filmske-cvetne-preporuke
Cvetna inspiracija,  Filmovi

Filmske cvetne preporuke (leto)

Za početak i u čast dugog cvetnog leta koje je pred nama, evo spiska filmova za sve nas ljubitelje cveća i bašti. Sad je sve u cvetu i priroda je puna energije, pa je najbolje da uživamo napolju u svim tim lepotama, ali za slučaj velikih vrućina ili za hladnije dane u toku godine pribeležite ove cvetne filmske preporuke.

Izabrala sam svoje omiljene filmove i podelila ih u kategorije baštovanski, najlepše bašte na filmu, dokumentarni ili cvetne inspiracije. Nešto ću ostaviti za neki sledeći filmski post uz nove filmske cvetne preporuke koji će se pojaviti. Gotovo svi su britanski, jer oni ipak imaju najlepše bašte i iz razloga što su skoro svi njihovi period drama istorijski filmovi, ekranizovani klasici, krimi serije i slični, puni scena bašti, velikih vrtova, kuća ukrašenih ružama penjačicama i visterijama, predivnog pejzaža tako da su uživanje za gledati.

tajni vrt

Čitala sam u jednom intervjuu spisateljice Filipe Gregori povodom snimanja serije po jednoj od njenih knjiga na temu engleske istorije, da čar filmova koji prikazuju prošlo vreme, kostimiranih filmova, na stranu priča, leži upravo u svom tom zelenilu, seoskom predelu i neindustrijalizovanom pejzažu za kojim žudimo danas. Setite se samo bilo kojeg filma po romanima XIX veka, ekranizivanih dela Džejn Ostin sa šetnjama junakinja i piknika u prirodi, Cranford od Elizabet Gaskel, serija Downton Abbey, da pomenem samo neke kao i serije istorijske tematike.  Naravno, ne samo britanske, već i druge evropske ili svetske kinematografije.

Pravi užitak za gledanje i inspiracija.

Da pređem odmah na spisak:

Filmovi o baštovanstvu i baštama

1. Secret Garden

Filmske cvetne preporuke

Omiljeni klasik dečije književnosti i isto tako prelep film iz 1993. godine. Priča Frensis Hodžson Barnet koju je objavila 1911. godine je predivno ekranizovana u ovoj verziji.

Kreiranje bašte i uopšte vizuelnog utiska koji je pratio priču bio je zadatak Stjuarta Krega, nagrađivanog dizajnera produkcije za filmove Gandi i Opasne veze. Za ovu ekranizaciju knjige Frensis Hodžson Barnet bila je zadužena kompanija Frensisa Forda Kopole, a režiser je bila Agnjecka Holand. Kako bi ispratili priču i njen duh na pravi način, znali su da moraju da se posvete pitanju tajnog vrta i biljkama kao najvažnijem elementu knjige. Velika sumorna kuća (snimana na 18 različitih lokacija uz Fontejn Abi za scene imanja i bašte) i okolni pejzaž prekriven vetrovitim vresištima bili su suprotnost probuđenoj bašti i životu koji buja u njoj.

Krejg se odlučio za izgradnju tajnog vrta. Kreirali su pravu baštu na prostoru dela studija. Morali su u roku od deset nedelja da snimaju baštu u zimskom, prolećnom i letnjem izdanju. Prvo su snimali letnje scene, a potom zimske. Za potrebe bašte, iz jednog rasadnika iz Herfordšajra su uzeli i posadili 17200 sadnica jednogodišnjeg cveća i trava. Birali su cveće koje je privlačno deci kao što su aster, delfinijum ili mačkov brk. Uz jednogodišnje cveće, posadili su još 1200 višegodišnjeg cveća i 4000 divljeg geranijuma, digitalisa i bršljana. Samo ruža, kao simbol zaboravljenog i zamršenog  Tajnog vrta, posadili su 500 živih, uz 1000 veštačkih. Producenti kažu da je veliki deo budžeta otišao upravo na stvaranje vrta uz problematične vremenske prilike za snimanje i razna odlaganja.

Stvorili su savršen tajni vrt, zaboravljen i divalj koji se budi uz novu životnu radost koje je došla sa decom i uzajamnog uticaja. Ljubičasta boja cvetova preovladava u prolećnim scenama kad bašta počinje da cveta sa prvim cvećem kao što su krokusi, zumbuli…

Priča počinje sa devojčicom Meri Lenks, koja nakon razornog zamljotresa postaje siroče i dolazi iz Indije u Englesku na imanje svog rođaka koji će joj biti staratelj. Uz bolešljivog rođaka, kojeg otkriva skivenog u sumoroj kući i drugara u vidu lokalnog dečaka, troje dece otkrivaju i zajedno obnavljaju tajni vrt koji je bio zatvoren čitavu deceniju…Magija prirode na delu. Priča o tome kako priroda blagotvorno i iseljujuće utiče na nas.

https://www.imdb.com/title/tt0108071/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

