Baštovanstvo,  Sadnja cveća

Moja bašta leto&jesen 2020.

Cvetna sezona proteklog leta i jeseni, kao i  tokom cele 2020. godine, kod mene je bila najbolja do sada! Sa mnogo više cveća i daleko raskošnija nego pre toga. Koliko to samo radosti donosi! Svaki cvet!

Bilo je više cveća, jer sam duplirala prostor baštice pozadi, tako da sam više sejala i sadila. Isto tako, neke trajnice su mi sada bile raskošnije kako one to po pravilu budu kako vreme ide one više cvetaju i šire se.

Pravac iz baštice u vazu-ehinacea, cinije, kosmos i divlja šargarepa.

Pisala sam već o prolećnom cveću, tako da ću se sad nadovezati na period od maja/juna meseca tokom leta i jeseni.

Da počnem od ruže, kraljice cveća. Ovo je i zbog ,,kraljevske” titule kao i stoga što počinju sa cvetanjem u maju. Nekoliko engleskih Dejvid Ostin ruža koje imam su bile neverovatno lepe, bukvalno sam ih stalno zagledala i divila se kako su savršene. Imaju i blag slatkast miris. Uz ove Dejvid Ostin ruže imam još tri moje od ranije koje su standarno dobre, jedna sitnija je i dalje cvetala u januaru mesecu. Prošle godine sam u februaru dobila veliki poklon u vidu sadnica jestivih ruža od kompanije Pheno Geno roses koje su me isto oduševile koliko su cvetale odmah tog prvog leta. Od njih sam pravila ružinu vodicu i radujem se njihovom daljem razvoju. Planiram da ove godine pravim slatko od ruža.

Sad na jesen sam dobila nekoliko divnih ruža na poklon iz rasadnika ,,Braća Topalović” i njih čekam sad na proleće/leto.

basta
Dejvid Ostin “Geoff Hamilton”

basta
Dejvid Ostin ruža “Heritage”
Jestive ruže od Pheno Geno roses

Cinije i kosmos su mi bili sjajni ove sezone. Cinije samo u roze nijansama i to kakve nijanse, prekrasne. Hvala mojoj Tanji što mi je poslala i svoje seme. Prethodne dve godine su mi cinije na početku leta bile dobre i onda od avgusta gotovo nikakve. Zato su ove premašile sva moja očekivanja koliko su bile lepe. Cinije su inače jako zahvalne zato što cvetaju celo leto i jesen ako ih berete (bukvalno do prvog mraza). Tekst o njima Cinije

Cinije

basta

A, što se tiče kosmosa, uvela sam pojačanje u vidu roze duplih vrsti Bicolor Rose Double mix i belih duplih Snow Puff Double cosmos od semena koje sam poručila iz Velike Britanije od kompanije Chiltern Seeds. Uz ove nove vrste, moj kosmos od ranije se toliko samorasejao svuda naokolo i cvetao do prvih mrazeva. Najobilnije cvetanje ovog leta i jeseni još više. Jedino što su ovi engleski počeli cvetati ranije i krajem leta se odjednom osušili u roku od par dana. Sva sreća pa čuvam uvek ,,zlatne rezerve” semena. Kosmos od mog sačuvanog semena je već odomaćen, ima ga u raznim kombinacijama i cvetao je od kraja leta i celu jesen. Sa hladnijim vremenom su im cvetovi bili mnogo krupniji i lepši. O sejanju i uzgoju kosmosu možete pročitati u ovom tekstu Kosmos za cvetno obilje u bašti

kosmos
Kosmos koji sam brala u novembru za mamin rođendan.

Hajdučka trava/Ahilea je isto bila odlična. Imam je u svetloroze, kajsija i ciklama boji. Ova svetloroze mi se najviše dopada, naravno :). Hajdučka trava je perena za svaku preporuku, uz lekovitost otporna je na sušne periode i obožavaju je oprašivači. Više o njoj možete pročitati ovde Ahilea ili Hajdučka trava

Floks u dvorištu se širi na moje oduševljenje. Upravo sam poručila još par sadnica floksa. Imam ga u dve roze varijante (Jeffs Pink i Bright Eyes) za koje jedva čekam da mi se prošire kao stariji ljubičastih cvetova. O floksu sam takođe pisala Floks (Phlox paniculata)

Hajdučka trava sa hortenzijom i ehinaceom u mom cvetnom kutku za sedenje.

