kosmos-uzgoj
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Kosmos za cvetno obilje u bašti

Cvet koji se zove Kosmos… Već po samom nazivu mogli bismo naslutiti da je sjajan i da na neki način opravdava ovakvo ime. Odmah da kažem da smo u pravu. Kosmos je cvet koji se lako uzgaja, brzo raste, dugo i obilno cveta. Vole ga oprašivači i drugi insekti.

Zvanično latinsko ime kosmosa je Cosmos bipinnatus i pripada familiji Asteraceae. Poreklo vodi iz Meksika. U Evropu su ga u XVI veku doneli španski osvajači i istraživači. Iz Španije je seme kosmosa stiglo u Englesku preko supruge engleskog ambasadora u godini Francuske buržoaske revolucije 1789. godine i iz ovih zemalja se kasnije proširilo po Evropi.

kosmos
Sve nijanse roze.

Kosmos je jednogodišnja cvetnica koja spada u poluotporne (half-hardy annual) koja od proleća do kraja jeseni zaokružuje ceo svoj životni ciklus od klijanja semena preko cvetanja do pravljenja novog semena.

Jedna od najproduktivnijih cvetnica, cveta neumorno celo leto i jesen. Odlična je za rezan cvet.

Opis cveta

Ova vazdušasta žbunasta cvetnica koja daje puno cvetova može biti visine do 150 cm čak i više od toga, a ima i niže sorte do 50-70 cm. Boja cveta je roze i bela (“Purity”), javljaju se razne nijanse od svetlo rozih do bordo. Novije sorte su u raznim dvobojnim varijantama i duplih cvetova. Kosmos cveta celo leto i jesen sve do prvog mraza. Uspešno se samorasejava.

kosmos
Možete ih imati u raznim bojama i šarama od jedne vrste semena. Na prvoj fotografiji levo je pravi predstavnik kosmosa, tj ta boja. Dole desno je mešavina dve vrste kosmosa, nisam sigurna kojih. Priroda i oprašivači naprave razne čudesne kombinacije.
Novi kosmosi duplih cvetova iz serije Double Click “Bicolor Rose” u roze i belim varijantama i prošarani (ova i na sledećoj fotografiji).

kosmos
Double Click “Snow Puff” belih cvetova. Seme ovih duplih sam poručila iz Engleske.

Uzgoj kosmosa sejanjem

Kosmos se uzgaja iz semena na proleće. Seje se u martu i početkom aprila unutra, napolju od sredine aprila i početkom maja kad se zemlja ugreje. Ako ga sejete ranije unutra u posudice, seme samo stavite od gore i blago utisnete na pripremljenu zemlju u saksiji (možete ga prekriti tankim sloje sitne zemlje samo malo). Zalivajte redovno prskalicom ili odozdo iz tacne ako imate posude sa pregradama za sejanje. Sejanje unutra se obavlja oko 4 nedelje pre predviđenog datuma poslednjeg jutarnjeg mraza, presađuje se napolje kad prođe opasnost od mraza (ovde je to otprilike druga polovina i kraj aprila).

seme-kosmosa
Seme kosmosa

Pre presađivanja napolje, sejance nekoliko dana privikavajte na spoljne temperature, iznoseći ih preko dana napolje, svaki dan sve duže, a potom ih ostavljajte i par noći. Na ovaj način će se mlada biljka privići na spoljnu klimu i temperaturne razlike danju i noću pre sadnje.

Dodatan savet- Ako vam se desi da sejanci postanu izduženi i počinju da se izvrću sa strane zbog toga, samo ih presadite u dublju saksiju do prvog reda listova. Kad presađujete sejance i prenosite ih u novu saksiju, držite ih uvek za listove, a ne za dršku, jer ako nju polomite posle nema ništa od biljke.

Više o sejanju unutra u ovom tekstu Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak

Direktna setva 

Možete ga sejati i direktno napolju, od kraja aprila, tj. čim prođe opasnost od jutarnjih mrazeva. Sejte ih u redovima i iza nižih cvetnica pošto je kosmos visok. Ako ste ga imali prethodne godine on će se i sam rasejati na istom mestu. Meni se ovog proleća samorasejao gde god je stigao. Čista 10 za samorasejavanje!

