cinije
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Cinije

Cinije (lat. Zinnia elegans) su jedne od najradosnijih cvetnica koje cvetaju celo leto i jesen sve do prvih mrazeva. Ako želite da imate šarenu baštu ( ili u saksijama na terasi) punu raznobojnog cveća nekoliko meseci bez prekida, cinije su sjajan izbor. Ako ne volite šareniš, možete ih birati i saditi samo u bojama koje se vama sviđaju.

U narodu su poznate pod nazivom ,,lepi čovek” ili ,,lepi dečko” i omiljene su u seoskim baštama. Baka mog supruga ih svake godinie gaji u svojoj baštici, čuva seme i dokupi novo još na proleće. Prošlog leta mi je drugarica slala fotografije baštice svoje bake na jugu Srbije koja je prepuna cinija, baš lepo izgledaju. Veoma su popularne i među cvetnim farmerima, u Americi naročito.

cinije
Cinije iz moje baštice pre tri godine (telefonom napravljena fotografija).

Opis

Cinija je jednogodišnja cvetnica iz familije Asteraceae koja je poreklom iz Meksika. Čim je iz  Meksika naravno da je tako vatrenih i šarenih boja i da voli sunce. Prema visini, cinije se dele na visoke cinije od oko 80cm do 120cm i niske patuljaste cinije visine oko 40 cm. Ima raznih oblika cvetova, jednostavnih ili  duplih latica, pompom ili kaktus.  Javljaju se u bojama žute, narandžaste, bele, roze, ljubičaste, crvene, bordo.

Period cvetanja je celo leto i jesen do prvog mraza. Što više berete, duže cvetaju.

Sadnja i nega

Cinije se seju iz semena tokom marta na zatvorenom i presađuju napolju od sredine aprila, kad prođe poslednji jutarnji mraz ( o sejanju imate tekstove Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak  i Sejanje cveća na otvorenom u proleće). Pre presađivanja sejanaca na otvorenom, morate ih iznositi preko dana napolje nekoliko dana (pet/šest dana) kako bi se privikli na spoljne temperature, tj. klimatizovali (eng. hardening off). Svaki dan povećavajte broj sati koliko ih držite napolju da bi ih onda ostavili par dana i tokom noći. Nakon perioda privikavanja na spoljne temperature možete ih posaditi u zemlju. Isto važi i kad sadite u saksije.

Možete cinije sejati i direktno na otvorenom, što je lakši način, čim prođe opasnost od poslednjeg jutarnjeg mraza. Pripazite samo na puževe. O puževima u bašti u ovom tekstu Puževi u bašti

cinije
Seme cinija

Pre sejanja (ili presađivanja) odaberite joj sunčanu poziciju i pripremite zemlju tako što ćete je prekopati, dodati malo sveže zemlje i seme razbacati od gore, ne prekrivati ili sa vrlo malo tankog sloja sitne zemlje pošto je semenu potrebna svetlost kako bi klijalo. Možete je sejati u redovima ili kako god već vi želite. Saditi ih na rastojanju od 35 cm ukoliko su u pitanju visoke sorte dok srednje sorte mogu na oko 25 cm. Nakon sejanja i posle presađivanja redovno zalivati.

Cvetaju od juna pa do početka novembra. Cvetove redovno uklanjati pošto tako cveta još više. Sredinom ili pri kraju cvetne sezone ostaviti par primeraka onih koje vam se sviđaju za seme za narednu godinu. Seme sakupljati tek pošto se potpuno osuše latice (o skupljanju i čuvanju semena cveća možete čitati u ovom tekstu Skupljanje semena i čuvanje ).

cinije

cinije
Bečke cinije sa kadificama u lejama.

Dodatan savet – Možete ih sejati i u više navrata ako želite da imate duži period za rezanje mladih sadnica. U ovom slučaju, sukcesivne sadnje, sejate ih na 2 do 3 nedelje ako su vam potrebne za rezano cveće (cvetni farmeri). Počinjete sa sadnjom od aprila pa do otprilike sredine jula kao krajnjeg datuma, kako bi imale vremena za cvetanje pre pojave prvog mraza. Ovo je način rada cvetnih farmera.

Obratiti pažnju na puževe koji vole da jedu cinije dok su mlade i tek niču. Redovno odlaziti u puž patrole i sklanjati ih iz bašte.

Da bi vam cinije bile razgranatije i sa više cvetova, ukinite im vrhove (pinciranje) kad budu na visini do oko 30 cm. Na ovaj način će i drške biti duže.

Berite ih redovno kako bi i dalje cvetale.

Da dodam da su mi cinije tokom leta i jeseni 2020. bile najkrasnije do sada. U svim mogućim roze nijansama uz poneku vanila i narandžastu kaktus daliju.

Cvetna sezona 2020.
Cinije (leto i jesen 2020).

Cinije vole pčele, leptiri i bubamare tako da su višestruko korisne u vrtu uz to što izgledaju lepo. Najbolje je zasaditi ih na više mesta po bašti ili više saksija. Ja ih gajim godinama, one su mi obavezne za leto i broj jedan od jednogodišnjih cvetnica uz kosmos.

Lake su za uzgoj, brzo rastu, obilno cvetaju i dobre su za oprašivače plus imaćete uvek cveća za vazu.

Sviđaju li vam se cinije?

 

Hvala na čitanju!

 

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!