2. A Little Chaos

filmske cvetne preporuke

Film o stvaranju čuvenih vrtova Versaja za francuskog kralja Luja XIV. Zadatak koji je bio poveren Andre Le Notru, film prikazuje njegovu saradnju sa izmišljenim ženskim likom u ulozi pejzažne arhitektkinje koju tumači Kejt Vinslet. Uz nju u glavnim ulogama su Alan Rikman (on je i režirao) i Matijas Šoenaerc (glumi glavne muške likove u filmovima Suite Francaise i Far from Madding Crowd) .

https://www.imdb.com/title/tt2639254/

3. Greenfingers

Snimljen 2000. godine na osnovu istinite priče o zatvoreniku koji iznenada otkrivena baštovanski talenat i koji će zajedno sa još par zatvorskih greenfingers kolega učestovati na najvećoj britanskoj baštovanskoj manifestaciji, Čelsi cvetnoj izložbi u Londonu. Glume Klajv Oven i Helen Mirer. Sve je počelo tako što je glavni lik, osuđenik na osluženju kazne od 15 godina, dobio paket semena cveća koje je posejao u sred zime na mestu koje ne obećava. Seme je, uprkos svemu, niklo na proleće i bilo početak životne promene za Kolina Brigsa i njegove partnere.

Priča se stvarno odigrala, u pitanju su bili osuđenici jednog zatvora u Kotsvoldu koji su zaista godinu dana pre toga osvojili zlatnu medalju, ni manje ni više, na pomenutoj izložbi. Film se bavi temom prirode koja budi nadu i drugoj šansi u životu.

Pri stvaranju filma, američki režiser i scenarista Džoel Heršman i producent Trudi Stajler (žena pevača Stinga), imali su stručnu podršku poznate stručnjakinje za hortikulturu Rozmari Veri i Kraljevskog društva za hortikulturu. Rozmari Veri je čak svoju kuću i čuvenu baštu pozajmila da bude bašta Helen Mirer u filmu. Film je poznat u prevodu i kao Bašta za zatvorenike.

https://www.imdb.com/title/tt0203540/?ref_=fn_al_tt_1

Preporuka za još jedan inspirativan film snimljen po istinitoj priči u vezi sa učešćem na istoj izložbi je i Dare to be Wild o kojem sam pisala u ovom tekstu https://floradela.com/tri-cvetne-preporuke-za-oktobar/

Za ljubitelje krimi serija:

4. Rosemary and Thyme

Britanska krimi tv serija Rosemary and Thyme sa dva ženska baštovanska detektiva. Snimana od 2003. do 2006. u 22 epizode. Njih dve su na zadatku uvek u nekim prelepim baštama kopajući i istražujući naokolo tragove koji će ih odvesti do krivca i razrešenja raznih kriminalnih slučajeva. Rediteljeva supruga je strastvena baštovanka, pa je ova tv serija njoj na dar kao i svima nama baštovanima. Ako imate supruga režisera ili sličnog zanimanja, znate šta vam je činiti :).

https://www.imdb.com/title/tt0377253/

Filmovi sa prelepim baštama i vrtovima

5. Enchanted April

movies for garden lovers

Jedan od omiljenih filmova, kao i knjiga. Za sporo uživanje na suncu ili maštanje o istom dok je tmurno napolju. Obuzme vas blaženstvo dok gledate ili čitate. Ne dajte da vas zavara kiša i olujna noć s početka. Gledala sam ga nekoliko puta, snimljen je 1991. godine. Četiri ženska lika ostavljaju kišnu Englesku i odlaze u sunčanu Italiju, na Ligurijsku obalu i cvetni raj u zakupljeni zamak na mesec dana tokom aprila meseca 1920tih…

Sunce i čarobna priroda uz blizinu mora će uticati blagotvorno na junakinje i promeniti na bolje njih same kao i one oko njih. Glume Džoan Plourajt, Miranda Ričardson, Alfred Molina. Kuću koju su iznajmile gore u planinama sa pogledom na more (nalazi se u Portofinu) ima brojne staze okolo i bašte koje se prelivaju na dole u obilju cveća od visterije, judinog drveta, hortenzija i muškatli svuda u saksijama okolo vile. Cvetni raj i pravo uživanje za gledati.

https://www.imdb.com/title/tt0101811/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

6. Howards End

Filmske cvetne preporuke

Film je snimljen po knjizi E.M.Forstera iz 1910. o društvenim odnosima u Edvardijansko doba u Velikoj Britaniji. U pitanju je drama u kojoj se zaplet i odnosi glavnih likova vrte oko ljupkog seoskog imanja koje jedna bogata starija žena zaveštava svojoj mlađoj prijateljici što njena porodica odbija i skriva… Film je poetičan i pun krasnih scena prirode, seoskog pejzaža, cottage garden stila bašte i cveća koje cveta svuda naokolo na i oko imanja. Visterija i ruže penjačije oko kuće, šuma plavih zvončića i drugo divlje cveće… Ovo je verzija iz 1992. sa Vanesom Redgrejv, Helen Bonan-Karter, Emom Tompson i Entoni Hopkinson. Snimljena je nova adaptacija 2018.

https://www.imdb.com/title/tt0104454/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

7. Sve ekranizacije knjiga Džejn Ostin 

Prelepi vrtovi i još lepši pejzaž u filmovima prema knjigama kao što su Pride and Prejudice iz 2005 ili 1995, Emma sa Gvinet Paltrou iz 1996 (još jedna Ema iz iste godine sa Kejt Bekinsejl), Sense and Sensibility 1995. godine sa Emom Tompson, Hju Granton i Kejt Vinslet ili Northanger Abbey iz 2007. godine.

