Baštovanstvo

Letnji izveštaj iz moje bašte

Ovo prijatno septembarsko jutro, kalendarski još uvek letnje, čini mi se savršenim da napišem letnji izveštaj iz moje baštice. Iako trenutno više uživam u ovim nešto svežijim danima i taman savršenim temperaturama, volim leto i svo cvetno obilje koje ono donosi.

Letnja jutra su deo dana koji posebno volim i koji započinjem izlaskom napolje da uživam u cveću. Toliko me razgali pogled na svo to cveće i bujno zelenilo koje najlepše izgleda baš leti, pogoto u julu mesecu.

Kad kažem “moja baštica”, mislim na dva dela, prvi, u dvorištu uzdužnog oblika gde sadim cveće i drugi, iza garaže, gde u jednom delu bašte sadim rezano cveće već drugu godinu.

Pripreme za leto počele su još na proleće kada sam sejala letnje cvetnice od kojih su mi nove bile različak, japanski ladolež sa roze duplim cvetom, divlja šargarepa Dara koju sam dobila na poklon uz redovni kosmos, cinije (mnogo manje nego prošle godine), kleome (koje su mi nikle mnogo više nego što sam se nadala), ali zato od semena delfinijuma i dierame nije ništa niklo.

Posejala sam puno od svog semena i nisam uspela ni sve da posejem, npr. suncokret Firenza nisam ni jedan, ustvari jedan je slučajno završio u nekoj saksiji pa sam nikao.

Ovog leta sam prvi put imala u bašti digitalis. Zasadila sam ga iz rasada prošlog leta da bi sad cvetao pošto je dvogodišnja cvetnica. Nove hortenzije sam pridodala novim ukrasnim žbunovima viburnumu ,,Eskimku” i spirei. Ljubičasti delfinijum sam prošle jeseni posadila i cvetao je u junu, sad sam dodala još par svetloplavih.

Razmnožila sam od reznica korena japanske anemone koje tek trebaju da cvetaju sad na jesen. Njima treba malo vremena da se prilagode i dobro ukorene pa od druge ili treće godine kreću sa cvetanjem.

Zasadila sam još šest floksa “Bright Eyes” svetloroze cvetova, sad ću na jesen skupiti seme da probam tako da sama ih razmnožim.

Dalije mi kasne kao nikad do sada sa cvetanjem. Zakinula sam im vrhove kako bi bile razgranatije i sa  dužim drškama i sad je opšti zastoj. Sledeće godine ću ih zakinuti samo na početku kad krenu i posle ih puštam da rastu. Inače, gomolji većine dalija su mi bili jako suvi kad su stigli i dosta njih nije uopšte niklo. Odmah po stizanju narudžbine sam ih posadila prvo u saksije da krenu, ali ovog puta ništa. Čekam sad ove sa pupoljcima, ima da se silno iznenadim pošto više ne znam koje sam gde stavljala zbog premeštanja.

Jun u cvetu

Jun je započeo obećavajuće sa ružama u cvetu, pogotovo par novih engleskih Dejvid Ostin koje su apsolutno očaravajuće. To je nešto savršeno. Posadila sam proletos dve ruže “Geoff Hamilton” i jednu “Heritage”, sad planiram još neku. Samo da smislim gde ću ih smestiti.

geoff hamilton rose
Moja Dejvid Ostin (David Austin) ruža ,,Geoff Hamilton”

Uz njih je u junu glavni bio digitalis, roze i beli. Pravo osveženje za cvetno društvo tu u dvorištu. Ostavila sam tri da postanu višegodišnji, tj.cvetaju još koju godinu (ubrala sam cvet za vazu dok lisna rozeta i dalje stoji zelena) i tri da se osuše sami i odu u seme. Skupila sam puno semena u julu i odmah posejala, skoro sam deo rasađivala. Baš ih je dosta niklo, na proleće ću drugi krug sejanja.

digitalis
Digitalis purpurea

O digitalisima možete čitati više u posebnom tekstu https://floradela.com/digitalis-digitalis-purpurea-neodoljivi-ukras-baste/

Jul

Mesec jul svečano je dočekan uz ljiljane i u baštici i u saksijama sa divnim blagim mirisima koji su se širili oko njih i u Cvetnom kutku. Klematisi su cvetali, onaj stari ljubičasti raskošno dok dva nova slabije pošto im je prva godina.

