Cvetna inspiracija,  Putovanja

Cvetni festival u Temišvaru Timfloralis 2019.

U obližnjem Temišvaru, na zapadu Rumunije, krajem aprila se održava cvetni festival pod nazivom Timfloralis. Festival se organizuje  na tri glavna gradska trga (Trg slobode, Trg pobede i Trg ujedinjenja) u centru ovog lepog gradića. Timfloralis je manifestacija osnovana 2015. godine koja okuplja pejzažne arhitekte, floriste, arhitekte, ekologe, uzgajivače, stručnjake i studente sve u slavu cveća.

Festival čine izložbene postavke raznih cvetnih instalacija i aranžmana uz brojne prateće programe kao što su radionice, predavanja, prodajna izložba, parada i slično. Učestvuju domaći izlagači uz goste iz inostranstva. Kod jedne postavke smo videli da je izlagač rasadnik iz Novog Sada.

Prijateljice i ja smo se uputile na cvetni vikend, tj. Vrbicu, na festival. Temišvar je udaljen oko dva i po sata iz Beograda, ako nema gužve (mi smo čekale satima na granici i u dolasku i povratku). U pitanju je jednodnevni izlet, rano ujutru se krene i predveče se vraća, najbolje ići u sopstvenoj organizaciji i kolima. Mi smo išle preko jedne agencije.

Imale smo divan, sunčan i topao dan za uživanje u šetnji i razgledanje cveća. Pošto je i kod njih bio praznik Lazareva subota ili Vrbica, bile su velike gužve, kod svake postavke ljudi u grupicama čekaju za fotografisanje pa ko potrči prvi. Vredi otići rano ujutru ili radnim danima. Čini mi se da su mi na telefonu bolje fotografije i da ih ima više nego na fotoaparatu.

Grad je prepun cveća, cvetnih lukova i postavki. Izložba je bogata i raznovrsna, sa puno učesnika. Bilo je baš lepih aranžmana, jedan centralni kružni sa ljuljaškama okolo je imao najlepšu i najveću postavku sa divnom kombinacijom cveća, ukrasnih trava sa cvetnicama. Favoriti su nam bile i postavke u vidu cvetnih livada.

Na jednom trgu je bila i prodajna izložba sa sadnicama sezonskog cveća za leto, ukrasnim žbunovima i drvećem. Od ovog sitnijeg cveća koje bismo mogle da nosimo nije bilo ništa čega nema kod nas na pijacama i u rasadnicima u ponudi. Uglavnom su to bile muškatle, petunije, sitna ledena begonija, alisum, vinka i slične cvetnice.

Uživale smo i prijatno se iznenadile. Obavezna manifestacija za sve ljubitelje cveća. Za sledeću godinu ću najaviti i podsetiti na festival unapred  na društvenim mrežama.

Temišvar je treći grad po veličini u Rumuniji. Na fotografiji je pogled na hram Rumunske saborne crkve na Trgu pobede. Sa tog Trga je počela revolucija 1989. usmerena protiv Nikolaja Čaušeskua i Sekuritatee (tajne policije). Na istom trgu je zgrada muzeja Banata i Gradske opere.

cvetni festival u temisvaru

ruze
Prekrasne engleske ruže, sa druge strane stuba je bila magnolija sa ukrasnim travama

timfloralis

Cvetna livada sa zevalicama, alstromerijama, veronikama. Pored je bio veliki leptir od cveća sa redom za fotografisanje.
Cveće i grčki bogovi

Bilo je još postavki, nisam sve ni uspela da fotografišem.

Cvetni festival i njegovo održavanje baš u Temišvaru je u vezi sa dugom cvetnom tradicijom koju ovaj grad ima. U Temišvaru i okolini je uzgoj cveća bio veoma razvijen od sredine XIX veka zbog čega je nazivan i gradom cveća. U centru se nalazi i park ruža koji je najlepši i najmirisniji od maja meseca za posetiti dok su ruže u cvetu.

Cvetni festival i izlet za svaku preporuku! To nam je kao regionalna Čelsa izložba (uskoro tekst o tome).

Možete pročitati i utiske sa cvetnog putovanja na izložbu slika u Beču jesenas https://floradela.com/say-it-with-flowers-izlozba-u-becu/

Uživajte.

Šaljem vam veliki cvetni pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!