penjacice-i-puzavice
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Penjačice i puzavice po želji

Biljke koje rastu u visinu posebno doprinose lepoti bašte i drugih zelenih prostora na otvorenom. Penjačice i puzavice mogu dodatno ozeleniti i ulepšati, kako baštu, tako i dvorišta, terase i prolaze. Prostor koji se vertikalno oplemeni biljkama izgleda još prirodnije, a može biti i romantičan i mirisan, pogotovo, ako zasadite ruže ili klematise. Mediteranski, sa bugenvilijama ili plumbagom. Bršljanom ili visterijom na zidovima kuća ili ogradama da pruži privatnost ili ulepša fasade.

Mogućnosti i izbor biljka penjačica su velike.

U svakom prostoru, ne mora biti samo bašta i dvorište, već i na terasi imate površine koje možete oplemeniti biljkama koje rastu u vis. Dajte sebi slobodu da uz uzgoj cveća na podu, horizontalno, sadite biljke koje će rasti i osvajati više prostore. Na taj način, prostor će biti još više iskorišćen i moći ćete više cveća/zelenila da uzgajate. Ne treba vam čak ni zid, već samo potpore po kojima će da se penju biljke.

Postoji više vrsta biljaka koje rastu u vis same ili uz malu pomoć. Puzavice se same šire horizontalno i vertikalno, puze ili se kače i uvijaji za šta god nađu, dok penjačicama uglavnom treba neka vrsta oslonca/potpore za penjanje.

Penjačice i puzavice cvetaju krajem proleća, tokom leta i početkom jeseni, u zavisnosti od vrste. Zahtevaju malo više nege u početku, kad ih posadite, češće se zalivaju dok je biljka mlada i orezuju se obično jednom godišnje.

Izbor penjačica

Kada kupujete penjačice, kao i svo drugo bilje, gledajte da budu zdrave i kvalitetne. Obratite pažnju da li je lišće zdravo, da li ima pupoljaka, da nema delova koji se suše ili izgledaju nezdravo.

Nabavite penjačice koje odgovaraju vašim uslovima, veličini prostora koji imate i imajte na umu težinu koju će imati penjačica kad poraste. Za osunčana mesta i zidove, birajte penjačice koje uspevaju sa dosta sunca ili za senovita, one koje vole da su u senci.

Možete izabrati jednogodišnje i/ili višegodišnje, mirišljave, sa cvećem ili dekorativnih listova.

Jednogodišnje puzavice/penjačice:

Ladolež (Ipomea, eng. Morning glory)- lagana puzavica ljubičastih cvetova najčešće, ima je i u beloj, ružičastoj i plavoj boji. Kako joj samo ime kaže otvara cvetove ujutru ili predveče i kad je oblačno.

penjačice i puzavice
Ladolež, iz semena se uzgaja, ima tvrdo seme koje prezimljuje i samo niče na proleće. Ladolež potiče iz Latinske Amerike.

 

ladolež
Vrsta ladoleža sa krupnim svetloplavim cvetom

Mirisni ukrasni grašak (Lathyrus odorata)- veoma omiljena penjačica u Engleskoj i Americi, sa cvetovima u raznim bojama i divno miriše. Potpora je obavezna u vidu štapova ili mreže. Cveta tokom leta i rane jeseni. Berite cvetove redovno kako bi nastavila sa cvetanjem.

Penjačice za sunčane položaje

Visterija (Wisteria floribunda)- visterija je poznata i kao glicinija (kod nas i kao plavi bagrem), omiljena je zbog svojih raskošnih grozdastih cvetova plavoljubičaste boje na drvenastim stabljikama (ima i varijeteta žutih, belih i svetloroze cvetova). Poreklom je iz Japana i Kine. Cveta u proleće i nekad sredinom leta. Voli da je na direktnom suncu, redovno zalivanje i orezivanje. Potrebna joj je jaka noseća ili potporna konstrukcija.

visterija
Visterija

Pasiflora (Passiflora)- Hristova kruna ili Cvet strasti, puzavica raznih boja vrlo dekorativnih cvetova. Najbolje uspeva kod nas u saksiji, tokom zime se unosi unutra. Naziv je u vezi sa Hristovim stradanjem zbog delova i broja cveta. Voli svetlo stanište, ali ne i da je izložena direktnom suncu. Redovno je zalivati.

