kleoma
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Kleoma (Cleome spinosa) Cvet koji je uvek za ples sa vetrom

Kleoma, poznata narodski i kao Paukov cvet, pomalo je nesvakidašnja cvetnica egzotičnog izgleda. Svojim izgledom unosi lepršavost i dozu neuhvatljivosti u bašti.

Prvi susret sa njom imala sam prilikom jedne šetnje Velikim ratnim ostrvom u Zemunu, omiljenom zelenom oazom u gradu tokom leta. Rasla je pored puteljka u okviru privatne baštice i imala je pet cvetova na jednoj dršci (što je inače retko). Na prvi pogled me je očarala. Fotografisala sam je i bila uverena da će mi već negde iskrsnuti kako bih saznala naziv tog neobičnog cveta (tad nisam znala za aplikacije za prepoznavanje cveća).

Nekoliko meseci kasnije, krajem jeseni na Fejsbuku sam naletela na fotografiju tog cveta sa prodajom semena i saznala naziv-Kleoma. Naravno da sam odmah naručila i sledećeg proleća posejala.

kleoma-paukov cvet

kleoma-paukov-cvet

Ovo će mi biti treća godina da sejem kleomu, sad već uveliko skupljam svoje seme. Mada sam ove jeseni pogrešila što sam je brala i odlagala joj da pravi seme kako bih je podstakla da izbaci bočne cvetne drške, što je i učinila, ali zato nije seme stiglo do kraja da sazori. Videćemo još. Srećom, sačuvala sam i rezervu od prethodne godine (o čuvanju semenja cveća pročitajte ovde). Naravoučenije, uvek imajte rezerve ili od koga da pozajmite.

Kleomu uzgajam i u baštici i u saksijama. Lepše izgleda u bašti, raskošnija je i duže traje.

I samo da dodam da je Kleoma bila jedna od omiljenih cvetica britanske kraljice Viktorije i američkog predsednika Tomasa Džefersona inače velikog zaljubljenika i znalca za poljoprivredu i baštovanstvo.

Opis i razmnožavanje kleome

Rod Kleoma (latinski Cleome spinosa ili Cleome hassleriana, eng. Spider flower) broji oko 170 vrsta,  jednogodišnjih i višegodišnjih. Svi pripadaju porodici Cleomaceae. Poreklom je iz Južne Amerike. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja vrsta.

Kleoma je zeljasta biljka, grmolike forme ukoliko se podstakne da izbacuje bočne izdanke (bar iz mog dosadašnjeg iskustva). Listovi su dlanastog oblika sa po pet listova. Ima uspravnu dršku sa jednim krupnim cvetom sastavljenim od manjih cvetova koji imaju izdužene tanke prašnike. Zbog izgleda prašnika dobila je naziv Paukov cvet. Maleno trnje se nalazi po stabljici. Visina kleome je od 80cm do oko metar i po. Cvet kleome najčešće je roze (svetlije i tamnije), ljubičaste i bele boje.

kleoma

Period cvetanja je tokom leta i jeseni, od juna do oktobra. Cvetovi se otvaraju u vis, dok donji odmah stvaraju duguljaste zelene čaure sa semenom. Kleoma se samorasejava. Čaure se suše i pucaju pa ispada seme. Ako ga skupljate, morate pratiti i pokupiti seme kad vidite da je čaura postala smeđa i da počinje da se otvara. Seme je sitno, crne boje.

Kleoma seme

Sadnja kleome

Sejanje kleome obavlja se u rano proleće, u periodu od kraja januara, tokom februara i početkom marta unutra. Seme samo malo utisnuti u zemljište i prebaciti tanak sloj sitnije zemlje pošto joj je potrebna svetlost za klijanje. Održavati zemljište vlažnim, ne natapati. Klija na temperaturi oko 20 stepeni  (22 do 25 ), noćna da je oko 18 stepeni (voli promene u temperaturi ). Presaditi ih u baštu tek kad prođe opasnost od poslednjeg mraza. Razmak između biljaka neka bude oko 30 cm. Može se sejati i direktno u bašti isto kad prođe opasnost od mraza, krajem aprila, ali je najbolje vreme za setvu i brži rast ipak kraj zime/rano proleće. Voli sunčani položaj, može i u polusenci.

Preko leta, dok su sunčevi zraci najjači tokom popodneva, latice se malo poviju i skupe, da bi kasnije poslepodne opet ,,živnule”.

Kleoma u bašti

Kleoma lepo izgleda u kombinaciji sa drugim cvećem kao što su dalije, cinije, kosmos, verbena brazilska i razne ukrasne trave (ovo troje na kraju su takođe članovi cvetne plesačke grupe u bašti kao i kleoma :). Volim cveće koje se njiše na povetarcu pa izgleda kao da igra. Možete je staviti zbog visine iza nižih letnjih cvetnica, kao na primer vinka i petunija. Postoje i niže sorte kleoma koje su prikladnije za saksije.

Kleoma roze

Seme i sadnica kleome ne mogu se baš naći u poljoprivrednim prodavnicama ili u rasadnicima. Ali, zato se mogu naći na internetu od ljudi koji imaju seme i prodaju. Tu sam i ja ako treba.

Pišite šta lepo sadite i imate po baštama, baš me zanima.

Šaljem vam veliki cvetni pozdrav!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!