radionice-uzgoj-cveca
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Radionice o uzgoju cveća (FloraDela Cvetna škola)

Sredinom prošle 2020. godine, usled svih onih korona neizvesnosti, pokrenula sam radionice o uzgoju cveća i svoju FloraDela Cvetnu školu kako sam je nazvala (za sada). Radionice sam odavno sanjala i pripremala za proleće te godine, ali zbog karantina se sve to pomerilo i prvu sam održala krajem juna taman u slavu početka leta.

Teme radionica su uzgoj cveća i osnove baštovanstva. Za sve ljubitelje cveće koji bi da nauče kako da sami uzgajaju svoje cveće.

Za koga je radionica?

Radionica je za vas ako ne znate odakle da počnete, gde šta da sadite, kako da izaberete pravo mesto za vašu biljku, kako da napravite pravi izbor cveća, kako da ih uzgajate na osnovu njihovih karakteristika, kada da iz semena uzgajate cveće, kako da ih negujete i održavate, kako sve možete da razmnožite svoje cveće, koliko da zalivate uz brojne praktične savete.

Nije potrebno nikakvo predznanje, samo ljubav prema cveću i dobra volja za učenjem.

Trajanje

Radionica se održava jedan dan (uvek vikendom) u vremenskom trajanju od 6h. Prvobitno sam odredila 4h trajanja, međutim odmah na prvoj smo ostali 6 i po sati tako da se potvrdilo da je 6h prava mera. Kad je zanimljivo i sjajno društvo, tj. cvetno društvo kakvo se okuplja na radionicama, tu kraja priči da nema :). Ja, kao predavač, beskrajno uživam da prenosim znanje i iskustvo. Kad sam kod ovog “predavač”, imam iskustvo profesora preko deset godina u državnom i privatnom obrazovnom sistemu, tako da mi je to prirodno stanje, samo sada u svojim edukativnim vodama i velikim planovima ahead.

Cvetni studio za radionice koji mi služi kao staklenik/baštovanska radionica. Imamo veliku garažu od koje sam preuzela polovinu,tj.prvo pregradila po polovini, raščistila sve jer je to služilo kao skladište svega i svačega, oslobodila prozore, sve okrečila i prefarbala od podova do plafona i to više puta i sredila ovako. Na Instagramu sam okačila before i after fotografije i postupak kako smo sređivali. Ovde sam još doterivala.

Struktura radionice

Radionica je podeljena na teorijski i praktičan deo. Teorijski deo je u vidu više tematskih predavanja sa pauzom između za ručak i osveženje.

Teme koje obrađujemo na predavanjima:

  1. Uloga prostora (kako odrediti šta i gde saditi, npr. imate prostor za sadnju i treba izabrati šta bi tu najbolje uspevalo ili imate cveće i gde ih posaditi da im odgovara)
  2. Vrste cveće (vrste, kada se sade, kada cvetaju)
  3. Sadnja cveća (uputstva i saveti)
  4. Nega cveća (uputstva i saveti)
  5. Načini razmnožavanja (na koje sve načine možete razmnožiti svoje cveće)

Nakon predavanja, prelazimo na praktičan deo sa vežbom sejanja gde zajedno sejemo cveće koje se tada seje u sezoni. Vežbe sejanja obavljamo prema prolećnom, letnjem ili jesenjem kalendaru setve cveća u zavisnosti kada se održava radionica.

Posude za sejanje kao i seme uz drugi propratni materijal kao što su olovke, fascikla, štampani materijal vam ja obezbeđujem. Kako tokom radionice dobijete puno informacija ,,odjednom” ja vam spremim odštampanu verziju da biste mogli opuštenije da pratite i zapisujete dodatno šta vas zanima tokom predavanja. Posle mini slatke pauze izlazimo napolje da vam pokažem šta imam u baštici i po saksijama- mini garden tour gde vam na licu mesta na primerima iz svoje baštice i po saksijama u dvorištu pokazujem ono o čemu smo pričali.

