Cvetna inspiracija,  Putovanja

Cvetni festival u Temišvaru Timfloralis 2019.

U obližnjem Temišvaru, na zapadu Rumunije, krajem aprila se održava cvetni festival pod nazivom Timfloralis. Festival se organizuje  na tri glavna gradska trga (Trg slobode, Trg pobede i Trg ujedinjenja) u centru ovog lepog gradića. Timfloralis je manifestacija osnovana 2015. godine koja okuplja pejzažne arhitekte, floriste, arhitekte, ekologe, uzgajivače, stručnjake i studente sve u slavu cveća.

Festival čine izložbene postavke raznih cvetnih instalacija i aranžmana uz brojne prateće programe kao što su radionice, predavanja, prodajna izložba, parada i slično. Učestvuju domaći izlagači uz goste iz inostranstva. Kod jedne postavke smo videli da je izlagač rasadnik iz Novog Sada.

Prijateljice i ja smo se uputile na cvetni vikend, tj. Vrbicu, na festival. Temišvar je udaljen oko dva i po sata iz Beograda, ako nema gužve (mi smo čekale satima na granici i u dolasku i povratku). U pitanju je jednodnevni izlet, rano ujutru se krene i predveče se vraća, najbolje ići u sopstvenoj organizaciji i kolima. Mi smo išle preko jedne agencije.

Imale smo divan, sunčan i topao dan za uživanje u šetnji i razgledanje cveća. Pošto je i kod njih bio praznik Lazareva subota ili Vrbica, bile su velike gužve, kod svake postavke ljudi u grupicama čekaju za fotografisanje pa ko potrči prvi. Vredi otići rano ujutru ili radnim danima. Čini mi se da su mi na telefonu bolje fotografije i da ih ima više nego na fotoaparatu.

Grad je prepun cveća, cvetnih lukova i postavki. Izložba je bogata i raznovrsna, sa puno učesnika. Bilo je baš lepih aranžmana, jedan centralni kružni sa ljuljaškama okolo je imao najlepšu i najveću postavku sa divnom kombinacijom cveća, ukrasnih trava sa cvetnicama. Favoriti su nam bile i postavke u vidu cvetnih livada.

Na jednom trgu je bila i prodajna izložba sa sadnicama sezonskog cveća za leto, ukrasnim žbunovima i drvećem. Od ovog sitnijeg cveća koje bismo mogle da nosimo nije bilo ništa čega nema kod nas na pijacama i u rasadnicima u ponudi. Uglavnom su to bile muškatle, petunije, sitna ledena begonija, alisum, vinka i slične cvetnice.

Uživale smo i prijatno se iznenadile. Obavezna manifestacija za sve ljubitelje cveća. Za sledeću godinu ću najaviti i podsetiti na festival unapred  na društvenim mrežama.

cvetni festival u temisvaru

 

timfloralis

cvetni festival u temisvaru

cvetni festival u temisvaru

timfloralis

ruze
Prekrasne engleske ruže, sa druge strane stuba je bila magnolija sa ukrasnim travama
temisvar
Temišvar je treći grad po veličini u Rumuniji. Na fotografiji je pogled na hram Rumunske saborne crkve na Trgu pobede. Sa tog Trga je počela revolucija 1989. usmerena protiv Nikolaja Čaušeskua i Sekuritatee (tajne policije). Na istom trgu je zgrada muzeja Banata i Gradske opere.

petunije

Timișoara

timfloralis

cvetni festival u temišvaru

lizijantus
Lizijantus
cvetna livada
Cvetna livada sa zevalicama, alstromerijama, veronikama. Pored je bio veliki leptir od cveća sa redom za fotografisanje.

cvetni festival u temišvaru
Cveće i grčki bogovi

 

Bilo je još postavki, nisam sve ni uspela da fotografišem.

Cvetni festival i njegovo održavanje baš u Temišvaru je u vezi sa dugom cvetnom tradicijom koju ovaj grad ima. U Temišvaru i okolini je uzgoj cveća bio veoma razvijen od sredine XIX veka zbog čega je nazivan i gradom cveća. U centru se nalazi i park ruža koji je najlepši i najmirisniji od maja meseca za posetiti dok su ruže u cvetu.

Cvetni festival i izlet za svaku preporuku! To nam je kao regionalna Čelsa izložba (uskoro tekst o tome).

Možete pročitati i utiske sa cvetnog putovanja na izložbu slika u Beču jesenas https://floradela.com/say-it-with-flowers-izlozba-u-becu/

Uživajte.

Šaljem vam veliki cvetni pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *