ukrasni-cvetni-grmovi
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Ukrasni cvetni grmovi

Ukrasni cvetni grmovi, uz drveće, zbog svoje veličine, predstavljaju osnovu vaše bašte i daju mu strukturu zbog čega treba posvetiti posebnu pažnju njegovom odabiru i nezi. Dobro se informisati šta biste da sadite i na kom mestu, uzimajući u obzir veličinu ukrasnog žbuna kad naraste, koliko prostora mu ostaviti, koji položaj mu odgovara i kakvi uslovi, kakvu negu zahteva (sastav zemljišta, zalivanje, orezivanje…).

Pre kupovine, uvek dobro istražite i informišite se kako biste napravili najbolji izbor za svoju baštu.

Najbolje vreme za kupovinu i sadnju ukrasnog žbunja je jesen. Nakon sadnje u jesen, biljke imaju dovoljno vremena da se pred zimu i tokom zime uz obilnije padavine prime i ukorene do sledećeg proleća i leta. Drugi termin za sadnju je proleće,  sadite ih što ranije u sezoni pre nego što krene toplije vreme kako bi sadnice iskoristile period dok je tlo još vlažno od zime i prolećne padavine za razvoj korena pre početka letnjih vrućina.

U ponudi imate biljke u saksijama i biljke golog korena. Biljke golog korena prodaju se i sade od kasne jeseni do početka proleća.

Sadnja

Najbolje je da biljku zasadite što pre po kupovini. Ako ne možete odmah to učiniti, stavite ga na zaštićeno mesto i zalivajte da se koren ne osuši do sadnje. Koren ne izlažite suncu, niti ga ostavljajte da se suši na vazduhu.

  1. Za sadnju, iskopajte rupu koja je veća od korenja sadnice. Na ovaj način, koren biljke će imati dovoljno prostora da se razvija.
  2. Zemlju iz bašte pomešajte sa zemljom za sadnju da popravite sastav zemlje.
  3. Rupu za sadnju dobro zalijte vodom i kad upije onda dodajte sadnicu i popunite zemljom okolo. Koren ne sme da viri, sve lepo prekrite. Samo pazite da sadnice ne sadite preduboko. Pratite kakva je dubina u posudi (ako ste kupili sa saksijom sadnicu), gde je linija sadnje, pa tako i vi u bašti. U zemlji treba da bude samo koren, ne i deo stabla.
  4. Za zemlju možete pomešati i kompost ili zrelo stajsko đubrivo, sve dobro izmešajte. Ukoliko ste kupili sadnicu golog korenja, nju treba da u roku od 24h zasadite, po dobijanju sadnice prekrite korenje vlažnom krpom.

Nega sadnice

Ukoliko je sadnica ukrasnog žbuna veća i vetar bi je mogao saviti, treba je podupreti. Ovo uraditi odmah tokom sadnje  kada postavljate sadnicu kako ne biste povredili kasnije koren zabadanjem potpore. Postavite potporu ukoso da se naslanja na stablo.

Zalivanje- Redovno zalivajte sadnicu u početku.

Orezivanje- Za svaku sadnicu proveriti kada se i kako orezuje. Kad režete, čistim i oštrim alatom pravite kose rezove blizu pupoljaka koji idu na spolja. Kad orezujete, uklonite stare i mrtve kao i slabe grane.

Kod nekih ukrasnih žbunova morate redovno rezati izdanke u podnožju biljke (npr. jorgovan).

hortenzija-vanila
Sveže ubrane hortenzije Vanilla Fraise (uz roze loptaste) za buket uz belu ehinaceu i po koji divlji cvetić.

Spisak ukrasnih grmova koji se orezuju u proleće:

Letnji jorgovan (Buddleja davidii)

Forzicija

Hortenzija

Spirea

Kariopteris

Grmolike fuksije

Ukrasni grmovi koje se orezuju nakon cvetanja:

Buddleja alternifolia

Deucija

Magnolia x soulangeana

Filadelfus

Fotinija

Predlozi- Ukrasni cvetni grmovi  za bašte

ukrasni-cvetni-grmovi
Photo by Stephen Vanhove for Unsplash.

Forzicija (Forsythia x intermidia)

Najavljuje proleće svojim žutim cvetovima. Za sunčano stanište. Orezivanje odmah nakon cvetanja.

jorgovan
Roze jorgovan u mom dvorištu.

