i sejete deo na proleće za cvetanje tokom leta (jul). Drugi način je da je na proleće sejete u dva navrata sa vremenskim razmakom od 3-4 nedelje. Na ovaj način ćete joj produžiti cvetnu sezonu.

Idealno vreme za njenu setvu na proleće je mart i početak aprila, na jesen je to početak jeseni tokom septembra meseca.

Za sledeću sezonu skupite svoje seme ili samo protresite suve čaure sa semenom da se lakše samoraseje na mestima gde želite da vam raste nigela. Mada, jednom kad je posejete ona će se sama rasejavati na istom mestu i imaćete je i bez vašeg sejanja.

Ja vam savetujem da deo semena uvek pokupite (samo uzmite par čaura i sačuvajte ih) i ostavite seme za prolećnu setvu, tj. nemojte sve potrošiti na jesen ako želite i tad da sejete. Može se desiti da bude jaka zima sa veoma niskim temperaturama koje traju danima i koje mogu naštetiti jesenjim sejancima. Nigela jeste otporna i prezimljava kod nas, ali obično nije otporna na velike minuse preko -10C. Tim zimskim danima samo prebacite zaštitu od mraza u vidu specijalizovanih prostirki (cena je oko 200 din za one obične), kartona, kutije i sl. tokom noći i jutra. Ako baš i stradaju, onda ih posejte opet na proleće.

Suve čaure sa semenom.
U cvetnoj baštici ispred digitalisa.

Možete nigelu sejati i u saksijama uz neko drugo cveće.

Dobra je za rezan cvet za vaze i bukete. Nigela lepo izgleda sveža i u osušenom izdanju sa čaurama koje se takođe koriste za bukete.

Postoji i jestiva lekovita vrsta nigele koju ne treba nikako mešati sa ovom dekorativnom. Ova jestiva se zove Nigella sativa poznatija i kao ćurokot/čurukot ili crni kumin, nalik je crnom susamu. Koristi se u lekovite svrhe i kao začin još od pre antičkog vremena na Bliskom istoku.

Cvet koji preporučujem da dodate na listu za sejanje! Jedna od najlakših jednogodišnjih cvetnica za uzgoj koja prelepo izgleda.

Hvala na pažnji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!