Jesenja radionica i cvetno društvo u akciji sejanja cveća nakon predavanja i pauze. Nekad pripremim posude za sejanje, a nekad ove saksije u zavisnosti kako je praktično za nošenje posle kući.

Radionica se održava u Zemunu u mom cvetnom studiju/radionici.

Grupe su male za oko 6 učesnika kako bismo što bolje radili, stigli da odgovorimo na sva pitanja i bili u opuštenijoj atmosferi.

Sve što posejate, nosite sa sobom uz poklon iznenađenje, kao i odštampane beleške i liste cveća.

Neka ova radionica bude početak vaše cvetne avanture, lepog i korisnog za nas i našu okolinu. Radionicu sam osmislila tako da na jednom mestu imamo objedinjena znanja o osnovama baštovanstva i uputstva za dalji samostalan rad.

Prva radionica za proslavu početka leta. Tu je bila i Sonja koja je ilustrovala cveće i razne baštovanske teme sa radionice.

Nove radionice počinju na proleće od aprila, javljam sve na vreme u newsletteru i na svom profilu na Instagramu. U planu je da uvedem uz ovu glavnu radionicu o osnovama i druge na uže teme kao što je radionica o uzgoju rezanog cveća (kako da uvek imate puno cveća za vazu ili za poklon), radionica za decu ili uzgoj cveća iz semena.

Ako vas zanima, slobodno mi pišite za više informacija ili me pratite preko FloraDele newsletter-a i na instagramu gde svakodnevno objavljujem. Radujem se mnogo novim radionicama i cvetnom druženju. Ako biste da krenete u cvetnu avanturu i naučite o uzgoju cveća, dobrodošli ste!

Utisci sa radionice

Ostavljam ovde nekoliko utisaka učesnica prvih radionica:

,, Domaćica radionice, naša profesorka, Cvet za sebe, rasadnica je znanja iz oblasti istorije i baštovanstva koje nam je na radionici sa ljubavlju prenosila.

Red teorije, red istorijskih činjenica, red anegdota, red prakse, red pauze uz domaće kolače, red ćaskanja, red obilaska bašte (miris ruzmarina, zrele smokve, ruže, svega ima u bašti), red odgovaranja na pitanja. Sve smo stigle u tih pet- šest sati, a mogle smo još toliko. Taman smo se uigrale i odomaćile. Bilo je teško otići sa tog mesta nazad u grad. Dobile smo priručnike da se vratimo kad god poželimo beleškama, dobile smo sve odgovore, dobile smo poklone i predivno iskustvo.

Divna radionica za one koji vole cveće, ljude, vole da uče, dele i raduju se! Topla preporuka!

Divna radionica, divna profesorka.” Olja S.

______________________

,,Kao neko, ko je imao tu čast da prisustvuje prvoj radionici, i više sam nego oduševljena. Sve je bilo u znaku cveća. Teme su se nizale jedna za drugom. Svašta nešto smo naučile, otkrile nove vrste cveća, a istorija je sve to upotpunila i učinila još zanimljivijim. Jako se radujem novim radionicama.”  Jovana R.

_________________________

,,Delorija je divna. Topla i komunikativna. Ima ogromno znanje i sposobnost da ga na zanimljiv i često duhovit način prenese. Radionica joj je čarobna , a bašta inspirativna. Jedva čekam novo druženje!”  Sandra M.

__________________________

 ,,Hvala za mejl i još jednom za divan dan. Odlična si bila, a radionica je bila zanimljiva i dinamična. Dosta sam naučila i nadam se da ću makar delić znati da primenim. Ali nekako s usadila u glavu ono čuveno strpljenje.” Jelena N.

___________________________

 ,,Draga FloraDela, bilo je pravo uživanje prisustvovati tvojoj odlično organizovanoj radionici. U svakom detalju se vidi tvoja velika ljubav prema cveću. Sa puno istorijskih zanimljivosti si upotpunila priču tako da je vreme proletelo. Baš sam uživala! Za svaku preporuku!” Biljana M.

P.S. Posebna zahvalnost damama koje su mi poklonile poverenje na prvim radionicama.

Radujem se novim druženjima.

Hvala na čitanju i svako dobro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!