Kosmos voli da je na sunčanom mestu i dobro propusno zemljište (da bude ravno da se ne zadržava voda). Od klijanja do cvetanja su mu potrebna samo 3 meseca.

Kada ih sadite ostavite razmak između biljaka bar oko 30cm pošto se širi granajući se u vis.

Tekst o direktnom sejanju napolju u proleće je ovde Sejanje cveća na otvorenom u proleće

Ove mi je deo samoniklog kosmosa i divlje šargarepe Dare. U donjem delu fotografije sa leve strane je nekoliko kosmosa koji prepoznajemo po tim lancetastim tankim listićima. Kosmos je i gore na kraju te lejice.

Nega kosmosa

Mlade biljke pripaziti od puževa pri nicanju napolju.  Kada je sadnica kosmosa oko 20 do 30 cm visine, pincirati je, tj. zakinuti/ čupnuti joj vrh ručno ili makazama kako bi biljka izbacila bočne izdanke, razgranala se i imala posle više cvetova. Za visoki kosmos je potrebno staviti potporu dok rastu da ih pridržava u slučaju vetrova i jačih pljuskova. Da bi cvetao stalno morate redovno brati cvetove. Pravi predstavnik cut-and-come-again cvetnica.

Prilično je otporan kada se učvrsti, podnosi dobro kraće periode suše i gotovo da ne zahteva nikakvu negu. Nije izbirljiv ni po pitanju zemljišta. Dajte mu sunca i da nema zadržavanja vlage i on će biti u punom sjaju.

Jedino ga trebate redovno brati i uklanjati precvetale cvetove kako bi nastavio sa cvetanjem. Ovo je najvažniji savet!

Odličan je izbor za početnike, pošto se lako gaje i brzo rastu.

Specijalan predlog

Ako vam se sviđa kosmos i veliki ste ljubitelji  čokolade onda potražite ovu vrstu koja ima čoko miris Čokoladni kosmos /Cosmos atrosanguineus. U pitanju je cvetnica koja raste iz gomolja.

Verujem da će vam se kosmos mnogo dopasti ako već niste ljubitelji. Dodatan plus za kraj je da ume da pleše na vetru, kosmos je jedna od onih vazdušastih cvetnica koje se njišu u ritmu i prave dancing atmosferu u bašti u ritmu vetra.

Hvala na čitanju i javljajte jeste li za malo Kosmosa u bašti ili saksijama.

P.S. Biće uskoro još novih fotografija :).

10 Comments

 • Tamara

  Koliko je samo lep Kosmos… Ime mu apsolutno priliči! Ja ga volim zato što me asocira na detinjstvo i zato što deca uvek crtaju Kosmos(e). 🙂 hvala na divnom tekstu i savetima!

 • Tili

  Cvet prelep, biljka izdrzljiva, a teks koristan od početka do kraja ❤️ Hvala ti! Idem da presadim koje kosmosice, previse su mi gusti 😊 plant.n.paint.it kiss

 • Tihana Knežević

  Draga Floradela,

  danas sam Vas slučajno otkrila, a sve u potrazi za perenama.
  Tražeći perene pronašla sam Vašu priču o Kosmosu, koji je rastao u bašti moje bake, a ja ga nažalost nemam.

  Veoma lepi su Vaši tekstovi, kao i fotografije. Hvala Vam na savetima.

  Bila bi Vam veoma zahvalna kada bi mi mogil reći, gde se može kupiti seme Kosmosa.

  Srdačan, sunčan i cvetan pozdrav,

  Tihana

  • floradela

   Draga Tihana,

   Hvala na lepim rečima, baš mi je drago da si pronašla moj blog i korisne tekstove. Kosmos mi je jedan od cvetnih miljenika. Obično ga ima po poljoprivrednim apotekama, u radnji Bašta (ako si ovde u BG ili ako je ima u tvom mestu, NS, ZR…), može da se nađe i po većim marketima koji imaju u ponudi seme u vreme sezone. Sad je već skoro jun, pa nisam sigurna gde ima, ali bi trebalo da je negde ostao… Ja ponudim na jesen i proleće kad imam višak semena od cveća iz moje bašte, na Instagramu uvek pišem i javljam pa možeš da pratiš. Srećna potraga!Javi baš ako nađeš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!