Klematis– raznolika i prelepa cvetnica, tanjih stabljika čijim vrhovima se uvija i veže oko potpore i penje u vis. Klematis broji oko 250 vrsta, cveta u zavisnoti od vrste u proleće ili leto. Cvetovi se javljaju u raznim bojama, jednostavni i dupli, sitniji i krupniji. Sadi se u zemlju i u saksiju. Voli da je na suncu, ima vrsta i za polusenku. Zahteva dobro drenirano zemljište (na dno rupe sloj šljunka i rastresita zemlja) da se ne zadržava vlaga, koren da mu je u senci (posaditi ispod njega neko cveće plićeg korena) i redovno zalivanje. Orezuje se ili ne u zavisnosti od vrste, na proleće ponovo izbacuje izdanke.

penjačice i puzavice
Klematis. Oslonjac sam napravila od tri štapa sa donjim zašiljenim vrhovima i žicom ih privezala na vrhu.

Tekoma (Campsis radicans) – zovu je još i trubasti jasmin ili jasmin iz Virdžinije, jaka puzavica narandžastih cvetova u obliku trubice, kači se sama za zid i širi brzo kad se ukoreni. Odgovara joj sunčan položaj, podnosi vrućine, samo joj treba zaštititi koren nekom nižom biljkom. Cveta od jula do septembra.

Tekoma

Virdžinijska penjačica ili divlja loza (Parthenocissus quinquefolia)- brzorastuća loza, petoprstih listova, veoma otporna, uspeva na sunčanim i u senovitim staništima, sama se kači za zidove i druge površine, u jesen menja boju listova u bakarno-crveno-žućkaste.

Bugenvilija– biljka raskošnih i obilnih cvetova (ustvari listova oko sitnih belih cvetića) koja cveta celo leto i jesen. Poreklom iz Brazila, uspeva u mediteranskom i svim tolim područjima. Kod nas se uzgaja u saksijama i preko zime drži unutra. Postoji više vrsta, najotpornija je Bougainvillea glabra. Obožava da je na suncu. Cvetovi su u ljubičastoj, ciklama, beloj, crvenoj, narandžastoj, žutoj boji ili dvobojni.

penjačice ipuzavice
Bugenvilija (biće o njoj poseban post).

Jasmin (Trachelospermum jasminoides, lažni jasmin)- zimzelena penjačica sa belim zvezdastim cvetovima, prelepo miriše. Cveta celo leto i jesen, podnosi temperature do – 10ºC. Odgovara joj sunčan položaj, a uspeva i u polusenci. Uzgaja se i u saksiji, zimi se unosi unutra. Redovno prihranjivanje.

Mandevila ili Dipladenija– puzavica tanjih stabljika sa cvetovima u obliku kraćih trubica u roze, crvenoj, beloj i žutoj boji. Cveta u proleće i leto. Kod nas se uzgaja u saksiji, zimi se unosi unutra. Raste u vis ili se spušta na dole u visećim saksijama. Odgovara joj svetlo mesto. Kada zalivate sačekajte da se između dva zalivanja zemlja dobro prosuši. Prihranjivati tečnim đubrivom tokom perioda cvetanja. Sličnog izgleda je i Sandevila koja voli vlažno zemljište.

dipladenija
Dipladenija ili Mandevila, voli da je na suncu, ali je ne stavljajte odmah direktno na sunce čim je presadite ( pogotovo ako je mlada biljka). Pustite je dva do tri dana da se prilagodi. Ja sam jednu svoju malecku ciklama boje odmah na sunce i osušila mi se.
plumbago
Plumbago, još jedna višegodišnja cvetnica lepih svetloplavih cvetova skupljenih u štitaste cvasti koja voli da je na suncu. Uspeva kod nas u saksijama, zimi se unosi unutra. Na primorju je mnogo bujnija kao i druge mediteranske lepotice.Tokom zime gubi lišće da bi na proleće sve iznova olistalo.