Od onih koji su mi podbacili prošle sezone su dalije opet, zevalice iz novog engleskog semena su bile osrednje plus ih je napala rđa tako da sam morala da ih sve do jedne povadim. Pokušaću opet sa njima. Delfijinum koji sam sejala u februaru je jako slabo klijao, samo par sejanaca, ali je bio mnogo lep kad je procvetao. Sada sam ih sve posejala u jesenjem terminu i držim ih u radionici. Delfinijum se i samorasejao uspešno napolju u baštici i fino napreduje, bolje nego ovaj u saksijicama.

Divlja šargarepa Dara je bila duplo viša, robusnija i sa više cvetova nego prošlogodišnja jer se samorasejala na jesen. O njoj ovde Divlja šargarepa Dara (Daucus carota Dara)

basta-moja
Divlja šargarepa sa desne strane i bordo kosmos na početku cvetanja sa leve strane.

Klematisu su mi slabo cvetali, novi Mayleen uopšte nije cvetao. Pozabaviću se sa njima više sad na proleće, moram i videti da li im odgovara mesto.

Digitalisi su bili odlični, imam dosta rasada iz semena koje sam sejala letos i za novu sezonu.

moja-basta
Digitalis

Ljiljani su mi standardno bili dobri i u bašti i u saksijama. Izostali su jedino beli koje sam u saksije posadila, biće da im je trebalo više vode.

Ehinacea je cvetala fino, jedna starija mi se osušila i zamenila sam je jesenas sadnicom koju sam uzgojila iz semena. Ehinaceu najviše razmnožavam, sve iz semena.

Gauru sam po prvi put razmnožavala iz reznica i lepo se primila.

Japanske anemone su mi posle tri godine prvi put cvetale i duplirale se visinom u odnosu na proteklu godinu. Imam sa cvetovima u roze boji i beli diplih cvetova.

Od novih biljaka koje sam još posadila prošle godine je i geranijum/zdravac koji sam dobila od komšije i jedan novi roze cveta, još rasada hajdučke trave Pink Grapefruit, nekoliko novih hortenzija panikulata uglavnom Vanilla Freise koja mi je omiljena. Hortenzije nameravan i kod tate na selu da posadim uz još neko cveće (pravim plan sada).

Jesenas sam sredila novi mali prostor za cveće i napravila stazicu do bureta gde skupljamo kišnicu. Uz stazicu sam posadila dve hortenzije panikulate, nekoliko ehinacea, hajdučke trave i svuda između lukovičasto cveće sad za proleće. Između lukovica ću dodati još letnjeg rasada koje spremam. Baš me zanima kako će izgledati taj kutak.

Sejala sam tokom leta dvogodišnje cveće kao što su digitalis i turski karanfil. Jesenas sam ih presadila u baštu (sredinom oktobra).

Cvetno društvo iz dvorišta krajem maja.

Preko zime u cvetnoj radionici u posudama za sejance i saksijama uzgajam cveće koje sam sejala tokom septembra- delfinijum, dve nove vrste kandilice, digitalisi (koje sam tu ostavila jer su bili manji, dok sam razvijenije presadila jesenas u baštu), Ammi majus, hajdučka trava, ehinacea, ukrasni grašak…

Tokom jeseni, najviše u novembru, posadila sam nove lukovice lala, zumbula, irisa i ukrasnog luka uz malo krokusa i nove bele narcise Thalia. Krokusi su već u cvetu, ostale čekamo tokom proleća.

Toliko za ovaj cvetni izveštaj:). Nadam se da ćete dobiti par ideja za sadnju. Pripremate li se za novu sezonu, šta ste stavili na cvetnu listu želja?

Šaljem veliki pozdrav i zahvaljujem se na čitanju!

4 Comments

 • Maja Petric

  Ja malo dosla da prosetam tvojom bastom 🙂

  Pogledala sam kakva je boja Pink Grapefruit hajducka trava, uh bas mi se dopada! Jedva cekam da moji jesenji sejanci procvetaju ove godine, bas su se biljke lepo razbokorile.

  I meni su ovi fensi kosmosi brzo iscvetali, vise mojom krivicom jer nisam stigla da ih berem, ali zato ovaj obican se rasejao celom bastom, bila je prava kosmos dzungla 🙂

  • floradela

   Uvek dobrodošla i uživo :).
   I meni se ta PGrapefruit hajdučka najviše dopada, lepa je i kad prolazi, budu još svetlije nijanse. Ostavila sam malo semena, javlja ako treba.

   Kosmosi ti engleski roze su se bukvalno odjednom osušili za nekoliko dana, nisu stigli ni seme da naprave. Beli dupli mi je duže bio u cvetu. Sačuvala sam deo semena taman za ovakve slučajeve. A, za ove naše starije isto i kod mene, svuda ga ima rasejanog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!