liljan vodič za sadnju i negu
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Ljiljan- vodič za sadnju i negu

Ljiljan ili krin jedan je od omiljenih i najstarijih uzgajanih cvetnica. Svojim veličanstvenim i mirisnim cvetovima osvajao je srca baštovana i ljubitelja cveća kao i krunisanih glava kroz istoriju, od najranijih vremena.

Ljiljan je višegodišnja lukovičasta biljka koja cveta tokom leta. Latinski naziv za rod je Lilium, pripada familiji Liliaceae (eng. Lily). Danas ima oko 100 vrsta ljiljana i 1000 hibrida kojih je sve više.

Poreklom je sa severa, iz umerene klimatske zone, stoga prezimljuje u bašti. Raste u Aziji, Japanu, Severnoj Americi i Evropi.

liljan sadnja

Opis

Ljiljani imaju lukovice, tzv. ,,crepaste lukovice” čiji se listovi slažu jedan preko drugog. Iz lukovice raste drška, iz koje se kod nekih ljiljana pojavljuju adventivni korenovi (koren koji se razvija bočno) kako bi dodatno pričvrstio lukovicu za tlo i radi bolje ishrane lukovice. Ljiljani su obično visine od 90 do 150 cm. Cvet ljiljana može biti u raznim bojama, bele, žute, narandžaste, roze, crvene, dvobojni ili sa pegama druge boje.

Cvet ljiljana prema obliku može biti turbanolik, čašolik ili trubast.

  • Kod turbanolikog cveta, latice su savijene unazad, a prašnici i tučak izbočeni napred. Cvetovi su obično manji. U turbanolike ljiljane ubrajaju se azijski, martagon i američki hibridi.
  • Trubasti ljiljani imaju oblik trube, na pola su otvoreni, šire se i razdvajaju ka spolja. U ove spadaju kandidum i “trumpeta” ljiljani.
  • Čašasti cvetovi imaju krupne i potpuno otvorene cvetne listove sa vrhovima povijenim unazad. Ovakav, čašoliki oblik cveta imaju orijentalni hibridi.

Većina ljiljana je mirisna, ali ima i onih koji nemaju miris.

liljan sadnja
Orijentalni ljiljan Žozefina (Lilium Josephina)
ljiljan sadnja
Orijentalni ljiljan Siberija, prekrasno miriše kao i ljiljan na fotografiji iznad

Sadnja ljiljana

Ljiljani vole sunčanu poziciju. Izaberite mu svetlo mesto ili blagu senku. Kod zemljišta je najvažnije da je dobro drenirano i hranljivo. Voda ne sme da se ne zadržava kako ne bi istrulila lukovica. Može da podnese razne tipove zemljišta.

Ljiljan se sadi na proleće (najbolje u martu) i cveta istog leta ili se sadi na jesen, pa cveta sledećeg leta. Ako baš birate, preporučuje se jesenja sadnja radi bolje ukorenjenosti tokom zime i većih cvetova. Ja svoje sadim najčešće tokom proleća, pošto je tada veća ponuda lukovica ljiljana, bar kod nas.

Prilikom kupovine obratiti pažnju da su lukovice čvrste i zdrave. Do sadnje ih držite na tamnom mestu, najbolje u vlažnom tresetu, ako imate.

Lukovice ljiljana se sade na dubinu dva do tri puta veću od veličine lukovice radi boljeg korena i jače stabljike. Staviti drenažni sloj na dno rupe za sađenje. Kad ih sadite u grupi ostavite isto toliko odstojanje. Najlepše izgledaju posađeni u grupi. Ljiljanima odgovara da je zemlja vlažna, ali ne natopljena! Treba ga prihraniti organskim đubrivom kad se pojave prvi listovi. Prihanjivati tokom vegetacije tečnim đubrivom, mada nije neophodno. Odgovara im zalivanje ujutru, ne prskati listove.

Za sadnju u saksiji odaberite onu koja je dublja. Na dno postavite drenažni sloj od kameničića, parčića starih zemljanih saksija i slično. Možete posaditi u jednu veću saksiju od tri do pet ljiljana, razmak između neka bude oko 10 cm.

Ljiljan cveta samo jednom, ali zato ima više cvetova na stabljici i sa godinama se broj cvetova povećava.

Razmnožavanje ljiljana

Ljiljan se najlakše razmnožava deljenjem lukovice u jesen. Može se razmnožiti i tako što se spoljni listići lukovice ljiljana odvajaju i posebno sade. Prvo se stave u vlažnu piljevinu da puste korenje. Kad se pojave korenčići, onda se sade u saksiju.

