Cvetna istorija

Vo l Vikomt. Bašta koja je zaslepela Kralja Sunca

Pre Versaja, bio je Vo l Vikomt.

Vo l Vikomt (Vaux-le-Vicomte) je prelepi dvorac sa još čuvenijim vrtovima u blizini Pariza. Palatu sa vrtovima sagradio je  krajem 50tih godina XVII veka Nikolas Fuke. Sa pričom o bašti i njenom vlasniku krenuću od početka kraja. Odvešću vas prvo pravo na velelepnu zabavu koja je vrhunac cele priče.

Dakle, pripremite kočije, haljine sa žicama i napuderisane perike. Dobro raspoloženje se podrazumeva i u ovom slučaju sklonost ka pričama o usponu i padu moćnih ili samovolji pojedinaca.

Jedne tople avgustovske noći, preciznije 17.avgusta 1661, malo južnije od Pariza, Nikolas Fuke je priredio u Vo l Vikomtu, svom upravo novozavršenom imanju, raskošan banket u čast kralja Luja XIV. Veličanstvena zabava gotovo bez presedana u tom trenutku. Odmah po kraljevom dolasku u poslepodnevnim časovima, domaćin ga je poveo u obilazak gde se kralj mogao diviti palati punoj novog nameštaja, naručenih umetničkih dela, sve upravo postavljeno i okačeno, tek osušenih boja. Zatim ga je Fuke poveo da prošetaju vrtom koji je bio remek delo.

Vrt, takve geometrijske preciznosti i velelepnosti, širokih prolaza, pravih uglova i mnogobrojnih šimšira, kakav dotad nije viđen. Usledila je predstava koju je Molijer spremio, nakon toga ples i muzika orkestra čuvenog Žan Batist Lilija sa 24 violine, eksplozija vatrometa nakon ponoći koji je sve oduševio, ekstravagantna večera za koju je bio zadužen poznati šef Fransoa Vatel…

Svi su bili tamo. Takva spektakularna zabava do tada nije viđena. Sve je bilo dostojno kraljevskog gosta. Fuke je bio veoma zadovoljan, sve je uspelo.

Možda, ipak ne.

Ispostavilo se da je ovo bila fatalna greška. Vrt mu je posebno došao glave. Ovakav sjaj mu kralj koji će postati Kralj Sunce nije mogao oprostiti.

Sutradan ujutru, Fukeu je zapečaćena sudbina. Dok su se još raspredale priče o zabavi tri nedelje posle, usledilo je neočekivano hapšenje Fukea po kraljevom nalogu za proneveru. Fukea je u Nantu, gde je došao po kraljevom pozivu ne sluteći ništa, uhapsio kapetan musketara, čuveni D’Artanjan.  Suđenje Fukeu koje je usledilo nazivano je ,,suđenjem veka” i trajalo je tri godine uz razne prljave igre u pozadini. Fuke je tokom suđenja dobio simpatije javnosti i njegovi prijatelji na visokim položajima pisali su u njegovu korist. Po završetku suđenja doneta je odluka o njegovom proterivanju iz Francuske. Ali, to nije bio kraj slučaju. Kralj, nezadovoljan ovakvom odlukom, lično je iskoristio svoje pravo da izmeni odluku suda i preimenovao je kaznu u doživotni zatvor. Ovo se vodi kao jedina odluka kralja u francuskoj istoriji kada je kralj svoje pravo da pomiluje ili ublaži kaznu iskoristio da je pogorša. Fuke je umro u zatvoreništvu u Pinjerolu blizu italijanske granice marta 1680.godine. Vo l Vikomt više nije video.

Nikolas Fuke (Fouquet) je u trenutku hapšenja bio ministar finansija mladom Luju XIV. Fuke je ranije, zahvaljujući svojim sposobnostima i odvažnosti, brzo napredovao i napravio za kratko vreme vrtoglav uspon u svojoj karijeri. Kardinal Mazaren, koji je vladao u ime tada maloletnog princa Luja XIV, postavio ga je za superintendanta finansija (1653-1661) u vladi gde je blisko sarađivao sa Žanom Baptistom Kolberom (važna figura francuske ekonomije). Nakon Mazarenove smrti 1661, Fuke je umesto njega postao glavni ministar (slično premijeru).

U tom trenutku, baš u vreme ove opisane zabave i Fukeovog vrhunca, mladi Luj XIV rešio je da preuzme stvar u svoje ruke i samostalno vlada. Kralj je trebalo da se učvrsti i zaštiti svoju poziciju, dobro se sećajući ugoženosti tokom Fronde, ustanka i borbe za presto nakon smrti Luja XIII i pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti ojačalih plemića kad je on imao 10 godina. Fukeova pozicija je sada pretila da zaseni njegovu kako ga je uveravao Kolber uz priče o bogaćenju Nikolasa Fukea na račun države…U ovakvoj astmosferi, kralj je doneo odluku o hapšenju Fukea par meseci pre ove zabave.

O noći u kojoj je Fuke pokazao svu svoju moć i bogatstvo, Volter je u knjizi ,,Vek Luja XIV” napisao: ,,Avgusta 17og, u šest popodne, Fuke je bio kralj Francuske, u dva ujutru on je bio niko.”