Ehinacea bila je još lepša i sa više cvetova nego ranije, posadila sam i rasad od semena koje sam sačuvala od prošle godine pa je i to sad cvetalo uz dve nove ehinacee koje sam kupila, belu “White Swan” i mini “Butterfly kisses”.

Liljan Lulu
Ljiljan Elodi
moja-basta
Ovaj orijentalni liljan Jezero (Lilium Lake) mi je bio najveći ovog leta i sa najviše cvetova koji imaju lep blag miris od kojih miriše čim im se približite na dva metra.
moja-basta
Ehinacea

Nova hortenzija Vanilla Fraise je prekrasna, izduženih oblika skupljenih cvasti kojoj su u početku cvetovi beli, pa kasnije postaju svetloroze. Oduševila sam se potpuno. Ja sam mislima da sam dobla pogrešnu vrstu, pošto su cvetovi dugo bili beli, nigde roze.  Kad eto ti nje, donji cvetići su nakon nekog vremena počinjali da poprimaju svetloroze boju. Božanstven cvet.

Nosila sam buket drugarici na venčanje. U Lidlu sam naišla na sadnice slične vrste te hortenzije paniculate izduženijeg cveta “Limelight”, pa sam kupila i zasadila još četiri. Sledeće godine ću ih razmnožiti. Od standardne roze sam sada napravila rasad.

hortenzija-vanila
Sveže ubrane hortenzija za buket uz belu ehinaceu i po koji divlji cvetić.

Volim da fotografišem zajedno cveće koje je tada u cvetu. Poređane za flatlay ili u buketu, pa da ih zaljubljeno gledam kad prođu i sanjarim nova leta.

Više o ljiljanima ima u tekstu ovde https://floradela.com/ljiljan-vodic-za-sadnju-i-negu/

Sve o uzgoju ehinacee https://floradela.com/ehinacea/

Avgust

Sa avgust i mojim povratakom sa mora, u baštici iza počelo je cvetanje. Luk koji sam postavila i oko njega zasadila ladolež, običan ljubičasti i novi rozi obrastao je i izgledao baš kako treba. Sada je još gušće obrastao.

moja-basta
Baštica za rezano cveće početkom maja, spremna za sejanje i presađivanje cveća.
moja-basta
Baštica sa lukom početkom avgusta.
Ljubičasti ladolež i japanski rozi ( seme ovog sam našla na Kupindu).

Čipkasta lepotica divlja šargarepa Daucus carota “Dara” od Maje bila je sva u cvetu, različak isto, u raznim bojama, cinije počele, mada mrljavo, kosmos počeo tad sa cvetanjem.

daucus-carota-dara
Divlja šargarepa Daucus carota “Dara”. Volim divlje cveće i baš sam se obradovala kad mi je Maja poslala ovu poludivlju lepoticu kao sa polja samo što je ima u ovoj bordo boji.

Kosmos već duže vreme drži prvo mesto po cvetanju u bašti. Ove godine cveta ne samo u roze i bordo boji, nego u raznim kombinacijama, roze sa bordo centrom, roze sa svetloze ili belim centrom,  pa beli sa brodo ivicama… Lepši i raskošniji nego ikad. Sjajan cvet. Skupljam seme za sledeću godinu.

Floks, isto jedan od mojih letnjih miljenika, cveta divno od avgusta i sad još po koji cvet od ovih mladih sadnica. Više o floksu sam pisala nedavno u tekstu na ovoh adresi https://floradela.com/floks-phlox-paniculata/

floks bright eyes
Floks “Bright Eyes”, svetloroze cvetići sa tamnijim centrom.

