Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Moja bašta- prolećni izveštaj 2020.

Kako nam je leto upravo stiglo, setila sam se tek pre par dana da napišem osvrt na radove i cveće u mojoj baštici/dvorištu ovog karantinskog proleća.

Sa pripremama za ovu cvetnu sezonu počela sam još prošle jeseni sa sejanjem otpornih jednogodišnjih i dvogodišnjih cvetnica. Do zime je deo rasada već bio spreman, a i skupljala sam novo seme tako da sam bila dobro ,,snabdevena”. Krajem zime, u februaru, otpočela sam sa prolećnom setvom i presađivanjem za ovu cvetnu sezonu tako da vanredno stanje nije mnogo omelo planirane radove u bašti.

Evo par baštovanskih beleški o tome šta sam sejala, razmnožavala i šta je cvetalo ovog proleća.

Sejanje

Odmah moram da pohvalim jesenju setvu koja se pokazala kao odlična. Već smišljam šta sve mogu sejati ove jeseni. Još sredinom i krajem prošlog leta počela sam sa setvom prvo dvogodišnjeg digitalisa i kandilica, zatim početkom septembra otpornog jednogodišnjeg cveća (hardy annuals) kao što je divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara), trajnice ehinaceu i hajdučku travu. Svi ovi jesenji sejanci su prezimili uspešno napolju u posudama i saksijicama zaklonjeni od padavina. Zima je bila blaga ove godine, a i te biljke su otporne vrste koje svakako ostaju napolju tokom hladnih meseci.

Divlja šargarepa je ovih dana počela sa cvetanjem i troduplo je veća od biljaka iz semena koje su samonikle početkom proleća. Cveće sejano jesenas je veće, bujnije i sa više cvetova nego to isto koje sam prošle godine sejala u proleće. U pitanju su otporne jednogodišnje cvetnice koje se mogu tretirati kao dvogodišnje zato što podnose niske temperature i manje mrazeve. Sejete ih na jesen, do početka zime niknu, prezime i na proleće već lepo ukorenjena jaka biljka kreće sa rastom i posle cvetanjem. Pisala sam tekst o jesenjoj setvi, možete u njemu pročitati više o tome Jesenja setva cveća .

Divlja šargarepa (lat.Daucus carota) Dara fotografisana u maju.
Nisam očekivala da će biti toliko visoka, pošto su prošlogodišnje bila visine oko 6o-70cm, tako da je u prednjem redu na mestu cvetnica srednjeg rasta.

Puno cveća mi se samorasejalo, kosmos na prvom mestu. Imala sam puno kosmosa prošle jeseni, seme sam stalno skupljala i bukvalno mi je ispadao iz svih džepova i maramica u koje sam ga usput ubacivala, padao je kuda god sam išla po bašti. Rasejao se najviše u delu bašte gde sam imala cveće, na mestu gde je on bio i par metara naokolo gde je drugo cveće raslo.

Samorasejala se isto tako obilno i već pomenuta divlja šargarepa na mestu gde je rasla. Različak nešto manje. U dvorištu po saksijama mi svuda niče starinska mirišljava petunija, prkos (rezanci kako smo ga mi zvali kad sam bila mala), dan i noć koji imam posađen u saksijama od oktobra i cveta još uvek. Kandilica se uobičajeno rasejava, alisum, kadifica i ladolež. Poseban tekst o cveću koje se samorasejava je ovde Cveće koje se samorasejava u bašti .

Na proleće sam posejala cveće semena koje sam poručila iz Velike Britanije od kompanije Chiltern seeds čipkastu cvetnicu belog cveta nalik divljem zvanu Ammi majus, zatim delfinijum svetloroze boje Delphinium consolida “Salmon Beauty”, diasciju  (Diascia barberae “Apricot Queen”) i tri nove sorte kosmosa ( Cosimo Collarette, Double click Snow Puff duplih belih cvetova i Double Click Bicolor Rose), svetloroze aster Callistephus chinensis “Thousand Wonders Salmon Rose”. Videćemo još šta će biti od njih. Ammi majus i delfinijum sam sejala početkom februara i držala napolju kako su im potrebne niske temperature za nicanje, baš su sporo nicali, tek od aprila su se javili prvi klijanci i to mali broj njih uz spor rast. Ostavila sam deo semena od svih da sejem ponovo na jesen, pošto su oni takođe spadaju u otporne jednogodišnje cvetnice i bolje uspevaju ako su ranije posejane.

moja-basta-prolecni-izvestaj
Rasad zevalica, one su sad već u pupoljcima pred cvetanjem. Pincirala sam ih, tj. zakinula vrhove da se razgranaju kada su bile 20tak cm visine.