Vo l Vikomt je zatvoren, dok je svo blago, nameštaj i umetnine zaplenjeno od strane kralja. Naredio je da se ponesu čak i saksije sa citrusima! Da, da, citrusi su bili veoma retki i skupoceni. Pa se vi pravite važni i razmećite se pred krunisanim glavama, čak i limunovima.

Fukeova žena je uspela stalnim zalaganjem da izdejstvuje vraćanje dvorca posle deset godina. Njoj je bilo dozvoljeno samo jednom da vidi supruga u zatvoru za tih skoro dvadeset godina koliko je tamo proveo do smrti. Dvorac je kasnije menjao vlasnike i danas je u vlasništu jedne porodice koje vodi i dalje restauratorske radove da povrati sjaj.

Postoji jedna zanimljiva stvar koju moram da pomenem ovde, a koja nema veze sa samim vrtom. Naime, u vreme dok je Fuke bio zatvoren, u istom zatvoru se tada nalazila jedna misteriozna ličnost. Misteriozna, jer se i dalje ne zna njen pravi identitet, a u pitanju je ,,Čovek sa gvozdenom maskom”. Ako ste gledali istoimeni film o njemu ili musketarima, poznato vam je da je ova ličnost, u najprivlačnijim teorijima, povezivana sa kraljem Lujem XIV kao njegov mogući brat blizanac ili polubrat (ovu teoriju je još Volter tada plasirao) ili kao otac, tj. ljubavnik kraljice majke. Istoričari koji se bave time imaju od skoro nova dokumenta na raspologanju iz vremena ovih dešavanja i pokušavaju da razotkriju istinu. Uglavnom, prema sačuvanim dokumentima ova ličnost pod maskom je povremeno služila Fukea u zatvoru kao njegov lični sluga. Ovo je dušu dalo za teorije zavere.

Ipak, da se vratim na baštu.

Bašta i Andre l Notr

Fuke je imao viziju da napravi veličanstveni dvorac i vrtove kakvi dotad nisu viđeni. Unajmio je najbolje stručnjake da rade na ostvarenju svog sna. Za projektovanje dvorca i vrtova zadužio je trojicu najboljih-arhitektu Luj l Voa, pejzažnog arhitektu Andre l Notra i slikara i dekoratera Šarla l Bruna da zajedno rade. Okupio je brojne umetnike i umetninama napunio palatu. Najbolji kuvari tog vremena radili su za njega (pogledajte film Vatel sa Žerardom Depardjeom i Umom Turman o kuvaru Fransoa Vatelu).

Mladi Andre L Notre dizajnirao je vrtove koji će zadržati lepotu i formu tokom svih sezona. Savršeni geometrijski oblici. Geometrija, simetrija i perspektiva sa parterima produženih pogleda da vrtovi izgledaju duži i veći. Vrtovi su ispunjeni zanimljivim ivicama od šimšira, cvetnom baštom, fontanama, statuama, bazenima i grotto-ima. Bio je to Versaj pre Versaja. Novi domet u pejzažnoj arhitekturi je postavljen i kralj je bio inspirisan. Vo l Vikomt je poslužio kao inspiracija za Versajske vrtove. Kralj je svu trojicu Fukeovih stručnjaka unajmio da njemu naprave Versaj. Palatu i vrtove veće i raskošnije od ovih!

Vo l Vikomt vrtovi su bili prvi važno delo Andre l Notra koji će postati jedan od najpoznatijih pejzažnih arhitekata u istoriji. Notr je kreirao formalan stil francuskih bašti uz prave linije i perspektivu sa zanimljivim optičkim iluzijama koji je postao prepoznatljiv.

vo-l-vikomt
Prikaz prednjih vrtova na rezbariji iz XVII veka

Vo l Vikomt je ostao kao simbol Fukeove moći, zavisti koju je izazvao i pada. Na grbu Nikolasa Fukea bila je veverica i ispisan moto ,,Do kojih visina se možeš popeti?”. Rekla bih do Vo l Vikomt u ovom slučaju. I tako se strmoglavio dole nepažnjom. Prilikom cele ove priče o izgradnji, smatra se da je Fuke hteo da osigura svoj položaj i kod investitora kao ministar finansija, da pokaže na svom primeru kakvim bogatstvom raspolaže i da mu se može verovati u kreditorskom smislu za ulaganja u Francusku.  Hteo je i da impresionira kralja svojom sposobnošću i ukusom, čak je za njega u palati napravio posebne kraljevske apartmane sa dekorom koji slavi monarha. Kako vidimo, zaneo se više nego što treba.

Zanimljiva priča sa elementima drame, raskoši, dvorskih intriga i promenjive fortune. Kraljeva osveta i zabava koja će se pamtiti. Savršeno za knjige i filmsko platno. Brojni filmovi su ovde snimljeni i zamak sa vrtovima stalno glumi baš Versaj. Može se videti u filmovima Vatel, Čovek sa gvozdenom maskom, Marija Antoaneta, seriji Versaj, Afera Ogrlica, Kraljev san…

Vrt je odavno na spisku za novu posetu Francuskoj. Pitam se, pamti li neko staro drvo iz vrta dešavanja sa početka priče i ko zna šta još?

Pravda za Fukea :)! I hvala na baštovanskom nasleđu i lekciji.

Link za zvaničan sajt je https://vaux-le-vicomte.com/en/decouvrir/the-french-formal-garden/.

Hvala na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!