Jorgovan (Syringa vulgaris)

Ako volite mirišljavo cveće, jorgovan u obliku žbuna ili manjeg drveta je sjajan izbor. Voli sunčanu poziciju, miriše, cvetovi se javljaju u ljubičastoj, roze, beloj ili svetlo žutoj boji.

Letnji jorgovan (Buddleja davidii)

Cveta leti, privlači puno leptira. Ima izduženije i sitnije cvasti, postoje veće i manje varijante ovog grma. Mini letnji jorgovan je pogodan za saksije.

ukrasni-cvetni-grmovi
Photo by Brooke Davis for Unsplash

Viburnum (Viburnum opulus)

Otporan žbun, cveta u proleće. Cvetovi su u formi pom-pom kugli u beloj boji  nalik na hortenzije samo manje. Odgovara im sunce i polusenka.

Spirea (Spirea spp. , S.japonica)

Nezahtevna i otporna biljka belih, roze ili crvenih cvetova duž dugih stabljika. Cveta od sredine proleća do početka leta.

ukrasni-cvetni-grmovi

Hortenzija (Hydrangea)

Ukrasni žbun velikih cvetnih kugli koji uspeva u gotovo svim klimama. Voli polusenovite i senovite pozicije i puno vode. Uspeva i na sunčanim staništima, sve zavisi od vrste. Cveta u leto, u jesen cvetovi menjaju boju. Odlična za rezan cvet i za sušenje pred zimu.

Hibiskus (Hibiscus syriacus, Hibiscus moscheutos)

Vrlo otporni i prilagodljivi grmovi sa cvetovima raznim boja. Cveta u kasno leto. Voli da je na suncu ili u poluseni. Cvetovi su najčešće svetlije ljubičasti sa crvenim centrom kao i belih, rozih, crvenih, ljubičastih cvetova.

Vejgela (Weigela)

Cveta u kasno proleće i početkom leta. Odgovara joj sunčana pozicija, toleriše i polusenku.

ukrasni-cvetni-grmovi
Photo by Zhen Hu for Unsplash

Azaleja (Rhododendron)

Cveta na proleće u raznim bojama i mnoštvom cvetova u crvenim, roze, ljubičastim i narandžastim bojama. Neke azaleje su zimzelene vrste, dok nekima opada lišće pred zimu. Za senovite i polusenovite položaje.

Rododendron (Rhododendron spp.)

Voli hladovinu, cveta obilno u raznim bojama. Najčešće su zimzeleni, krupnih listova i cvetova. Cvetaju sredinom proleća.

ukrasni-cvetni-grmovi
Photo by Mak for Unsplash

Kamelija (Camellia)

Cveta zimi ili u rano proleće. Mirišljavi cvetovi nalik na ružice.

Razlozi za ukrasno žbunje

Razlozi za ukrasno žbunje u bašti su brojni. Daju strukturu i dodaju dinamici zelenog prostora, mogu biti cvetni i/ili dekorativnih listova, mirišljavi ili ne, sve zavisi od prostora koji imate i vaših želja. Ima ih u raznim veličinama, bojama, sitnijim ili krupnijim cvetovima. Mogu biti ograda i zaštita (kad sam kod ograda, ako su vam potrebni posebni predlozi za penjačice i puzavice pogledajte ovaj tekst Penjačice i puzavice po želji ).  Ptice i sitnije životinje ih vole i koriste ukrasno žbunje kao stanište. Ruže takođe spadaju u ovu grupu u formi žbuna.

Ukrasni cvetni grmovi su laki za uzgoj i veoma otporni. Svake godine rastu sve veći (imajte na umu do koje visine i širine idu da biste znali koliko mesta da im ostavite u bašti). Ja imam hortenzije više vrsta (Hortenzija paniculata Vanilla Fraise je prelepa), dva viburnuma Eskimko, jednu spireu, rozi i beli jorgovan. Izuzev prve dve roze hortenzije i jorgovana koje sam među prvima zasadila, ukrasni cvetni grmovi su mi pravo otkriće od pre dve godine. Imam u planu još neke da zasadim.

Još jedan veliki plus je da možete koristiti cvetne grane kao dodatak buketima u vazi. Berite ih rano ujutru ili kasnije predveče, odstranite donji deo listova koji će biti pod vodom i zasecite ukoso po sredini donji deo drške i stavite odmah u svežu hladnu vodu pre aranžiranja.

Win win kombinacija za sve.

Šta kažete? Imate li ukrasne grmove ili su na listi želja?

 

Hvala na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!