perene-za-saksije
Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Najbolje višegodišnje cveće za saksije

Ako imate prostora za saksije u dvorištu i na terasi, višegodišnje cveće je najbolja varijanta na duže staze. Višegodišnje cveće zasadite jednom i imate ga godinama. Svake godine se širi i ima sve više cvetova. U ovom tekstu, na početku sezone prolećne sadnje, spremila sam predloge šta zasaditi u saksije od višegodišnjeg cveća za sunčane i senovite položaje, kao i uputstva o uzgoju.

Višegodišnje zeljaste biljke nazivaju se perenama. Životni vek im je duži od dve godine, neke traju i decenijama kao božur. Veliki broj biljaka cvetnica pripada ovog grupi.

Perene su raznovrsne, razlikuju se po visini  (dele se na visoke, srednje i niske), mirisne ili ne, u raznim boja, formama i oblicama cvetova, različitih perioda i dužine cvetanja. Imaju podzemne izdanke u vidu krtola, lukovica ili gomolja koje traju godinama, dok nadzemni delovi tokom zime izumiru (ne kod svih) da bi na proleće ponovo otpočeli rast i razvoj. Za pun rast i bujnost, perenama treba vremena, obično bar tri godine.

Za uspešan rast i cvetanje najvažnije je da im obezbedite pravo mesto u skladu sa njihovim potrebama za svetlošću i vodom.

Određivanje položaja

Kao i kod sadnje u bašti, najvažnije stvari su potrebe za svetlošću i vodom. Na osnovu toga da li vole sunčan položaj, polusenku ili senku određujete gde ćete staviti saksiju.

Možete i poći prvo od toga kakav vam je kutak za saksije u odnosu na sunce, pa na osnovu toga tražiti cveće koje odgovara za to mesto.

Po jednu vrstu višegodišnjeg cveća možete saditi u saksiji, a može se i kombinovati sa drugim cvetnicama koje imaju slične zahteve za svetlošću i vodom.

Odabir saksija

Saksije mogu biti različitih veličina i materijala. Birajte više saksije od prirodnih materijala poput zemljanih li kamenih, ukoliko su veće zapremine. Izbegavajte plastiku koliko god možete. Saksije prirodnih materijala su bolje za životnu sredinu, neuporedivo duže traju i duže zadržavaju vlagu, tj. ne isušuju se tako brzo kao zemlja u plastičnim. I lepše izgledaju. Ako imate balkon ili terasu situacija je nešto drugačija zbog dodatnog opterećenja nosivosti objekta. Saksije prirodnih materijala su teže, pa ih treba zameniti lakšim varijantama ili kombinovati i jedne i druge. Više o ovome uskoro u pdf vodiču za baštovanstvo na terasama i balkonima.

Gotovo sve ove višegodišnje cvetnice se šire svake godine i postaju žbunastije, pa treba odabrati malo veću saksiju.

Najvažnije za saksiju su rupe za odvod vode. Obavezna je i tacna koja prati saksiju. Kad sadite, na dno saksije prvo stavljate drenažni sloj (od kameničića, krhotina stare razbijene saksije i sl.), a tek onda zemlju i biljku.

Liste perena kao predlog za uzgoj u saksijama

Predlozi cvetnica koje se mogu lako uzgajati u saksijama i koje imaju duži period cvetanja. Podelila sam ih u dve grupe u  odnosu na zahteve za sunčevom svetlošću.

Perene za sunčan položaj

Ove perene vole da imaju bar 6h dnevno direktnog sunca.

 • Ehinacea

Prelepa perena pretežno ružičastih cvetova, lekovita i veoma dekorativna. Pisala sam poseban post o uzgoju ehinacee ovde https://floradela.com/ehinacea/ . Cveta celo leto i jesen.

 • Hemerokalis (Dnevni ljiljan)

Voli biti na suncu, a može i u polusenci. Ima krupne upadljive cvetove nalik ljiljanu koji traju jedan dan, ovo nadoknađuje tako što ima više cvetova. Održavajte mu zemlju vlažnom tokom perioda cvetanja (ne natopljenu). Cvetove uklonite po precvetavanju kako biste podstakli još jedno cvetanje. Cveta tokom leta, od maja do septembra (zavisno od sorte).

višegodišnje cveće u saksijama

 • Lavanda

Otporna i mirišljava perena koja voli što više sunca. Uspešno se gaji u saksijama, izaberite patuljaste vrste. Cveta početkom leta.

 • Agapantus (Afrički ljiljan)

Zanimljiva cvetnica plavih, belih i ljubičastih cvetova. Podzemni deo joj je rizom. Period cvetanja joj je od jula do septembra.

 • Rudbekija

Najpoznatija je Rudbeckia fulgida. Dugovečna vrsta žutih cvetova uz braon i bordo varijante, ima više vrsta različite visine. Cveta tokom leta i jeseni (od jula do oktobra). Umereno je zalivati, dobro podnosi sušu.