Može se razmnožiti i semenom koje se nalazi u čauri. Dobijanje biljke iz semena ljiljana je dosta sporiji proces.

Najbolje je da precvetali cvet odsečete kako bi lukovica čuvala energiju i mogla da se skoncentriše na prikupljanje hranljivih materija, a ne na pravljenje semena.

Najvažnije grupe hibrida

Azijski hibridi– poreklom su iz centralne i istočne Azije, visine 60-150 cm, sva tri oblika cveta se pojavljuju kod ove grupe, cvetaju u junu i julu, otporni, odlični za rezan cvet.

Martagon hibridi– zvani i turban ljiljani zbog turbanolikog cveta, visine 120-180cm, cvetaju tokom juna i  jula, vole senku i hladnije vreme, cvetovi su u ružičastim tonovima.

Kandidum hibridi– preklom iz Evrope, sa Sredozemlja (najpoznatiji je Madonin ili Marijin ljiljan (Lilium candidum), beli),  visine 120-180cm, cvetaju u junu i julu, trbasti cvetovi, bele boje, opojno mirišu.

Američki hibridi – poreklom iz Severne Amerike, visine 120-210cm, cvetaju od maja do jula (u toplijim krajevima tokom maja i juna, a u hladnijim u junu i julu), turbanoliki cvet.

Trubasti hibridi– cvet u obliku trube, visine 120-180cm, cvetaju od jula do avgusta, krupni cvetovi.

Orijentalni hibridi– poreklom sa Dalekog Istoka, visine 60 do 240 cm, cvetaju od avgusta do septembra, čašolik oblik cveta. Mirišljavi.

Sa naših prostora potiče vrsta Lilium bosniacum, poznat kao bosanski ili zlatni ljiljan. Javlja se na obroncima po planinama Bosne i po dinarskim planinama.

liljan sadnja i nega
Ljiljan koji sam nasledila od deke mog supruga, visok oko 180 cm, ima mnoštvo turbastih cvetova sa pegicama. Fotografija je od pre tri godine. Postaviću na leto novu.

Primena

Ljiljani su omiljeni u baštama. Koriste se dosta kao rezan cvet. Uspevaju jednako uspešno i u baštama i u saksijama na terasama i dvorištima. Vlasnici mačaka treba da obrate pažnju pošto je ljiljan otrovan za mačke, pogotovo njegov polen (Kraljevski ljiljan ili Lilium regale).

ljiljan sadnja i nega
Ljiljani u saksijama

Većina ljiljana cveta početkom i sredinom leta. Ima i vrsta koje cvetaju krajem leta. Možete kombinovati prema vremenu cvetanja tako da celo leto imate ljiljane u cvetu.

Najpopularniji za sadnju su azijski i orijentalni ljiljani. Razlika je većinom u mirisu i bojama. Azijski se javljaju u raznim bojama i bez mirisa su, dok su orijentalni, mirisni i ima ih u beloj i pastelnim bojama roze i žute.

Mogući napasnici su lisne vaši i ljiljanova zlatica. Proveravati poleđinu ljiljanovih listova s vremena na vreme. Prirodna metoda zaštite je da uzmete dva-tri čena belog luka, izgnječite ih dobro i ubacite u prskalicu koju napunite vodom. Ostavite da odstoji par sati i isprskajte listove ljiljana (ne cvetove). Ovo će oterati i puževe.

Dodatan savet– Ljiljani vole da im je koren u hladovini, a cvet na suncu. Iz tog razloga, zasadite oko njega neko niže cveće da obezbedi senku oko korena.

Još jedan savet– ako ih berete za vazu, možete da im prvo skratite prašnike da vam ne bi padali po površini gde stoje u kući ili po tkanini.

U centru je ljiljan Jezero, sa leve strane Dizi i sa desne nepoznati ljiljan koji mi je greškom poslat.

Posadite ljiljane ako ste za malo kraljevskog ugođaja. Neodoljive pojave, ulepšavaju bašte i terase tokom leta. Laki su za gajenje i veoma otporni. Višegodišnji je cvet, vraća se svakog proleća decenijama. Kad precveta, samo uklonite cvet, a dršku sa lišćem ostavite da požuti. Sami se lukovicom umnožavaju i svake godine se pojavljuju lepši i bujniji. Ima ih u raznim bojama i dvobojnih, mirisnih ili ne.

Ostaje samo da izaberite one koji vam se dopadaju.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!