Sadila sam i hajdučku travu koja je malo nešto cvetala i ne u rozikastoj boji već samo belo-bež-žućkastoj. Spremila sam još par da zasadim u bledo svetloroze “Pink Grapefrui”t i ciklama “Pink Madder”. Skupila sam i seme još jedne tamije roze pa ću sejati i nju. Sad sam posejala malo da vidim hoće li stići do zime da poraste.

Cvetni kutak

U dvorištu imam jedan ugaoni deo, između dva prozora, za saksijske biljke i sedenje. Zovem ga “Cvetni kutak”, naravno :). Tu je gotovo svo cveće u saksijama, od muškatli i asiluma (medovnika) na prozorima do mediteranskih cvetnica kao što su bugenvilija, plumbago, jasmin i limun preko ljiljana, sukulenata, vinki do lobelija, lizimahije, petunija i surfinija u visećim saksijama.

Cvetni kutak početkom jula sa mirisnim ljiljanima u cvetu i ubranim divljim cvećem (tratinčicama) uz moje cveće iz bašte

 

Od sezonskog cveća, najviše sam sadila beli alisum koji miriše slatkasto uz par rozikastih koje sam našla i belu lobeliju. Svake sezone u saksijama menjam kombinacije i isprobavam nešto novo i pomeram ih tamo-ovamo. Nešto se pokaže kao izdržljivo i dobro upareno, a neki opet kratko traju. Važno je naći im pravo mesto i kombinovati biljke sličnih zahteva za svetlošću i vodom.

moja-basta
Beli i roze asilum sa belo-žutom nemesijom koja je izgledala sjajno dok nisu počele visoke temperature, onda se osušila. Gledaću da je sledećeg proleća opet nabavim.

 

Svetloroze vinka i bosiljak

Na temu izbora perene koje uspevajuu i u saksijama u tekstu  https://floradela.com/najbolje-visegodisnje-cvece-za-saksije/

Toliko za sada na ovu temu, cvetna sezona je još u toku celu jesen, srećom :). Radujem se i miholjskom letu! Zadovoljna sam i zahvalna za svo cveće ovog leta, moje i divlje. Većina u bašti je lepo cvetala i bilo je divnih iznenađenja (sem nekih vrsta semena koje nije niklo i cinija kojima su suše došle glave). Još da se na ovogodišnju cvetnu zabavu pojave i dalije, bugenvilije (sem bele koja je u cvetu) i japanske anemone.

moja-basta

Sledeće godine definitivno ću zasaditi mnogo više nego sada. Već sada uveliko planiram i sejem za sledeću godinu i gledam da što bolje i praktičnije isplaniram i sporovedem sve koliko je do mene. Glavnu ulogu u baštici iza daću sadnji omiljenih perena kao što su ehinacea, hajdučka trava, floks sa hortenzijom uz nekoliko jednogodišnjih cvetnica i dvogodišnji digitalis. Sad je većina u stanju sejanaca (ehinacea, digitalis) ili čekam da sazore da sakupim seme pa na proleće da sejem.

Kakva je situacija kod vas ovog leta? Kakve lepote su vam cvetali ili cvetaju?

Hvala na čitanju!

 

 

 

 

2 Comments

  • Una

    Prelepa vam je basta! I ceo blog, skoro sam vas otkrila i sada uzivam u citanju i ucenju. Pozdrav od novopecene bastovanke 😀

    • floradela

      Hvala, sad ću baš pisati za ovogodišnje proleće post, taman pre nego što počne leto. Drago mi je da ti se dopadaju tekstovi i da su korisni. Spremam prvu radionicu o uzgoju cveća sad za kraj juna, možeš pratiti na Instagramu ili preko mog newsletter-a ako te interesuje. Pozdravljam te! Uživaj u baštovanstvu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!