 • Žalfija-Salvija

Višegodišnja vrsta sa cvetovima na drškama u bojama od crvene, roze, preko bele, žute, narandžaste do plave i ljubičaste. Cveta tokom leta.

 • Delfinijum

Višegodišnja vrsta koja je pogodna i za saksiju. Boje u kojima su cvetovi su od raznih nijansi plave preko ljubičaste do roze i bele. Potrebna mu je potpora zbog visine.

 • Gailardija

Otporna vrsta sa cvetovima u žutoj, narandžastoj, crvenoj i bordo boji. Dobro podnosi sušu. Lako se razmnožava semenom. Postoje niske i visoke vrste.

 • Ljiljani

Lukovičasta cvetnica krupnih, raznobojnih i mirišljavih cvetova krasi svaki prostor. Zasadite je na dubinu tri puta veću od same lukovice, na dnu obavezan drenažni sloj. Zasadite od gore u saksiji i neko drugo niže cveće kako bi koren ljiljana bio u hladu. Ljiljan može uspevati i u poluhladu. O uzgoju ljiljana više pročitajte u posebnom tekstu ovde https://floradela.com/ljiljan-vodic-za-sadnju-i-negu/

Višegodišnje cveće u saksiji

 • Sedumi

Sedumi su veoma laki za uzgoj, gotovo da ne zahtevaju pažnju i vrlo su otporni. Zelenilo im izgleda veoma lepo i cvetaju početkom jeseni (od avgusta do oktobra). Ima niskih i visokih vrsta. Brzo i lako se prilagođavaju i šire.

višegodisnje cveće u saksisijama
U dvema velikim okruglim saksijama su sedumi. Fotografisala sam ih tokom leta.

Perene za polusenku i senku

 • Astilba/Medunika

Mekanih metličastih cvetnih drški nalik travi u bojama beloj, roze, crvenoj i lavanda nijansi. Zahtevaju vlažno zemljište.  Cveta od juna do septembra, zavisi od vrste. Visine oko 60 cm.

 • Digitalis

Miljenica engleskih seoskih bašti. Otrovna i lekovita (obratiti pažnju). Pogodne za saksiju su varijeteti Foxy, Excelsior i  Gloxiniiflora. Visine je od oko 100 do 150 cm. Cveta tokom juna i jula.

višegodišnje cveće u saksijama
Photo by Slawek K for Unsplash
 • Hojhera

Lepih žbunastih listova pri dnu u raznim bojama od žućkaste do bordo sa tankim drškama na kojima su sitni zvonasti cvetovi u roze, crvenoj i beloj boji.

 • Helebore

Helebore su cvetnice za rano proleće, lepo zgledaju u kombinaciji sa drugim cvećem koje tada cveta kao što su visibabe i krokusi.

 • Hosta

Odlična za saksije u hladovini, ima dekorativne listove jednobojne i dvobojne u raznim nijansama zelene od tamnozelene do svetle i srebrnozelene. Vole da im je zemlja vlažna, moraju se redovno zalivati. Cveta od juna do avgusta u roze-ljubičastim nijansama.

Presađivanje i deljenje perena

Perene se godinama šire i jačaju, pa prerastu saksiju što korenom, što nadzemnim delom. Ako vidite da je nastala gužva u saksiji i da je biljka prerasla, vreme je za presađivanje. Pogledajte uvek i dno saksije da li je koren izašao kroz otvore za vodu ili čak gore u saksiji može da viri zbog nedostatka prostora pošto je obrastao svuda. Postoje dve mogućnosti u takvim slučajevima. Višegodišnje cvetnice se mogu razdeliti na dva ili više delova i presaditi. Druga mogućnost je da ih samo presadite u veću saksiju.

Vreme za deljenje busena biljke je obično rano proleće ili jesen u zavisnosti koja je cvetnica u pitanju. Neke biljke se moraju razdeliti da bi dalje napredovale i cvetale, npr. hojhera i hosta koje se šire upravo podzemnim delom, tj. korenom.

Deljenje perena se vrši na sledeći način:

 • izvadite perenu iz saksije
 • očistite od zemlje pažljivo korenje koliko možete
 • podelite na pola ili više delova busen oštrim predmetom kao što je lopata ili baštovanski nož (neki kuhinjski nožić koji vam više ne treba). Ravnomerna nek bude podela korenja
 • svaki do busena ponovo zasadite sa svežom zemljom ili poklonite

Prezimljavanje perena u saksijama

Višegodišnje cveće tokom zime gubi nadzemni deo i u fazi mirovanja je do proleća. Na proleće poćinju da rastu novi izdanci. Perene koje su u bašti su zaštićenije zemljom od veoma niskih temperatura i mraza od ovih u saksijama. Kako bi saksijske perene uspešno prezimele, pomerite ih na neko zaštićeno mesto, uza zid ili u nekom ćošku ili u garaži. Ako tu ne dobijaju nimalo vlage, pomalo ih zalijte ako je zemlja baš suva (jednom ili dvaput u toku zime, samo malo vode da se ne prekida faza mirovanja korenja).