Penjačice za senovita mesta

Bršljan (Hedera)- postoji veliki izbor vrsta bršljana, uspevaju u zemlji i u saksiji, mogu i na suncu i u seni, otporne i brzo rastu i pokrivaju velike povšine.U saksijama redovno zalivati i prihranjivati.

Akebia quinata– poznata i kao čokoladna loza zbog mirisa nalik na omiljenu poslasticu, brzo raste, cveta u maju i junu ljubičastim, tamnocrvenim ili svetlorozim cvetovima.

Klematisi sa senovite položajeClematis alpina i Clematis macropetala uspevaju i cvetaju u senci.

Hortenzija (Hydragea anomala podvrsta petiolaris)- hortenzija penjačica belih cvetova za ljubitelje hortenzije i u verikalnom izdanju.

Orlovi nokti (Lonicera japonica i periclymenum)- bujna puzavica opojnog mirisa sa cvetovima koji izgledaju kao orlovi nokti. Cveta od proleća do kasne jeseni u bojama beložućkastih, crvenonarandžastih, belorozih ili ljubičastih cvetova. Brzo raste, potrebno joj je redovno zalivanje naročito leti. Voli vlažno zemljište, ali ne i zadržavanje vode. Zemljište mora biti dobro drenirano. Prihranjivati kao i ostale cvetnice tokom perioda cvetanja tečnim đubrivom.

Orlovi nokti

Partenocissus tricuspidata– trolisna Kanadska lozica, raste u vis, sama se kači za zid ili potporu. Podnosi sunčana i polusenovita mesta i voli dosta vlage. Na jesen, kao i Virdžinijska lozica, menja boju listova.

Mirišljave penjačice

Od mirišljavih su najpoznatije i najlepše ruže, jasmin, orlovi nokti,  neke vrste klematisa (Clematis armandii, Clematis montana Elizabeth), visterija i ukrasni grašak.

Podupiranje penjačica

Postavite podupirače za puzavice i penjačice pre sadnje biljke na mesto koje ste odredili za nju. Ovako ćete izbeći da oštetite koren mlade biljke sa postavljanjem posle sadnji.

Podupirači mogu biti drveni, sa štapovima ili rešetkama ili od čvršćih materijala kao što je metal. Materijal podupirača birate na osnovu jačine penjačice. Ukoliko su to puzavice tanjih stabljika mogu lakši materijali po kojima će se one same penjati. Ako sadite jače i teže penjačice onda vam je potrebna potpora koja može da nosi i drži sve to kad naraste i raširi se biljka.

pergola
Pergola za penjačice, u ovom slučaju za bugenvilije, tekomu i mandevilu u dvorištu jednog manastira na grčkom ostrvu Krit.

U teže penjačice spadaju petolisna lozica (Parthenocissus quinquefolia) i visterija (glicinija), za njih ne idu drveni podupirači. Za ovakve penjačice najbolje je odabrati jače žičane potpore.

Treba da se ostavi malo prostora između biljke i zida, ako do zida sadite, kako bi vazduh slobodno strujao što je značajno za zdravlje same biljke.

Ukoliko se biljka sama kači za zid, pre sadnje proverite da li je fasada/ograda u dobrom stanju, da nije negde napukla ili se osipa, pogotovo ako je biljka jakih stabljika i teška da ne bi izazvala dodatna oštećenja. Svaka podloga ili podupirač na koji se penje biljka mora da se dobro proveriti da bude odgovarajuća i pravilno se postavi. Ovo je važno kad se sade penjačice težine kao što je visterija.

U ponudi rasadnika i specijalizovanih radnji imate razne oblike podupirača i potpora za puzavice, a možete ih napraviti i sami.

Sadnja penjačica

Par saveta u vezi sa sadnjom. Ako sadite uza zid, treba da znate da zid pruža senu i da je suvlje tlo tu pošto kiša ne dopire uvek. Udaljite ih od zida oko 45 cm prilikom sadnje, tako će imati prostora i imaće više vlage nego skroz uza zid. Podupiračima ili štapovima usmerite biljku ka zidu da raste, kasnije ih možete ukloniti po potrebi ako je laka puzavica.

Kad sadite uz ogradu, ostavite istu razdaljinu kao i od zida, 45 cm.