Pride and Prejudice iz 2005. https://www.imdb.com/title/tt0414387/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Sense/Sensibility https://www.imdb.com/title/tt0114388/?ref_=tt_rec_tt

8. Silk

Divan film i još bolje napisana knjiga Alesandra Barika. Knjiga je poseban doživljaj, Bariko čudesno piše (možete je naći u prevodu u izdavačkoj kući Paideia). Film je snimljen 2007. sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi. Ljubavna priča smeštena u devetnaestovekovnu Francusku i Japan uz početke proizvodnje svile u Evropi. Nema mnogo veze sa baštama, ali ima jedna posebna bašta u filmu sa ljiljanima. Divan, divan.

https://www.imdb.com/title/tt0494834/?ref_=fn_al_tt_2

 

9. Marija Antoaneta

Kad sam kod kostimiranih filmova sa prelepim vrtovima, tu je i ekranizacija priče o francuskoj kraljici Mariji Antoaneti Sofije Kopole iz 2006. godine. Film je najviše sniman u Versaju sa puno scena iz vrtova, obiljem cveća, kako napolju, tako i unutra u dekoru. Prostorije su ukrašene brojnim buketima i aranžmanima. Ima i divnih scena iz Malog Trijanona, kraljičine privatne palate. Filmska ekipa je dobila specijalnu dozvolu francuske vlade da snimaju u Versaju. Vizuelno sjajno urađen film u pastelnim tonovima koji prikazuje modernu verziju i ljudskiju stranu Marije Antoanete pred turbulentne godine francuske istorije.

Astilbe i kosmos u vrtu Malog Trijanona

https://www.imdb.com/title/tt0422720/

Za ljubitelje zelenog dekora:

10. An Ideal Husband

Film snimljen 1999. godine prema istoimenom delu Oskara Vajlda. Glavne uloge u ovoj drama/komediji, smeštene na kraju XIX veka o političkim i ljubavnim spletkama visokog londonskog društva,  tumače Rupert Everet, Mini Drajver, Kejt Blanšet i Džulijen Mur. Nema nikakavih bašti, ali je zato film prepun scena sa interijerima u kojima su na sve strane visoke palme, paprati i ostalo tropsko bilje uz brojne cvetne aranžmane po svih prostorijama. Pravi odraz viktorijanske pomame za zelenilom unutar svojih kuća u XIX veku. Pri kraju filma se vidi i deo raskošne zimske bašte kao deo kuće. I naravno, cveće na reverima i haljinama viktorijanske gospode. To je bilo vreme kad je i jezik cveća bio najpopularniji. Prava inspiracija za indoor jungle.

https://www.imdb.com/title/tt0122541/

Dokumentarni baštovanski filmovi

11. Five Seasons. The Gardens of Piet Oudolf

Film o Udolfovom pogledu na stvaranje bašti i dugodišnjem radu, sniman prateći njegovo kretanje po Evropi i u Americi upoznavajući nas sa baštama i parkovima na kojima je radio i onim koje su ga inspirisale.

https://www.imdb.com/title/tt8306634/?ref_=nv_sr_2?ref_=nv_sr_2

12.The Gardener

Film o dizajneru Frenku Kabotu i njegovom shvatanju baštovanstva na primeru rada na svojoj bašti u Kvebeku iz 2018. Ovaj dva nova dokumentarna filma nisam pogledala, oba su veoma hvaljena. The Gardener mi se trenutno skida, ide baš sporo za sada.

Dodatak: Još jedan predlog za film This Beautiful Fantastic imate u tekst ovde https://floradela.com/tri-cvetne-preporuke-za-oktobar/

Filmski festival za bašte

Nedavno, 2017.godine, osnovan je festival posvećen baštama na filmu pod nazivom The Garden-In-Movies Film Festival. Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera i deo manifestacije posvećene pejzažnoj arhitekturi koja se održava u Kataniji na Siciliji (Festival of Landscape Radicepura Garden Festival) u trajanju od tri dana na otvorenom, u parku, tokom leta. Teme ovogodišnjeg festivala je Produktivna bašta, inače se obrađuju teme prirode, pejzaža, dizajna bašti, ekologije uz ispitivanje i tumačenje shvatanja mesta koja bašte i priroda imaju danas na Mediteranu i u svetu uopšte.

Verujem da će vam se dopasti ove cvetne filmske preporuke i da ćete uživati. Ako ste već gledali neke sad ih možete pogledati novim ,,cvetnim očima” i obavezno pišite ako imate vaše favorite i preporuke.

 

Hvala na čitanju!

 

Veliki pozdrav šaljem:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!