ahilea-hajducka-trava
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Ahilea ili Hajdučka trava

Hajdučka trava, Ahilea, Stolisnik, Hajdučica ili Sporiš, sve su to nazivi za biljku koju su junaci od antike do početka XX veka nosili sa sobom kad god je zveketalo oružje. Lekovita svojstva hajdučke trave koja raste slobodno u prirodi poznata su već hiljadama godina. Ahilea ili Hajdučka trava se može videti pored puteva, na livadama, napuštenim mestima, na selu i u gradu. Divlja hajdučka trava ima cvetove bele boje i nižeg je rasta, dok su nove sorte za uzgoj u baštama u ukrasne svrhe višeg rasta i u divnim raznobojnim nijansama.

Latinski naziv je Achillea millefolium (ovo millefolium u prevodu je sto-listova, odatle i bukvalan narodski naziv Stolisnik), pripada fam. Asteraceae, na eng. je poznata kao Yarrow. Uz Achillea millefolium, postoji i Achillea filipendulina, tj. žuta hajdučka trava.

Poreklo hajdučke trave je sa Kavkaza i iz Male Azije. Raste slobodno po Evropi, Kavkazu, većem delu Azije, preneta je i u Severnu Ameriku i Australiju. Naziv Ahilea je dobila po najvećem grčkom junaku Ahilu, učesniku Trojanskog rata, koji je davao da se ovom biljkom leče rane njegovim vojnicima i sam je koristio najpre za zaustavljanje krvarenja. Kod nas su je upotrebljavali hajduci u iste svrhe za vidanje rana, odakle joj naziv Hajdučka trava.

Ahilea u prirodnoj beloj boji i pastelno žutoj.

Opis

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta cvetnica.

Ukrasne sorte su visine oko 50-60 cm, ali može da dostigne visinu do 150 cm u zavisnosti od sorte. Stablo je uspravno i bokorasto, prekriveno sitnim dlačicama sa brojnim uskim i reckavim listovima. Cvetovi su skupljeni u štitaste cvasti (gronje, kao štit od gore). Cvet hajdučke trave može biti beo (prirodna boja), žuti, rozi i crveni u kultivisanim sortama uz nove pastelne nijanse. Kako vreme prolazi, boja cvetova im bledi, ali izgleda i tako lepo u zavisnosti od boje. Period cvetanja je od juna do septembra.

Početak cvetanja u junu.
Omiljena ahilea u pastelno roze “Pink Grapefruit”.

Sadnja

Hajdučka trava voli da je na sunčanom mestu. Dobro podnosi sušu, ali je u početku po sadnji morate redovno zalivati da se dobro ukoreni i ojača. Kad se primi, cveta će vam godinama i sama se širiti.

Berite cvetove redovno, ostavite i za seme ako želite skupljati.

Da bi vam dugo trajala potrebno je razdeliti busen hajdučke trave na svake tri do četiri godine kako bi se biljka podmladila. Ovo deljenje obavite u proleće (može i u jesen).

Razmnožavanje

Može se razmnožiti sejanjem semena ili deljenjem bokora starije biljke. Kada je sejanje ahilee u pitanju, seme se seje početkom jeseni ili krajem zime/početkom proleća u posudice/saksije. Seme ne prekrivajte zemljom jer mu je potrebna svetlost za klijanje. Pogledajte tekst o sejanju unutra Sejanje cveća u zatvorenom prostoru korak po korak . Kad biljka malo poraste i raširi se, posle nekih 1,5 do 2 meseca, presadite je u baštu, a ako je sejete na jesen onda pričekajte proleće za prebacivanje u baštu. Ostavite razmak između dve biljke oko 30- 40 cm.

ahilea-hajducka-trava
Sejanci ahilee (sa desne strane) i divlje šargarepa( sa leve strane).
Spremna za presađivanje. Iz semena na jesen uzgojena za prolećnu sadnju.

Uz uzgoj iz semena ili deljenjem bokora, ahilea se može razmnožavati i reznicama u proleće.

ahilea-hajducka trava

Ahilea “Rose Madder”

Svi plusevi za ahileu

Veoma je otporna i nezahtevna biljka. Podnosi dobro duže periode suše kao i jake zime. Samo je stavite na sunčano mesto. Ne voli previše vlage, zato je važno da je zemlja dobro propusna.

Izgleda lepo samostalno kao i u kombinaciji sa drugim cvećem. Uz uzgoj u bašti, uspešno raste i u saksijama. Obilno cveta i dobra je za rezan cvet u vazama. Takođe, odlična je za sušeno cveće i zadržava onaj aromatični miris sušenog bilja za čaj.

Hajdučka travu je dobra za oprašivače i druge sitne insekte koji vole da posećuju. Cvetovi su puni nektara tako da je uvek gužva oko njenih cvetnih štitova.

Kako je biljka lekovita, od nje se prave razni čajevi, ulja, tinkture, koristi se u medicini i kozmetici. Upotrebljava se kod povreda i krvarenja rana, snižavanja temperature, gastro smetnji, dijareje, menstrualnih tegoba, raznim upalnih procesa… Ove nove sorte su više u dekorativne svrhe.

Ja sam je nedavno posejala ponovo iz semena, rasade od proletos sad trebam da presadim u baštu i čak sam naručila još tri nove sadnice. Postala mi je jedan od omiljenih cvetnica.

Obratite pažnju prilikom šetnji na divlje vrste hajdučke trave i nabavite neku ukrasnu za svoju baštu.

Za kombinovanje sa cvećem sličnih zahteva kao ahilea/hajdučka trava pogledajte ovaj tekst Cveće otporno na sušu ili Some like it Hot.

 

Hvala na čitanju!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!