Klematis je bolje posaditi malo dublje od nivoa u saksiji. Uvek proverite dobro za svaku biljku uputstva za sadnju i negu.

potpora za penjačice i puzavice
Pergola za penjačice, zasadila sam dve ruže sa strane i ispred klematis (staviću na leto novu fotografiju kad sve procveta).

Obogatite zemlju prilikom sadnje, npr. kupite namensku zemlju za sadnju ili dodajte baštenski kompost.

Redovno zalivajte mladu biljku. Kad se prime onda posle dobro podnose i duže periode suše (u zavisnosti koja je biljka u pitanju).

Kad krenu sa rastom, po potrebi i u zavisnosti od vrste, pažljivo vezujte mlade izdanke npr. mekanim kanapom ili vezicama za podupirače (klematise, ruže, ladolež…).

Nega penjačica

Nega penjačica zavisi od vrste do vrste, od pozicija za sadnju preko prihrane do vremena i načina orezivanja. Opštevažeći saveti su da je prihranjivanje najbolje obaviti u proleće kad kreće vegetacija. Biljke u saksijama zalivajte redovno naročito leti i prihranjujte ih. Poželjno je i obnavljati supstrat svake ili svake druge godine u saksijama.

Precvetale cvetove kod ruža uklanjajte kako bi vam cvetala i dalje, da ne odlazi odmah na stvaranje semenja, tj ploda u vidu šipka.

Orezivanje penjačica je različito od vrste do vrste. Ukoliko vidite suve i nezdrave delove, slobodno orežite čak i kad nije vreme orezivanja. Informišite se dobro o vremenu i načinu redovnog orezivanja penjačice. Nabavite dobar alat za orezivanje pogotovo ako penjačice imaju jake stabljike.

Moje puzavice i penjačice

Meni se najviše dopadaju puzavice i penjačice kada rastu oko pergola na prolazima ili cvetnim lukovima. Sanjam takve cvetne lukove što na stazama, što u skrivenim mestima za sedenje u bašti. Po velikim i negovanim vrtovima, u Britaniji ili u Japanu, imate čitave tunele sa npr. ružama ili visterijom. Kako to prekrasno izgleda!

Od puzavica i penjačica imam tri ruže, tri klematisa (dva su mi nova Nelly Moser i Mayleen), ladolež (tri vrste, uz ljubičasti, novi su mi beli i japanski roze, sad sam sejala) i mladu visteriju. Od mediteranskih lepotica, koje kod nas ne rastu toliko u vis kao negde na moru i uzgajaju se u saksijama imam nekoliko bugenvilija, jasmin i plumbago.

Sve lepše izgleda sa njima i daje posebnu čar. A tek kad jasmin zamiriše …

Zasadite ove sezone bar jednu puzavicu ili dodajte još jednu. Napravite pergolu ako imate dvorište i mesto za sedenje pa da se uz nju penje neka loza ili cvetnica penjačica. Ili samo zabodite štapove u saksiju ili zemlju kao potporu. Još ako je mirisna pa na leto kad vazduh zamiriše. Raj. Videćete, bićete oduševljeni!

Osim što ćete vi uživati, biće dobrobiti i za divlji svet, veće penjačice su često staništa raznim životinjicama kao što su ptice i insekti.

Za početak, možete isprobati sa jednogodišnjom puzavicom kao što je ladolež, možete u saksiji, dodajte neku rešetku ili štapove privežite na vrhu da ima da se penje i voalà!

Volela bih da čujem šta imate i volite od penjačica i puzavica, pišite dole da razmenimo iskustva i predloge.

Za dodatne cvetne novosti i poklone u vidu listi i vodiča početkom svakog meseca u vaše virtuelne sandučiće, možete se prijaviti za FloraDela newsletter gore u desnom uglu. Baštovanske predloge za sadnju i sejanje u baštama i u saksijama imate i u tekstu https://floradela.com/najbolje-visegodisnje-cvece-za-saksije/  

Još jedan predlog šta saditi sa klematisom pogledajte na https://www.gardenersworld.com/plants/what-to-grow-with-clematis/

Šaljem cvetni pozdrav!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!