Posejala sam standardno cinije, kleomu (nešto manje ove godine, kasno sam ih stavila iako sam imala dve vrste semena), zevalice, alisum, od višegodišnjih još ehinacee bele i roze cveta.

Direktno sam sejala najgelu (mačiji brk), različak (malo semena sam pokupila jesenas), suncokret, ciniju, bosiljak, mirišljavu noćnu frajlu.

moja-basta-prolecni-izvestaj
Cinije iz direktne setve

Reznice

Rado razmnožavam reznicama cveće i stalno nešto novo isprobavam. Sada već oprobanom metodom i veoma uspešnom uzimam reznice od korena japanske anemone koja je višegodišnja cvetnica koja voli poluhlad. Pre nekih mesec dana sam posadila jednu koju sam iz reznica uzela jesenas i sada su upravo ožilile i niču tri nove (to je treća generacija sve iz reznica korena).

moja-basta-prolecni-izvestaj
Japanska anemona iz reznice korena.

Uzimala sam ponovo ovih dana reznice hortenzije. Prošlog leta sam tako razmnožila nekoliko hortenzija roze cvetova. U Instagram pričama sam sačuvala uputsvo u koracima kako razmnožiti.

Uzela sam ovog proleća i reznice floksa i gaure koji fino napreduju. Klematis isto, od slučajno polomljene grane, za sad se dobro drži. Dicentru ili devojačko srce sam isto razmnožila, mogu se sredinom proleća pred i u vreme cvetanja uzeti reznice bez pupoljaka.

Lale

Lale su mi bile divne ovog proleća, imala sam puno duplih i raznobojnih. Sada trebam da vadim lukovice, još se premišljam. Prvo su cvetale ove u saksijama, a potom mnoštvo posađenih u baštici iza.

Lale u baštici.

 

moja-basta-prolecni-izvestaj

Dalije

Ove godine sam uzela samo par dalija koje sam stavila u veće saksije pošto sam morala 30tak prošlogodišnjih da bacim, jer su se zarazile Crown gal- agro bacterijom. Kako bi se zemlja odmorila i sama očistila od toga, stavila sam ih sad u saksije.

Baštica

U baštici iza za rezano cveće imam par višegodišnjih ukrasnih žbunova koje sam sadila prošle i pretprošle godine- spireu, dva viburnuma Eskimko, hortenzije paniculate VanilaFraise i Limelight i od februara prelepe jestive ruže kompanije Pheno Geno roses. Od trajnica sam posadila i ehinaceu i hajdučku travu koja sjajno sada izgleda, bujna i već u cvetu. Kosmosa ima puno, uz tri nove vrste koje sam pominjala, divlja šargarepa isto, digitalis je sad u cvetu (30tak sadnica sam iz svog semena uzgojila) i izgleda bolje nego onaj prvi koji sam kupila pre tri godine. Najgela tek niče pošto sam je tek krajem aprila posejala, cinije i suncokret isto napreduju, zevalice, bosiljak slabije niče, delfinijum ljubičasti počeo da cveta (dobila na poklon od Tanje kao i najgelu-hvala).

moja-basta-prolecni-izvestaj
Digitalisi iz rasada koji sam posejala prošlog leta.

Planiram da ubacim još omiljenog višegodišnjeg cveća u baštici iza, da bude pola trajnica i pola jednogodišnjih koje sejem svake godine po izboru.

Ovo bi bilo u glavnim crtama od baštovanskih akcija ovog proleća, moguće da sam nešto i izostavila, neka ostane nešto za neki drugi tekst :).

Hvala na pažnji!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!