Sa krajem zime i početkom proleća, iznesite ih napolje, ako ste ih sklonili u garažu ili neki drugi negrejani spoljni objekat. Moje saksije su tokom zime uvek napolju, poređane uza zid u jednom kutku, tu su delimično zaštićene od padavina. Sve uspešno prezime u dvorištu.

Što je saksija veća, ona ima više zemlje koja služi kao izolator od hladnoće korenu biljke. Isto tako, možete im na početku zime od gore u saksiji dodati još malo zemlje i lišća kao zaštitni sloj.

Dodatan savet– Za vreme sušnih perioda tokom leta zalivajte redovno i obilnije saksijsko cveće ako su na direktnom suncu. Za razliku od baštenskog cveća, koje vlagu crpi iz dubljih slojeva zemljišta u zavisnosti od korena, biljkama u saksijama se zemlja brzo isuši. Naravno, ne natapajte ih!

Višegodišnje cveće je u prednosti u odnosu na drugo cveće zbog svoje trajnosti.  Lako je za održavanje. Iako se sporije razvija od jednogodišnjeg,  zato je vremenom sve veće i bujnije. Možete ga razmnožavati na razne načine i umnožavati kolekciju i poklanjati. Kad preraste saksiju, samo ga razdelite ili prebacite u veću saksiju. Postoji veliki izbor ovih trajnica, ja sam vam predložila neke od njih koje se uspešno gaje i u saksijama.

Liste cveća po kategorijama na višegodišnje, dvogodišnje i jednogodišnje kao i listu po mesecima kad koje cveće cveta možete dobiti prijavom na moje mesečne Floradela cvetne novosti (Floradela newsletter).

Srećna sadnja!

10 Comments

 • F. Stojanovic

  Postovani,
  Stan u prizemlju imam dve velike terase. Na vecoj terasi duzuna 10m) nema sunca , dok na manjoj 4metra) je citav dan sunce. Zasadila bih trajnice ( cvece koje ostaje napolju i zimi). Ujedno bih volela da mi bude i zastita od pogleda i da mi da odredjenu privatnost.
  Bicu zahvalna za svaku vasu ideju od saksija do vrsete cveca.
  U ocekivanju vaseg odgovora srdacno vas pozdravljam.

  • floradela

   Poštovana,

   Evo par predloga:
   Za senovitu terasu možete u saksijama hoste, hojheru (koralni zvončići, ima dekorativne listove u nekoliko boja), hortenziju, kandilice, bršljan, dicentra ili devojačko srce…
   Za osunčanu, pretpostavljam južno orijentisanu terasu ako je ceo dan osunčana, možete saditi sedume npr. Debelu koku (može i u hlad, nezahtevna), ehinacea, lavanda ruzmarin, od lukovica ljiljan, lale, narcisi, krokusi…

   Sve ovo prezimljava tako da ostaje napolju.

   Srdačan pozdrav,
   Delorija

 • Jasna

  Poštovani,
  Zasadila sam hortenziju u veliku saksiju na senovitom delu terase i otpali su joj listovi i cvet i boliuje. Zalivam je. Gde gresim?
  Kupila sam je u Maxiju sa procvetalu.

  • floradela

   Zdravo Jasna,
   Biljkama koje se kupe tako u punom cvetu i kada ih presadimo često im je teže da se ,,prime” (pogotovo hortenzija sa krupnim cvetovima), da ne pominjem da su prskane svim i svačim pre nego što su došle do marketa (gde takva roba nije najboljeg kvaliteta najčešće). Ja uvek savetujem i na radionicama i vebinarima koje držim da ako kupite cveće koje je već u cvetu (ne odnosi se na petunije, muškatle i sl.sezonsko cveće), da odsečete bar pola cvetova jer tada biljci treba sva energija za ukorenjivanje u novoj sredini (saksiji ili u bašti) tako da joj cvetovi samo crpe snagu, još ako je već počelo toplo vreme i vrućine…

   Prva stvar, odsecite joj cvetove i listove koji nisu zdravi. Drugo, proverite zemlju da niste prezalivali, ona voli vodu, ali ne i da je preterano zalivena u saksiji.
   Ako je koren u redu, biće ona dobro, izbaciće nove listove i sledeće godine će izgledati bolje i jače.
   Pratite je samo i zalivajte kad vidite da je suva zemlja od gore (samo ne previše).

   Nadam se da će se oporaviti.
   Pozdrav,
   Delorija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!